BNR A DESCHIS ACŢIUNE PENALĂ LA DIICOT Jumătate din sistemul bancar, suspect de spălare de bani

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 februarie 2020

Jumătate din sistemul bancar, suspect de spălare de bani

Nicolae Cinteză, BNR: "Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României" Gheorghe Piperea: "Ar trebui ca fiecare instituţie de credit care nu este implicată în acest proces să iasă şi să se disculpe" Piperea: "Ori Cinteză blufează, ori DIICOT nu-şi face treaba, altfel ar trebui să iasă cu un comunicat"

Jumătate din sistemul bancar este suspect că a participat la tranzacţii bizare, iar cel puţin o bancă ar fi chiar implicată în spălarea de bani, potrivit domnului Nicolaie Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Centrală, notează Hotnews.

Domnia sa a explicat în cadrul unei conferinţe de profil că Banca Naţională a României (BNR) deja a deschis o acţiune penală la DIICOT pe această speţă.

Nicolae Cinteză a declarat, potrivit Hotnews: "În momentul de faţă facem verificări la 16-17 bănci care par a fi implicate într-o tranzacţie destul de ciudată, tranzacţie al cărei mecanism e detaliat într-o scrisoare trimisă de Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul BNR-n.n.) către Asociaţia Română a Băncilor (scrisoare consultată de HotNews.ro-n.n.). E iniţiată deja o acţiune penală la nivelul DIICOT şi cel puţin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operaţiunile s-au făcut printr-o singură unitate şi există suficiente indicii privind încălcarea legii".

Nicolae Cinteză a precizat că riscul de fraudă făcută pe teritoriul ţării noastre capătă amploare.

Domnia sa a explicat: "Cel mai mult mă îngrijorează un risc pe care îl văd ca fiind foarte periculos, legat de spălarea banilor. Mă refer la ceea ce primim de pe plan extern referitor la tranzacţii făcute în România pentru clienţi externi sau la tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate. Asta în ciuda avertismentelor pe care le-am dat şi pe care continuăm să le transmitem. Ultima scrisoare a plecat sub semnătura primviceguvernatorului Florin Georgescu în 20 februarie. Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României, chiar dacă frauda este externă. Dar, prin felul în care (nu) s-au aplicat normele privind cunoaşterea clientelei s-a favorizat un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre".

Directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Centrală recomandă să nu existe ezitări în închiderea conturilor atunci când există cea mai mică suspiciune că prin acele conturi se fac tranzacţii care vă pot cauza necazuri.

"Nu ezitaţi în a nu accepta să deschideţi sau să închideţi anumite conturi", mai avetizează supraveghetorul şef din BNR.

Domnia sa a completat: "Ceea ce s-a întâmplat la această bancă din România îmi aduce aminte de ce s-a întâmplat în cazul Danske sau de complicităţile despre care s-a tot vorbit în cazul Danske Bank. Să dea Dumnezeu să nu fie ceva de felul acela!".

Băncile ce operează în România se confruntă în această perioadă cu un nou risc în creştere, atât pe plan local, cât şi la nivel global: riscul de spălare a banilor. Problema e deja cunoscută în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor şi desigur a BNR. Măsurile de prevenire a acestui fenomen trebuie să fie din ce în ce mai ferme, iar atenţia bancherilor trebuie sporită, consideră Cinteză.

Potrivit sursei citate, cazul Danske Bank se referă la faptul că prin branch-ul acestei bănci daneze din Estonia au fost spălate aproximativ 200-220 miliarde de euro, provenind din Rusia (pe listă a intrat ulterior şi Letonia). Aceasta în condiţiile în care autorităţile de supraveghere din cele două ţări- Estonia şi Danemarca - fuseseră avertizate de către Rusia încă din 2007 că urmează să fie spălate importante sume de bani prin Danske Bank din Estonia. Dar se pare că implicarea personalului de acolo a fost foarte puternică, mergând până la falsificare de documente. Nu se poate face însă o acuzaţie de Spălare de Bani întrucât nu se poate dovedi originea criminală a banilor. În aceste condiţii se pot aplica doar sancţiuni privind neaplicarea adecvată a politicilor de cunoaştere a clientelei, mai notează publicaţia.

Traseul banilor a fost identificat de către Trezoreria SUA care poate urmări circulaţia oricăror sume în dolari americani care circulă pe canale bancare. Banii au tranzitat 24 de ţări, printre care şi România. "Sume din afacerea Danske au trecut şi prin bănci din România. Una dintre ele a derulat sume mai măricele, a fost descoperită şi sancţionată de BNR, dar angajaţii de acolo nu s-au grăbit să închidă. Acţiunile sale sunt acum subiectul unui dosar trimis la Parchet spre instrumentare. În ceea ce priveşte celelalte două bănci, prin care au trecut sume minore, una a închis conturile suspecte după şase luni iar cealaltă după o lună de la deschidere", spune oficialul BNR.

Avertismentele nu sunt de dată recentă. "Încă din februarie 2018 am atras atenţia băncilor să urmărească transferurile făcute de anumiţi clienţi de tip platforme de tranzacţionare sau procesatoare de plăţi. Acestea nu sunt înregistrate în România, operează sub incidenţa paşaportului comunitar emis de statele membre UE (deci nu sunt sub supravegherea BNR). Băncile trebuie să aplice şi în cazul acestora aceleaşi regulamente de cunoaştere a clientelei ca şi în cazul altor clienţi persoane juridice. În iunie 2018, Direcţia Supraveghere a emis şi o scrisoare către bănci prin care acestora li se solicită să urmărească atent anumite tranzacţii ale unor astfel de entităţi, mai aminteşte Nicolae Cinteză.

"Se pare că nu au făcut-o prea temeinic, iar două bănci mari au devenit ţinta celor care se ocupă cu operaţiuni de spălare de bani. Sumele nu sunt mari, dar prejudiciul de imagine, în cazul în care presa internaţională ar scrie că banii unor clienţi nu au fost administraţi corespunzător ar fi imens! Senzaţia noastră este că se încearcă acum compromiterea acestor instituţii. Iar convingerile ne sunt întărite de faptul că vin plângeri trase la indigo de la clienţi străini ai unor astfel de platforme, prin intermediul unor case de avocatură din Bulgaria. Sunt prea multe coincidenţe la mijloc. Pare un atac concertat care să compromită respectivele bănci la nivel internaţional" a detaliat Nicolae Cinteză.

Domnia sa a mai spus în cadrul conferinţei că nu pricepe cum se face că unele bănci deschid o serie de conturi, deşi văd că în spatele lor sunt cetăţeni din aceeaşi localitate, având domiciliul la acelaşi avocat şi că toţi se prezintă la deschiderea contului având cetăţenii ucraineni sau ruşi în spatele lor. "Totuşi, continui să deschizi asemenea conturi, iar sumele care alimentau aceste conturi veneau de la un SRL din străinătate care avea drept asociaţi oameni din aceeaşi localitate!

De fapt, se pare că erau clonate conturi de email ale unor executivi ai unor celebre multinaţionale, executivi care aparent îşi dădeau acordul pentru efectuarea unor plăţi din contul firmei către anumite persoane fizice. În final, banii au ajuns în băncile din România".

La finalul anului trecut, Autoritatea Bancară Europeană a înştiinţat autorităţile române că va trimite o echipă de control pentru a vedea cum s-au aplicat la noi reglementările în domeniul cunoaşterii clientelei şi a prevenirii spălării banilor.

Conducere Ascosciaţiei Române a Băncilor nu a dorit să comenteze pe subiect.

În acest moment, ar trebui ca fiecare instituţie de credit care nu este implicată în procesul amintit de Cinteză să iasă şi să se disculpe, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. Acesta consideră că DIICOT ar fi trebuit să iasă cu un comunicat, după declaraţiile lui Nicolaie Cinteză. "Ori Cinteză blufează, ori DIICOT nu-şi face treaba", ne-a spus Piperea, adăugând: "Declaraţiile Directorului de Supraveghere din BNR ridică o serie de întrebări. În primul rând, de ce a dat aceste informaţii într-un moment în care lumea are îndreptată toată atenţia către nebunia cu virusul chinezesc? Apoi, de ce documentul respectiv se află doar la o publicaţie şi nu a fost dat către toată presa? Pentru că, dacă acest document este confidenţial, atunci faptul că s-a scurs în presă este caz penal pentru Florin Georgescu, iar dacă nu este confidenţial, atunci ar trebui să îl aibă toţi ziariştii, pentru că este vorba despre zeci de miliarde de euro din depozitele oamenilor care sunt în pericol. De ce se vorbeşte despre acest subiect extrem de grav într-o conferinţă oarecare şi nu a fost organizată o conferinţă de presă la BNR, chiar de către Guvernator? De asemenea, ar trebui să ne întrebăm ce rol mai are Banca Naţională şi Nicolaie Cinteză, dacă băncile comerciale nu închid anumite conturi la cererea BNR luni de zile? Cel mai important lucru este că, dacă Legea Dării în Plată era risc sistemic major pentru băncile de la noi, acum, acest caz, în care 17 bănci sunt suspecte pentru cel mai grav lucru, reprezintă risc sistemic la puterea a doua".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BNR verifică băncile dacă au un plan de reacţie la coronavirus, începând de marţi, conform Notnews.

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR, a anunţat: "Colegii mei au primit ieri (n.r. marţi) o dispoziţie să ia la verificat fiecare bancă din punct de vedere al planului de continuitate al afacerilor (care stabileşte scenarii de lucru în cazul apariţiei unor evenimente neprevăzute n.r.) să vedem dacă au trecut acolo riscul apariţiei unei pandemii. Unele au, iar altele poate că nu s-au gândit suficient de profund la asta. Noi, la Banca Naţională am format deja o echipă care analizează ceea ce ar trebui să facem în eventualitatea apariţiei unor evenimente de genul acesta (coronavirusul n.r.) şi în două trei zile vom avea trase concluziile".

Domnia sa a mai spus că marţi a purtat discuţii legate de planurile de continuitate a afacerilor în contextual epidemiei de coronavirus.

Nicolae Cinteză a afirmat: "Ieri am discutat cu domnul Sergiu Oprescu (n.r. preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor- n.n.) despre problema coronavirusului, despre aceste planuri de continuitate a afacerilor. Haideţi să ne gândim: Ce se întâmplă dacă Doamne fereşte se ajunge la o dezvoltare a problemei care să oblige băncile să închidă ghişeele? Se poate ajunge la situaţia în care se spune că de mâine timp de două săptămâni nu se mai lucrează cu publicul! Şi atunci trebuie găsite soluţii dacă nu le aveţi deja incluse în planul respectiv. Vor exista neplăceri şi probabil că în relaţiile cu clienţii o să aveţi probleme pe partea de numerar sau de rambursări la credite".

Nicolaie Cinteză a adăugat că în Italia lucrurile nu merg bine.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ieri era un papagal care plangea de mila bancilor pe care PSD a incercat sa le puna in ham. Si plangea ca un idiot pentru ca acum sa aflam ca jumatate dintre ele sunt infractoare.

    "dacă nu este confidenţial, atunci ar trebui să îl aibă toţi ziariştii, pentru că este vorba despre zeci de miliarde de euro din depozitele oamenilor care sunt în pericol" zice piperea.

    Care pericol? Raspandirea de informatii false intra sub incidenta codului penal, deci piperea stie ceva, ori este un avocat incompetent, ca sa nu zic ca raspandeste informatii false.

    Eu cred ca nu e nici un pericol, cu nici un leu sau vreo valuta din depozite. Eventual o amenda de cateva salarii ale unor functionari bancari.  

    1. Eu nu cred ca bancile se indeletnicesc cu activitate infractionala, eu cred ca Uniunea Europeana bate campii, Nicolae Cinteza minte si avocatul Piperea ... ei bine, avocatul Piperea....mda.

      Si cam ce infractiune ar fi aceea din Codul Penal?!!... ????

    Eu nu inteleg de ce apare parerea unui avocat ale carui cunostinte financiar-bancare sunt precare. Punem alaturi de comentariile lui Cinteza parerile unui avocat care a dovedit o intelegere limitata a mecanismului bancar? Suntem ca in bancul cu soricelul si elefantul. In general avocatul celebru are pareri despre orice domeniu deci ce mi-e sistemul bancar ce mi-e spalarea de bani ce mi-e coronavirusu si tulpinile aferente.

    1. Chiar asa.

      Trebuie sa fie un motiv.

      Poate ca motivul e ca are dreptate? 

      Parerea avocatului e necesara pentru ca e vorba de LEGI si incalcarea lor. Si pentru ca e doctor in drept, profesor de drept, avocat si unul din domeniile sale de expertiza e dreptul bancar. Tu de ce crezi ca ai dreptul mai mult decat el sa-ti dai cu parerea? Nu esti in stare sa contrazici ce zice si ataci persoana? Pentru ca nu-ti convine de spune? Penibil.

      Incalcarea unei legi si amenda este una, iar amenintarea cu pericolul in care sunt depozitele oamenilor este alta si piperea stie asta, dar insista.

      rogue trader

      Daca un avocat, cine are cunostiinte precare, atunci cine are cunostinte mai bune? Poate bancile?  

      Dar tu oare din care tagma faci parte?

    Si pana acum bancile au fost niste ingerasi sau niste demoni , care vorba lui nenea Iancu " sug sangele poporului"? Pentru clienti simandicosi care au relatii cu sefii bancilor merge. Pentru catei nu se poate.

    Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?

    N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer? 

    Au la Sybaris nu suntem lângă capiştea spoielii? 

    Nu se nasc glorii pe stradă şi la uşa cafenelii, 

    N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi 

    În aplauzele grele a canaliei de uliţi, 

    Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii, 

    Măşti cu toate de renume din comedia minciunii? 

    Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul, 

    De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul? 

    Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele, 

    Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele. 

    Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget, 

    Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget, 

    Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri, 

    La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri; 

    Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă, 

    Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă. 

    Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască, 

    Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască... 

    Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii! 

    Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii, 

    În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie, 

    Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie. 

    Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte, 

    Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte, 

    Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri 

    Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri... 

    Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire 

    Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire; 

    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman, 

    Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian! 

    Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi 

    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi! 

    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură, 

    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură, 

    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii, 

    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii, 

    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, 

    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii! 

    Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni! 

    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni! 

    Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi 

    Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri 

    Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară, 

    Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară! 

    La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene, 

    Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene, 

    Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos... 

    Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos? 

    Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă, 

    Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă, 

    Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil, 

    Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil, 

    Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană... 

    O, te-admir, progenitură de origine romană! 

    Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece, 

    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? 

    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă 

    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, 

    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, 

    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa? 

    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară, 

    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, 

    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, 

    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei! 

    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire; 

    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire. 

    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici; 

    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici. 

    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, 

    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, 

    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,

    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! 

    1. Penal de frumos dar acuma stai jos.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb