BNR "analizează semnalele" referitoare la emisiunea numismatică dedicată lui Mihail Manoilescu

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 13 mai 2016

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi că analizează semnalele referitoare la emisiunea numismatică lansată în aprilie cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Mihail Manoilescu, fost guvernator al instituţiei în perioada interbelică, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Ambasada SUA la Bucureşti a criticat decizia BNR, motivând că Mihail Manoilescu a promovat şi a contribuit la ideologia fascistă.

"BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituţii reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potenţiale situaţii regretabile în viitor", se arată în comunicatul BNR.

Banca centrală reafirmă faptul că "în niciun caz şi sub nicio formă emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puţin să aducă atingere memoriei vreunei comunităţi sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator".

"Întreaga activitate a Băncii Naţionale a României este orientată fără excepţie în spiritul respectului faţă de valorile umanităţii, ale democraţiei şi multiculturalismului", adaugă BNR.

Referitor la emisiunea numismatică din luna aprilie 2016, BNR precizează că aceasta face parte dintr-un proiect, iniţiat în anul 2015, de prezentare a istoriei Băncii Naţionale a României şi a personalităţilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia.

"Demersul din acest an vizează marcarea activităţii a trei dintre guvernatorii băncii centrale la împlinirea unui număr semnificativ de ani de la naştere - 175 de ani de la naşterea lui Ion I. Câmpineanu, 140 de ani de la naşterea lui Ion Lapedatu şi 125 de ani de la naşterea lui Mihail Manoilescu, cei trei ocupând demnitatea de guvernator în perioade istorice diferite. Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deţinut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global şi european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale şi cea în domeniul cercetării economice şi financiare la nivel mondial", precizează BNR.

Banca Naţională menţionează că, potrivit competenţelor sale legale, realizează emisiuni numismatice în tiraje reduse, destinate colecţionarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atât personalităţilor şi evenimentelor marcante din istoria României, cât şi celor care au marcat evoluţia civilizaţiei universale.

Ambasada SUA în ţara noastră a criticat decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al BNR din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale, motivând că acesta a promovat şi a contribuit la ideologia fascistă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb