BNR analizează impactul majorării cotei de garanţii imobiliare luată în calcul la provizioane la 35%

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2010

Banca Naţională a României (BNR) analizează impactul unei posibile majorări de la 25% la 35% a cotei de garanţii imobiliare luată în calcul la determinarea provizioanelor pentru creditele restante de peste 90 de zile sau pentru care au fost iniţiate proceduri judiciare.

"La nivelul BNR se derulează un studiu de impact, în funcţie de rezultatele căruia este posibilă introducerea unor condiţii cum ar fi, aplicarea coeficientului (de ajus-tare a valorii garanţiilor imobiliare -n.r.) de maxim 0,35 numai în cazul imobilelor care au fost reevaluate individual în ultimul an", se arată într-o prezentare a prim-viceguvernatorului băncii centrale, Florin Georgescu, potrivit Mediafax.

El a arătat că măsura ar avea ca efect reducerea nivelului necesar de provizioane care trebuie constituit pentru creditele garantate cu garanţii imobiliare, ceea ce ar avea consecinţe directe favorabile asupra profitabilităţii.

Asociaţia Română a Băncilor a propus BNR, în luna februarie, două variante de creştere a cotei de garanţii luate în calcul la determinarea provizioanelor, respectiv o majorare la 50% pe toată durată de provizionare sau un nivel spre 100% din garanţie care să scadă treptat dacă banca nu reuşeşte să valorifice activele gajate.

La începutul lunii martie, preşedintele ARB, Radu Gheţea, a afirmat, în urma unei întâlniri a reprezentanţilor Finanţelor, oamenilor de afaceri şi bancherilor cu Georgescu, că băncile îşi vor putea diminua expunerea provizionată cu 35% din valoarea garanţiilor aferente.

În luna martie 2009, Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat un regulament prin care băncile pot reduce nivelul provizioanelor constituite la creditele considerate pierdere (restanţe peste 90 de zile sau credite pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare) cu 25% din valoarea garanţiilor aferente.

Anterior, instituţiile de credit constituiau provizioane pentru întreaga sumă restantă şi dobânzile aferente, fără a putea deduce măcar o parte din garanţiile aferente creditului considerat pierdere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb