BNR este pregătită să garanteze depozitele populaţiei

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2008

BNR este pregătită să garanteze depozitele populaţiei

Banca Naţională este pregătită să furnizeze lichiditate şi să întărească reglementările prudenţiale, precum şi mijloacele de garantare a depozitelor, în cazul în care sistemul bancar va avea nevoie de aceste măsuri, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Domnia sa a explicat că băncile din ţara noastră au oferit produse de creditare clasice care, alături de măsurile restrictive pe care BNR le-a luat în ultimii ani pentru înăsprirea politicii monetare, au determinat o prudenţialitate mai mare, ferind sistemul bancar, până acum, de impactul crizei financiare. Mugur Isărescu a declarat: "Suntem gata să întărim mijloacele garantării depozitelor bancare, astfel încât românii să fie siguri că nu există niciun pericol în ceea ce priveşte depozitele lor. Însă nici cel mai bun sistem de garantare a depozitelor nu va face faţă, dacă băncile nu sunt sănătoase". Domnia sa a reamintit ca titlurile de stat sunt soluţii alternative de investire, garantate integral de stat, pentru care randamentele depăşesc inflaţia.

Euro - 3,98 lei

Leul s-a depreciat ieri, pe piaţa valutară, până la un nivel maxim de 3,98 unităţi pentru un euro, din cauza sentimentului extrem de negativ al investitorilor faţă de monedele pieţelor emergente, susţine Ionuţ Dumitru, economist şef al "Raiffeisen Bank". "Acest sentiment este cauzat de deciziile total nerealiste şi aproape iresponsabile ale Guvernului, care au un impact negativ asupra deficitului bugetar", a mai adăugat Ionuţ Dumitru.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), susţine că exportatorii sunt bucuroşi de această situaţie, dar nu în extaz, deoarece procesul nu poate fi de durată, întrucât se datorează retragerilor capitalurilor speculative din ţara noastră. Domnia sa ne-a precizat: "După calmarea pieţei, vom avea ocazia să aflăm care este cursul real al leului, când principalii actori al pieţei valutare vor rămâ­ne exportatorii şi importatorii.

Noi apreciem că valoarea reală a cursului valutar se situează în intervalul 3,6-3,8 lei pentru un euro, iar acesta ar da posibilitatea ca exportatorii să îşi desfăşoare afacerile fără pericolul unor posibile falimente.

Această perioadă este cea mai potrivită pentru ca exportatorii să apeleze la poliţa de protecţie pentru riscul valutar lansată în parteneriat ANEIR-Eximbank, la mijlocul lunii trecute".

Preşedintele ANEIR spune că este posibil ca, din cauza situaţiei actuale, apetitul pentru exporturi să se accentueze, în timp ce se va înregistra o diminuare a importurilor. Astfel, ar putea avea loc o reducere a deficitului balanţei comerciale cu un miliard de euro, comparativ cu estimarea ANEIR de 25 miliarde de euro.

Guvernatorul BNR a declarat, ieri, că deprecierea leului din ultima perioadă s-a situat "în limite normale", în condiţiile tensiunilor financiare pe plan internaţional, dar şi pe fondul evenimentelor interne - "politice şi sociale". "Cursul s-a mişcat în limite normale, având în vedere ce se întâmplă pe piaţa internaţională şi pe plan intern, din punct de vedere politic şi social. Nu avem o piaţă inertă. După faptă şi răsplată, cursul a reacţionat tot pe considerente de teamă, dar în mod paradoxal, există în continuare un exces de lichiditate în piaţă", a spus Isărescu.

Tăriceanu preferă să-şi asume costurile ca premier, decât să ducă distrugă situaţia economică a ţării

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu este de acord cu măsurile iresponsabile privind majorările salariale promise recent de Guvern, întrucât aceste măsuri nu pot fi susţinute de economie. Domnia sa a explicat că preferă să-şi asume costurile ca premier, decât să distrugă situaţia economică a ţării.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a declarat că o ţară care doreşte să aibă o inflaţie cu o singură cifră nu îşi poate permite să realizeze creşteri salariale peste nivelul productivităţii, cum s-a întâmplat în ultimii ani. Domnia sa a explicat că, până acum, diferenţa dintre productivitate şi salarii a fost susţinută din deficitul de cont curent. "Dacă deficitul extern nu va mai putea absorbi surplusul de creşteri salariale, diferenţa se va resimţi în nivelul cursului valutar, după cum se observă", a adăugat domnia sa. "Pentru a reduce acest deficit este nevoie ca populaţia să accepte creşteri salariale sub nivelul productivităţii", a adăugat guvernatorul BNR.

Mihai Bogza, preşedintele "Bancpost", consideră că rezervele minime obligatorii mari pe care BNR le impune şi care au determinat băncile din ţara noastră să restrângă creditarea până acum, determină o poziţie privilegiată a acestora în contextul actual, deoarece asigură un un volum ridicat de lichiditate în piaţă, în condiţiile crizei financiare internaţionale. "Acestea reprezintă un în condiţiile unor eventuale dificultăţi pe care le-ar întâmpina sistemul bancar", a mai adăugat domnia sa.

Preşedintele "Bancpost" susţine că băncile româneşti nu întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte impactul crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar pentru că nu au expunere pe activele toxice care au generat probleme unor bănci din Statele Unite si din Europa de Vest.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Luminita de la capatul tunelului: ISARESCU PRESEDINTE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb