BNR a validat normele interne de creditare ale CEC cu grad maxim de îndatorare de 65%

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 august 2007

BNR a validat normele interne de creditare ale CEC cu grad maxim de îndatorare de 65%

Banca centrală a validat ieri normele interne de creditare ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), a şaptea bancă de pe piaţă care primeşte acest aviz, care prevăd un grad de îndatorare de până la 65% din venituri, a declarat preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea.

"Este prima bancă care a creat norme de creditare referitoare şi la cardurile de credit dintre entităţile care au primit deja avizul BNR", a precizat Gheţea, citat de NewsIn. Preşedintele CEC a precizat că la primirea cardurilor de credit, veniturile nete ale clienţilor vor fi calculate conform noilor norme, care impun o limită de îndatorare de 65% din salariu, coşul minim legal pentru clienţii de la oraşe, respectiv 65% din acesta pentru clienţii de la sate.

Veniturile eligibile se compun în principal din venituri din salarii, pensii, activitatea agricolă, activităţi independente, chirii, dividende, în funcţie de tipul de credit solicitat, din care se scad cheltuielile cu utilităţile şi cheltuielile de subzistenţă, determinate în funcţie de numărul de persoane din care este compusă familia.

Potrivit noilor norme, plafonul maxim pentru credit pe card sau descoperit de cont este de până la nouă venituri lunare nete, dar nu mai mult de 40.000 lei.

"În această lună vom face informarea şi instruirea personalului băncii din teritoriu asupra noilor condiţii de creditare, iar de la 1 septembrie şi poate chiar mai devreme vom începe să vindem produse după noile norme", a mai spus Gheţea.

Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) este a şaptea bancă de pe piaţa românească care are normele "ştampilate" de banca centrală, după Alpha Bank România (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank România (pe 5 iunie), Banca Comercială Română (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Româ­nia (pe 10 iulie) şi Banca Transilvania (pe 24 iulie).

Dintre normele validate de BNR până în prezent, doar cele ale BRD şi Băncii Transilvania prevăd un grad de îndatorare maxim de 70%, celelate bănci stabilind un nivel de cel mult 65% şi chiar 60%, în cazul ATEbank România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb