BM: UE10 şi-a reluat creşterea pentru prima oară după debutul crizei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2010

Potrivit BM, ţările UE10 vor înregistra o creştere de 1,5-1,7% în 2010, şi de 3,1-3,6% în 2011.

Potrivit BM, ţările UE10 vor înregistra o creştere de 1,5-1,7% în 2010, şi de 3,1-3,6% în 2011.

Cele mai noi state membre ale Uniunii Europene (UE10) şi-au reluat, pentru prima oară de la debutul crizei financiare mondiale, procesul de creştere economică pozitivă, dar valoarea creşterii este încă scăzută, anunţă Banca Mondială, în "Raportul economic periodic UE10", publicat la finele săptămânii trecute.

Conform documentului, creşterea anuală în UE10 a ajuns la 0,8% în primul trimestru din 2010, de la un declin de 2,1% în ultimele patru luni ale lui 2009.

Însă, potrivit BM, creşterea înregistrată în zona statelor UE10 este inegală, reflectând diverse niveluri ale dependenţei faţă de cererea externă, ale dezechilibrelor iniţiale, precum şi diverşi factori specifici fiecărei ţări.

În primul trimestru al anului 2010, cel mai mare nivel al creşterii anuale a fost înregistrat în Slovacia - cu ajutorul revenirii din sectorul auto, şi în Polonia, singura ţară membră UE care a înregistrat o creştere pozitivă în 2009. Activitatea economică a crescut, din nou, în Ungaria şi Cehia, dar a continuat să se contracte - deşi la niveluri moderate, în ţări ca Letonia, Bulgaria, Lituania, România şi Estonia.

Pe piaţa muncii, beneficiile aferente creşterii încă nu s-au făcut simţite, subliniază BM. Rata şomajului în ţările UE10 a crescut de la o medie de 6,5% în iunie 2008, la aproximativ 10% în mai 2010. Numărul şomerilor a sporit de la 3 milioane, la 4,7 milioane.

Apetit redus pentru risc

Motivele de preocupare privitoare la datoria suverană în ţările din zona euro au diminuat apetitul pentru risc manifestat pe pieţele financiare europene, notează BM. În zona UE10, această stare a declanşat o încetinire a injecţiilor de capital, un declin al preţurilor acţiunilor, precum şi o creştere a spread-urilor aferente instrumentelor derivate pentru transferul riscurilor de credit (credit default swap) pentru guverne şi băncile-mamă, şi o depreciere a monedelor naţionale faţă de valutele de referinţă.

Dat fiind echilibrul relativ dintre creşterea impactului scăderii comerţului global, pe de o parte, şi reducerea apetitului pentru risc pe pieţele financiare, pe de altă parte, zona UE10 se află acum pe calea unei recuperări treptate, care se va înregistra în 2010 şi 2011, conchide analiza BM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb