BNR avertizează asupra ilegalităţii atragerii de fonduri de la public fără autorizarea băncii centrale

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2005

Banca Naţională a avertizat, ieri, asupra ilegalităţii acordării de credite sau atragerii de depozite sau alte fonduri de la public, de către persoane fizice sau alte entităţi care nu au fost autorizate de BNR drept instituţii de credit. Anunţul BNR intervine în urma faptului că o serie de societăţi comerciale desfăşoară în prezent activităţi de gestionare a unor fonduri atrase de la public, în cadrul unor sisteme colective de acumulare de fonduri şi acordare de credite. Activitatea unor astfel de societăţi constă în organizarea unor grupuri de solicitanţi de împrumuturi /credite, care sunt acordate pe rînd membrilor grupului, din contribuţiile acestora.

BNR precizează, într-un comunicat de presă, că riscul asumat de participanţii care plătesc contribuţiile fără să beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridică de organizare a acestor sisteme colective, constă în faptul că aceştia nu beneficiază de protecţia Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar sau din partea unei alte forme instituţionale de garantare a rambursării sumelor achitate sub forma contribuţiilor.

BNR atrage atenţia că operaţiunile unor astfel de societăţi sunt sancţionabile în condiţiile prevăzute de legis-laţia privind desfăşurarea de activităţi comerciale ilicite, conform articolului 109 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancară, republicată.

Articolele 7 şi articolele 10 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancară, republicată, prevăd că este interzisă desfăşurarea de activităţi specifice unei instituţii de credit, constînd în atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public şi de acordare de credite, de către persoane fizice sau de entităţi care nu au fost autorizate de Banca Naţională a României ca instituţii de credit.

De asemenea, potrivit aceluiaşi cadru legislativ, este interzis ca persoanele fizice şi entităţile juridice neautorizate să desfăşoare activităţi de atragere sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea în vederea economisirii şi acordării de credite într-un sistem colectiv.

Conform prevederilor legale în vigoare, banca centrală răspunde numai de autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit (bănci-persoane juridice române şi sucursale ale instituţiilor de credit străine, organizaţii cooperatiste de credit, instituţii emitente de monedă electronică şi case de economii în domeniul locativ). Riscul asumat de participanţii care plătesc contribuţiile fără să beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridică de organizare a acestor sisteme colective constă în faptul că participanţii în cauză nu beneficiază de protecţia Fondului de Garantare a Depozitelor în Sis-temul Bancar sau a altei forme instituţionale de garantare a rambursării sumelor achitate sub forma contribuţiilor. BNR precizează că legea nu este aplicabilă Caselor de Ajutor Reciproc a căror activitate este reglementată prin legi speciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb