"În opinia noastră, luna octombrie a fost ultima fereastră de oportunitate pentru o reducere a dobânzii de politică monetară în acest an, temerile băncii centrale privind traiectoria inflaţiei prevalând asupra celor care derivă din creşterea economică foarte timidă din prima jumătate a acestui an. Ne aşteptăm ca nivelul de precauţie al BNR să rămână mai ridicat în ultimele trei luni din 2024, având în vedere agenda electorală încărcată pe final de an, politica de venituri mai relaxată asociată cu aceasta şi, bineînţeles, potenţialul inflaţionist pe care dinamica amplă a veniturilor îl exercită nu numai pe partea de cerere, dar şi pe cea de formare a preţurilor bunurilor din coşul de consum", anunţă specialiştii de la Libra Bank, într-un comunicat la redacţie.
Exista multa lichiditate pe piaţă, iar aceasta a împins în jos dobânzile pe piaţa monetară. Acestea sunt cu 1 punct procentual sub nivelul dobânzii de politică monetară şi apropiate de rata inflaţiei (5,1% în august). "Aceasta face ca politica monetară să fie mai acomodativă decât semnalează dobânda cheie. În aceste condiţii, ne aşteptăm la o menţinere a dobânzii la ultima şedinţă de politică monetară programată la data de 8 noiembrie a.c. şi continuăm să vedem o inflaţie de 4,6% în luna decembrie a acestui an", au explicat specialiştii bancari.
Inflaţia va continua şi în 2025, dar este posibilă o reducere a dobânzii cheie de până la 0,5 puncte procentuale în partea a doua anului viitor. Este, de asemenea, posibilă o îngustare a coridorului de dobânzi care să ancoreze mai bine dobânzile din piaţă la cea de politică monetară.
Rata anuală a inflaţiei a crescut în august la 5,1% faţă de iunie când ajunsese la 4,9%, mai ales din cauza scumpirii alimentelor pe fondul secetei severe şi a creşterii preţurilor la energie. În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei de bază CORE 2 ajustat a urcat la 5,8% în august de la 5,7% în iunie, arată BNR într-un comunicat. Banca Natională menţionează în comunicat că inflaţia până la sfarsitul acestui an va fi fluctuantă şi mai mare decât cea prognozată în Raportul asupra inflaţiei din luna august.
De asemenea, creşterea economică şi-a mărit avansul anual la +0,8% în trimestrul al II-lea, de la +0,5% în primele trei luni din 2024, aceasta fiind susţinută de consumul gospodăriilor şi de investiţii, acestea din urmă afişând un avans robust, dar în încetinire, arată datele BNR. Banca Natională estimează o accelerare a creşterii trimestriale a PIB în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul precedent.
BNR atrage atenţia că piaţa monetară va ramâne în continuare incertă, iar riscurile sunt intreţinute de politica fiscală şi de venituri, planul de consolidare bugetară, evoluţiile de pe piaţa muncii, preţul energiei, capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, tensiunile geopolitice ş.a.m.d.