BNR DEZVĂLUIE, DUPĂ DEPĂŞIREA MOMENTULUI CRITIC Octombrie 2008: Panică!

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2009

"În octombrie 2008, pe fondul acutizării crizei internaţionale şi apariţiei unor disfuncţionalităţi ale pieţei interbancare interne (inclusiv datorită unor zvonuri că o bancă importantă ar putea să aibă unele dificultăţi majore), în rândul deponenţilor s-a manifestat un sentiment de neîncredere", explică ultimul Raport asupra stabilităţii financiare, publicat luni de BNR, situaţia creată în cea de-a doua lună de toamnă a lui 2008, în sectorul bancar.

Sentimentul respectiv a dus la reducerea cu 3,5% a volumului total al depozitelor din bănci, astfel că, pentru prima dată în ultimii 4 ani s-au înregistrat ieşiri nete de depozite pe segmentul persoanelor fizice.

"Populaţia, în special cea cu depozite de mare valoare (peste 100.000 euro echivalent), a avut reacţia cea mai puternică", se arată în studiul BNR.

Dimensiunea băncii (mare/mijlocie/mică) şi forma de desfăşurare a activităţii (sucursală/filială) nu prea au contat, pentru că ieşirile de depozite au fost înregistrate în toate cazurile.

Oarecum contraintuitiv, băncile mari au înregistrat cele mai mari ieşiri de depozite. În unele cazuri, aceste ieşiri au fost importante nu doar ca sumă absolută, ci şi ca procent din propriul portofoliu.

După ce încrederea a revenit în sistem (decembrie 2008), tot băncile mari au redevenit principalii beneficiari de depozite.

Forma de proprietate pare însă a conta în percepţia la risc a deponenţilor. CEC Bank, instituţie de credit cu capital exclusiv al statului român, a fost considerată o entitate sigură şi a primit o bună parte din retragerile de la celelalte bănci în cele trei luni de panică.

Lecţiile crizei

BNR crede că în urma acestei situaţii se pot desprinde o serie de concluzii.

Astfel, CEC Bank a fost percepută de către cei cu depozite mici şi medii mai sigură decât sucursalele sau filialele băncilor străine. Ca urmare, în condiţiile actuale de criză, "...aceas­tă bancă trebuie să se protejeze de eventuale probleme care să-i afecteze credibilitatea," spun specialiştii BNR.

O a doua concluzie este aceea că eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea să aibă o eficienţă redusă comparativ cu costurile asociate.

În perioada scăderii încrederii în sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100 000 euro. Având în vedere şi încrederea mai mare a deponenţilor în băncile de stat, "...rezultă că dezvoltarea pieţei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decât soluţia majorării plafonului de garantare," concluzionează studiul BNR.

În sfârşit, o a treia concluzie, dar nu şi ultima, trasă de oficialii BNR este aceea că "Politica Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) privind necesarul de disponibilităţi poate ar trebui să încorporeze şi scenarii legate de implicaţiile unei crize bancare asupra băncilor mari."

În prezent, o regulă empirică stabileşte ca necesarul de disponibilităţi al fondurilor de garantare ar trebui să poată acoperi plata pentru aproximativ 3-5 bănci mici sau medii.

Panica din octombrie 2008 a arătat că cele mai afectate bănci au fost cele mari (iar acestea concentrează şi cele mai mari deţineri de depozite). Asemenea scenarii ridică însă şi problema identificării necesarului de disponibilităţi şi a managementului acestora de către FGDSB.

Cum s-a manifestat panica?

Într- singură lună - octombrie 2008 - retragerile de depozite din bănci au fost de 4,7 miliarde lei. Procentual, suma a reprezentat o reducere cu 3,5% a volumului depozitelor din sectorul bancar.

Lipsa de încredere a durat aproximativ 3 luni.

Volumul depozitelor a reuşit abia în decembrie 2008 să depăşească nivelul anterior panicii. Deşi volumul agregat al depozitelor a revenit la nivelul din septembrie 2008, rezidenţii au continuat să plaseze depozite în străinătate inclusiv în luna decembrie.

Unde s-au dus banii retraşi din bănci?

Creşterea deţinerilor de numerar (care s-au majorat cu 0,8 miliarde lei, inclusiv în casetele de valori de la bănci, cererea pentru aceste casete crescând în luna octombrie semnificativ), mărirea volumului de achiziţii de titluri de stat (+0,5 miliarde lei), constituirea de depozite în străinătate (1,3 miliarde lei) şi achiziţionarea de valută au fost refugiile spre care au migrat banii deponenţilor.

Totodată CEC Bank, instituţie de credit cu capital exclusiv al statului român a fost considerată o entitate sigură şi a primit o bună parte din retragerile de la celelalte bănci.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum a actionat BNR pina-n2000 asupra bancilor cu capital autohton? De ce? Daca se face analiza "in oglinda" pe ani 1990- 2000;1991-2001 etc...prin prisma "bilanturilor monetare" documente publice o sa observati cit de puternice deveneau bancile "foste" Bancorex, Banca agricola etc...fata de actualele care au peste 50 % "PROVIZIOANE". Solvabilitatea, lichiditatea prin prisma masei monetare(M) se asigura NUMAI pe termen lung!.Daca faci cum se intimpla acum (din 1990) in Romania o sa ai credit 20 miliarde cu garantii ACTIVELE BNR. Va asigur ca trebuie sa se analizeze finalul anului 2010 ca si cind ar fi FINAL 2014?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb