BNR a aprobat vânzarea Nextebank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2014

BNR a aprobat vânzarea Nextebank

Preluarea Nextebank de către fondul Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, pare să fi intrat în linie dreaptă, după ce Banca Naţională a României (BNR) a aprobat operaţiunea, săptămâna trecută.

"Mesajul BNR a fost că nu exercităm opoziţie faţă de vânzarea Nextebank către EEAF", ne-a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere a Băncii Centrale.

Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank) a convocat acţionarii pe data de 21 mai, pentru ca aceştia să ia act de cererile de demisie ale membrilor Consiliului de Administraţie (CA) şi să aleagă noi administratori, care să ocupe poziţiile până pe 7 noiembrie 2014, conform unei convocări publicate în Monitorul Oficial.

Conducerea executivă a băncii este asigurată, în prezent, de Silviu Ionică, vicepreşedinte executiv, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina de Internet a acesteia.

Presa a scris, la începutul acestui an, că Dan Sandu, preşedintele executiv al Nextebank, ar urma să se alăture Volksbank, pe o poziţie nou creată de prim-vicepreşedinte responsabil pentru restructurarea activităţii în vederea vânzării.

Mutarea, care nu a fost confirmată oficial, până în prezent, ar veni după ce, în toamna anului trecut, Florin Kubinschi, vicepreşedintele executiv responsabil pentru coordonarea operaţiunilor financiare ale Nextebank, s-a mutat la Volksbank, unde are atribuţii similare cu cele din trecut.

De fapt, şi Dan Sandu ar urma să aibă o activitate asemănătoare cu cea de la Nextebank, doar că de pe o poziţie inferioară din punct de vedere ierarhic.

Instituţia financiară maghiară MKB Bank, acţionarul majoritar al Nextebank, a anunţat, în cea de a doua zi a lui 2014, că a semnat, pe 31 decembrie 2013, contractul de vânzare a deţinerii de la Nextebank, care reprezintă 96,3% din capitalul social al acesteia. Cumpărătorul şi valoarea tranzacţiei nu au fost dezvăluite, însă Emerging Europe Accession Fund, administrat de Axxess Capital, a informat, în ziua următoare, că a achiziţionat respectivul pachet de acţiuni.

Planul lui Axxess Capital este ca Nextebank să absoarbă Patria Credit, instituţie financiară nebancară specializată în microfinanţare, pe care administratorul de investiţii o controlează prin intermediul Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), potrivit unor surse bancare.

Una dintre condiţiile necesare pentru ca finalizarea tranzacţiei îl reprezenta obţinerea acceptului BNR, care, în trecut, nu a privit cu ochi buni controlarea băncilor locale de către fonduri de investiţii, având în vedere perioada de deţinere a acţiunilor relativ scurtă pe care acestea o au.

Banca Centrală a respins, în urmă cu patru ani, solicitarea Patria Credit de acordare a unei licenţe bancare, tocmai din cauza structurii acţionariatului, precum şi încercarea de preluare a Nextebank de către administratorul de investiţii american PineBridge Investments, din 2012, pe motiv că aceasta era o entitate cu profil similar celui al Axxess Capital, dar din afara Uniunii Europene (UE).

Poziţia BNR s-a mai schimbat, între timp, aceasta arătându-se în favoarea cumpărării unei bănci locale de către fondul de investiţii private (n.r. private equity) AnaCap, care s-a arătat interesat de Banca Comercială Carpatica şi Marfin Bank.

Printre motivele care stau la baza acestei modificări de atitudine se află, probabil, experienţa investiţiilor în sectorul financiar pe care cele două companii o au (Axxess Capital a administrat investiţii în Banca Românească, care a fost vândută către National Bank of Greece, şi Banca Agricolă, devenită Raiffeisen Bank România, după cumpărarea sa de către Raiffeisen Bank International, în timp ce AnaCap are în portofoliu o bancă pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Marea Britanie şi o bancă de retail din Cehia), precum şi nevoia de capitalizare a mai multor bănci din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb