BNR a împrumutat opt bănci cu 1,84 miliarde lei

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 iulie 2013

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri opt bănci comerciale cu 1,84 miliarde lei (413,6 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă acordată de banca centrală în ultimele trei luni, prin licitaţia repo săptămânală.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, în prezent la 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână, potrivit Mediafax.

Suma mai mare a împrumuturilor accesate luni de băncile comerciale de la BNR ar putea fi determinată de o scădere a disponibilităţilor în lei ale unor bănci, după ce săptămâna trecută operatorii telecom au cumpărat lei şi au vândut euro pentru plata unor licenţe telecom adjudecate în toamna anului trecut. Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom au avut ca termen limită ziua de vineri pentru a plăti aproape 500 milioane euro pentru licenţele respective.

O sumă mai mare decât cea de luni a fost acordată de BNR în 1 aprilie, când şapte bănci au împrumutat 2,19 miliarde lei.

La licitaţia organizată săptămâna trecută, trei bănci au împrumutat 577,3 milioane lei (128,6 milioane euro).

Piaţa a fost animată marţi şi miercuri de ordinele plasate pentru vânzare de euro şi cumpărare de lei înainte de plata licenţelor telecom, cursul de schimb leu/euro scăzând cu aproape 3%, până aproape de 4,4 lei/euro, iar rulajele au crescut considerabil. Piaţa s-a liniştit începând de joi, iar volumele de tranzacţionare s-au întors la niveluri reduse.

Totodată, dobânzile practicate de bănci pentru plasamentele cu scadenţă de o zi au urcat uşor vineri şi au ajuns să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au ajuns vineri aproape de 5% pe an, iar luni au avansat la 4,8% - 5,3% pe an.

Rata dobânzii de politică monetară va scădea de astăzi la 5% pe an, reducerea fiind decisă ieri de Consiliul de Administraţie al BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb