BNR A HOTĂRÂT MENŢINEREA RATEI DOBÂNZII DE POLITICĂ MONETARĂ LA 1,75% PE AN "BNR: Rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat - un nou minim istoric"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2017

"BNR: Rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat - un nou minim istoric"

BNR: "Randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a menţinut relativ constant"

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, ieri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna decembrie 2016 până la -0,54%, de la -0,67% în luna anterioară, nivel inferior celui previzionat: "Această evoluţie s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preţurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat. Pe ansamblul trimestrului IV, rata anuală a inflaţiei a înregistrat o creştere marginală (-0,57 la sută în luna septembrie), uşor inferioară aşteptărilor. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a atins 0,3 la sută la sfârşitul anului 2016, comparativ cu 0,6 la sută în septembrie".

Rata medie anuală a inflaţiei a continuat, conform BNR, să îşi restrângă valoarea negativă până la -1,5 la sută în decembrie 2016 (de la -1,7 la sută în septembrie), pe măsura diminuării impactului statistic al extinderii cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare; în mod similar, nivelul calculat pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,1 la sută în decembrie 2016 faţă de -1,3 la sută în septembrie.

Un comunicat de presă al BNR precizează: "Decelerarea creşterii economice anuale în trimestrul al treilea 2016, mai accentuată decât cea previzionată, a fost rezultatul încetinirii avansului cererii interne, pe seama temperării consumului gospodăriilor populaţiei şi a formării brute de capital fix. În condiţiile unei scăderi mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri şi servicii, exportul net şi-a redus aproape complet contribuţia negativă la creşterea PIB real. Cele mai recente date statistice relevă menţinerea unei dinamici anuale robuste a volumului cifrei de afaceri din comerţ în primele luni ale trimestrului IV 2016 şi accelerarea ritmului anual de creştere a producţiei industriale, dar şi accentuarea declinului în construcţii. Totodată, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie a rămas la niveluri înalte".

Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ şi în luna ianuarie 2017, mai spune BNR, precizând că randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a menţinut relativ constant în decembrie 2016, în timp ce rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat a coborât la un nou minim istoric. Creditul acordat sectorului privat a continuat să-şi accelereze creşterea în luna decembrie 2016, evoluţie susţinută şi de această dată de segmentul societăţilor nefinanciare, conform BNR, care precizează: "Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, ajungând la 57,2%. Această evoluţie certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind şi la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare".

Scenariul de bază al prognozei BNR reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Comunicatul BNR menţionează: "Palierul pe care rata anuală prognozată a inflaţiei se poziţionează este, însă, mai scăzut, iar creşterea ei ulterioară este relativ mai lentă, în principal ca urmare a noilor şocuri dezinflaţioniste pe partea ofertei survenite în intervalul noiembrie 2016 - februarie 2017. Acestea constau în scăderea tarifelor poliţelor RCA şi eliminarea taxelor nefiscale, ale căror efecte se alătură celor exercitate de reducerea la 19 la sută a cotei standard a TVA şi de eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2017.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei îşi păstrează profilul ascendent; astfel, ea reintră în interiorul intervalului ţintei staţionare spre finalul anului 2017, iar la începutul anului 2018 urcă în jumătatea superioară a acestui interval, la valori mai ridicate decât cele prognozate anterior.

Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017. În plus, incertitudinile rămân şi în privinţa ajustărilor viitoare ale preţurilor administrate, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia climatului general intern.

Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creşterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 şi negocierilor pentru Brexit, divergenţa conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum şi de problemele sistemului bancar european".

În aceste condiţii şi pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb