BNR, DUPĂ ULTIMELE DECLARAŢII ALE LUI TEODOROVICI: "Este regretabil că ministrul finanţelor pune în discuţie statutul rezervei de aur a ţării"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2019

Teodorovici recomandă formarea unei comisii parlamentare care să analizeze rezerva de aur a ţării"

Dan Suciu: "Costurile pentru custodia rezervei de aur - 309.000 lei, în 2017"

Costurile pe care le suportă ţara noastră pentru custodia rezervei de aur se ridicau la 309.000 lei, în 2017, a afirmat, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Acesta subliniază că precizările sale vin în urma declaraţiilor făcute de curând de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Dan Suciu arată: "Banca Naţională a României a făcut un apel public, săptămâna trecută, prin care îndemna pe toţi cei care se pronunţă în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declaraţie recentă, Ministrul de Finanţe, domnul Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găseşte deja în documentele menţionate sau în alte luări de poziţie ale reprezentanţilor BNR. (...) Astfel, costurile de custodie a aurului din străinătate, precum şi alte informaţii legate de rezerva de aur şi valută sunt prezentate an de an în Raportul anual al BNR. Ultimul raport le prezintă în Capitolul 16 - Situaţiile financiare ale BNR. Pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309.000 lei (Raport Anual 2017, pagina 275). Toate aceste evoluţii sunt auditate de firme de audit internaţional, aşa cum este specificat în raportul de audit ataşat Raportului anual.

Este regretabil că ministrul de finanţe pune în discuţie statutul rezervei de aur a ţării fără să ţină cont de referinţele respective, cu toate că ar trebui să ştie că garanţia oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează şi pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanţare.

Contul de aur deţinut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate şi titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deţinut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR informează lunar în legătură cu evoluţia rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene. BNR monitorizează atent contul de aur şi a efectuat trei acţiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 şi 2018)". Următoarea acţiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an.

Eugen Teodorovici a recomandat, miercuri seara, formarea unei comisii parlamentare care să analizeze rezerva de aur a României şi situaţia acesteia.

Ministrul de resort a menţionat: "În baza acestui aur se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă. De fapt, dacă vedem acel contract, vom şti exact".

Pe baza acelui contract, băncii res­pective i se poate solicita să prezinte dacă are sau nu vreo garanţie, a mai spus ministrul Finanţelor.

Amintim că preşedintele PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus în 27 februarie un proiect care prevede repatrierea rezervei de aur a ţării, iar în străinătate să mai rămână doar 5% din toată rezerva. Acum avem 65% din aur în bănci din alte ţări.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Regretabilă e ticăloșia și penibilitatea BNR. De fapt BNR nu se îngrijește de interesele românilor și al României.

    Dacă s-ar fi îngrijit n-ar fi plasat 65% din aur în stăinătate. 

    Iar dacă s--ar îngriji de acel aur, ar începe formalitățile pentru repatrierea lui.

    Proverbul zice: ce-i în mână nu-i minciună. Cam așa e și cu aurul. Hai să-l avem înapoi în țară! 

    1. volum cavou mediu (dimensiuni primite de la specialisti) 2,5 x 2 x 1.3 = 6.5 metri cubi. 1 tona de aur in mina are volumul unui cub cu laterala de 37.28 cm si 100 tone de aur in mina au volumul a 5.18 metri cubi. ba esti prost, ba esti nebun, un volum mai mic decit al cavoului lui Valcov pentru rezerva de aur a natiei? trebuie adus aurul asta, la numai la cite cavouri stie valcov si deja simt ca e in siguranta aurul pentru 1000 ani.

      anonimule, ai gandire de gospodina care se simte bine cu muraturile in camara proprie; Cu rezervele de aur ale unei tari ca a noastra, lucrurile sunt putin mai greu de inteles(dar nu mult) pt. o gospodina!

      Da, este bun proverbul, dar totusi de data asta nu sunt de acord cu solutia de a aduce aurul in tara: Rusia este mult mai aproape de noi , decat Anglia. Nici englezii nu sunt usa de biserica, dar nu cred ca ar proceda la fel cum s-a intamplat cu tezaurul, chiar daca pe de o parte rusii il considera ca plata de razboi pentru perioada in care am luptat impotriva lor...

      de ce a plecat aurul din tara la inceputul anilor 2000?

      Copilul asta, Teodorovici, pare a fi handicapat. Auzi la el: "În baza acestui aur se , dar nu de noi, ci de cei care au aurul." 

      Pai cine este proprietarul aurului, mai idiotule?

      Auzi la el, idiotul stie ca se garanteaza, de altii!, nu de noi. Cine ti-a soptit asta, idiotule? Si mai vrea sa faca o comisie parlamentara. Ce ati facut cu celelalte comisii, idiotule? Care-s rezultatele? 

      De precizat, la inceputul anilor 2000 la guvernare era tot psedeul.

      ma esti prost, ma esti nebun???.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb