Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent, iar dincolo de finele anului curent, incertitudini şi riscuri majore la adresa perspectivei inflaţiei decurg însă din configuraţia pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, arată Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), care a decis joi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, relatează News.ro.
"Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază. Dincolo de finele anului curent, incertitudini şi riscuri majore la adresa perspectivei inflaţiei decurg însă din configuraţia pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, precum şi din conduita viitoare a politicii fiscale şi de venituri, de natură să exercite efecte inflaţioniste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaţioniste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp", arată BNR.
În acelaşi timp, incertitudini şi riscuri însemnate la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi evoluţiile economice sub aşteptări din Europa, iar absorbţia fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ea este însă esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor pe partea ofertei, amplificat de înăsprirea condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.
Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune, arată BNR.
În şedinţa de astăzi, 5 octombrie 2023, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Totodată, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5% ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse.
BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.
Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 19 octombrie 2023, la ora 15:00.
Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 noiembrie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2023, 17:02)
minciuni din moment ce de la 1 oct cresc salariile cu 10%. pai companiile de unde sa dea 10% mai mult? vor scumpi produsele/serviciile, de unde altundeva?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2023, 21:32)
Ori esti vreun casier frustrat la o banca, care se crede mare in ale finantelor, ori vreun patronas cu 5-10 angajati platiti" pe cartea de munca "cu salariul minim, iar in mana inca 1000 lei, fiindu-ti frica ca vei saracii.
De ce orice marire a venitului minim in tara asta este vazuta ca o sursa a inflatiei?
De ce in alte tari functioneaza pe cand la noi nu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2023, 18:29)
sa nu uitam de pretul petrolului, am uitat, suntem verzi, consumam energie "gratis" de la soare si de la vant si inflatia o sa scada :))))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 07:12)
hai ma bnr lasa vrajeala… vrei sa spui ca nu ai graficul istoric de 100 de ani cu cpiul nominal legat?
hai pe bune… iei lumea de prosti….
dupa un ciclu de deflatie 2012-2016 a urmat intotdeauna istoric Inflatie!
lasati mascarada!
voi stiati destul de bine ca urmeaza boom inflatie!
nu ai cum sa nu ai asta!!!
asa a fost mereu dupa fiecare ciclu de spalare npluri si scadere somaj!
s c c r e t