Blogul cu obsesii şi site-ul cu informaţii

Dan Suciu, director de comunicare la BNR
Bănci-Asigurări / 14 ianuarie 2017

Dan Suciu

Dan Suciu

Disputele dintre Banca Naţională a României (BNR) şi fostul bancher Lucian Isar par fără final. BNR îi răspunde din nou domnului Isar, printr-o reacţie pe care ne-a trimis-o la replica fostului bancher publicată vineri în ziarul BURSA şi intitulată "Manipularea şi intoxicarea timp de 26 de ani are un punct de saturaţie".

La rândul său, textul lui Lucian Isar a venit ca răspuns la articolul publicat pe 12 ianuarie 2017 pe blogul BNR ("Dezinformări în serie privind politica monetară a Băncii Naţionale a României", semnat de Oana Udrea), acest articol fiind el însuşi o replică la unele aserţiuni pe care domnul Isar le-a făcut, ultima dată în urmă cu trei luni, în cadrul unor articole şi interviuri publicate în ziarul BURSA.

Redăm mai jos articolul semnat de domnul Dan Suciu, director de comunicare al BNR, ca reacţie la replica de vineri a fostului bancher Lucian Isar.

Ultima producţie (articol? declaraţie? e doar vina mea că nu prea înţeleg ce gen publicistic foloseşte...) a domnului Lucian Isar, preluată de ziarul BURSA şi publicată pe blogul personal (inutil intitulat "Macroeconomie şi banking contemporan") arată încă o dată că domnul respectiv are mai degrabă o autentică obsesie pentru persoane. Nu pentru idei, fapte, analize. Persoane! Asta nu ar fi atât de rău dacă s-ar manifesta în cadrul vieţii private, dar în cazul domniei sale se manifestă în cazul vieţii publice. O explicaţie detaliată şi clară a directorului adjunct al direcţiei de politici monetare legată de politica monetară în anii de criză (care demontează aberaţiile domniei sale la adresa BNR) nu-i stârneşte domnului nostru decât nemulţumire pentru simplul motiv că nu e a domnului guvernator Isărescu. Personală! ("Isărescu continuă să se ascundă după diferiţi angajaţii BNR" spune/scrie sau ceva de genul ăsta domnul Isar). De fapt, nimic nu contează din ce face/spune/produce Banca Naţională - deşi mecanismul de decizie este unul formalizat şi simplu de înţeles - dacă nu e personalizată de guvernator, şi asta nu atât ca funcţie publică, ci din nou ca... persoană! Numele lui Mugur Isărescu îi bântuie scrierile (?) dincolo de orice idee, relevând nu doar o obsesie pe care nu reuşeşte să o depăşească, ci şi un dezinteres, probabil inconştient, faţă de eventualii cititori care caută acolo texte de macroeconomie şi banking contemporan.

Nu trece o zi fară să-i pomenească guvernatorului numele, musai în titlul postării. Evident că nu reuşeşte să adune atâtea idei câte postări, dar insistă să creadă că poate compensa calitatea prin cantitatea atacurilor fără noimă şi număr la persoană. Pe tot parcusul anului 2016, la BNR am încercat să trecem de obsesia persoanei şi să ne chinuim să identificăm teme de interes public în producţiile (articole, declaraţiile sau ce or fi) domnului Isar. Şi am reuşit să venim cu clarificări ale specialiştilor noştri legat de subiecte care au un anumit grad de dificultate tehnică, dar care pot fi utile pentru cei care chiar vor să ştie lucruri despre BNR. Nu ne-a fost uşor, pentru că acuzaţiile de la care plecăm sunt atât de rupte de realitate şi îmbâcsite în limbaj, încât compun o lume paralelă în care clasica dihotomie adevărat/fals, miciună/adevăr pare să nu mai fie suficientă. Pentru că, dacă domnul Isar a reuşit ceva în cursul anului 2016, atunci a reuşit să devină cel mai activ exponent al bloggerismului "post factual" - poate prea frumos spus faţă de mizeriile ventilate - strategia care a spulberat realitatea media în întreaga lume. Este acea strategie prin care neadevărurile puse cap la cap cu consecvenţă ca un şirag de mărgele contrafăcute compun o "realitate" paralelă care nu mai poate fi contrazisă simplu factual, prin afirmaţii adevarăte care să le înlăture natural pe cele false. Tehnica a triumfat şi în Vest, ca urmare a succesului pe care social media pare să-l aibă, aşa încât revista The Economist scria recent că pentru 2016 cuvântul anului este "post truth". Ce mai rămâne după adevăr? Obsesia faţă de persoane, probabil... Sau faţă de posturi...

Totuşi, încercarea dificilă de a clarifica punctual (factual) unele acuzaţii ciudate a dus la o serie de articole care reuşesc cel puţin să răspundă concret unor întrebări la care oricine care gândeşte încă în termenii "demodaţi" adevărat/fals mai poate să găsească informaţii relevante. Seria de acuze "post factuale" este lungă, pestriţă şi absurdă. Cum să răspunzi la aberaţia că "BNR a aruncat România în criză în 2008"? Şi totuşi, specialiştii BNR s-au străduit să dea un răspuns punctual/factual cum au făcut şi atunci când au răspuns la "Supradimensionarea împrumutului cu FMI pentru a încasa guvernatorul bonus în criză!!!", sau la "dispariţia" prin pierderea accesului la rezervă a aurului depozitat la Londra! Sau legat de suma fantezistă care s-ar putea obţine de pe urma unei contrapartide cu aurul respectiv, ca să nu mai vorbim de un împrumut gajat tot cu aur la BRI! Toate aceste aberaţii îşi găsesc replici în încercarea dificilă de a răspunde factual unor acuzaţii post factuale. Pentru nostalgicii adevărului sunt convins că lectura blogului opiniibnr.ro care curpinde asemenea articole este relevanată. Pentru promotorii diversiunilor post adevărate, e probabil inutilă. Cu atât mai mult cu cât obsesia legată de persoana guvernatorului este mai mult decât orice o dorinţă de a clarifica eventuale întrebări, iar blogul cu lumea paralelă a domnului Isar e singura jucărie colorată care i-a mai rămas.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Isar a ajutat la clarificarea declarației de venit a lui Isărescu.

    Isar a demonstrat că BNR depozitează aurului României în străinătate gratis, spre deosebire de bancile centrale din Ungaria si Polonia. 

    Isar a clarificat creșterea dobânzilor overnight la 1000% în 2008. 

    Isar a demonstrat calitatea resurselor umane din zona finanțe-bănci.

    Isărescu, prin cei 27 de ani în fruntea BNR, spune totul despre sistem. 

    1. Corect. Isar este un exemplar de angajat din zona finanțe-bănci. Incompetent și hrăpăreț. E jale mare dacă sunt toți ca el.

      Inca nu a inteles ca imprumutul din anul 2009 nu a avut decat un efect secundar asupra veniturilor domnului Isarescu, motivates primordiala fiind marirea lichiditatilor bancilor austriece la indemnul ministrului Pröll...

      Asta deranjeaza BNR si pe acest pacalici.

      L-au concediat pe Vasilescu sau l-au pensionat? 

      de aceea nu poate fi concediat, ci doar amortizat:-)

      Hahaha

      Vasi e la pipite cu Tariceanu in Dubai.

      Fiind activ imaterial este supus anual unui impairment. Daca exagereaza cu pipitele scade castigul BNR. Mai bine vorbeste la BCR Chisinau SA ca sa incheie un leasing operational cu o bancheritza specializata in strategii antiobsesive:-)

    bravo bursa.ro! ștergerea comentariilor a fost prevăzută in contractul cu BNR?

    1. lasa-ne cu aberatiile tale, nu te duce capu'

    Isar Lucica, [Fragment eliminat, conform regulamentului.] care incearca sa se agate de BNR cu orice aberatie!!!

    1. de CE nu citesti press de scandal, precum Reuters? Pana Sa vina Pröll cu mesajul de la NEA Treichl necesarul era de 10 miliarde.

    Lucian Isar avut dreptate cu salariul si salariul lui Isarescu

    1. domnul Isarescu a fost atat de infatuat incat nu s-a gandit ca cineva AR citi raportul anual unde spune clar ca la penionare SI nu atingerea varstei se acorda....

    Exact Suciule! totul e frumos si minunat la BNR. E lumea rea...

    1. Aici ai dreptate

    Isar a avut dreptate cu pensia lui Isarescu si rezerva de aur.

    dl Suciu nu Croitoru spunea ca e un lucru foarte bun tăierea salariilor bugetarilor?

    sigur, acum social media e de vina datorita lipsei de transparenta a BNR

    Ce mahalagiu este purtator de cuvant la BNR!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb