România se confruntă, la nivel microeconomic, cu tensiuni generate de indisciplina fiscală şi de lipsa unor măsuri fiscale echilibrate, în ciuda unei stabilităţi la nivel macroeconomic, iar Guvernul din România nu a luat suficiente măsuri anti-ciclice pentru a întări economia în eventualitatea unei noi crize economice, a declarat joi un membru în consiliul de administraţie al Bancii Naţionale a României (BNR), Nagy Ágnes, în cadrul evenimentului Agri Investors Conference, de la Budapesta, organizat de către OTP Bank România în colaborare cu Ambasada României în Ungaria.
Mai mulţi economişti au criticat, în acest an, Guvernul condus de Sorin Grindeanu pentru măsurile agresive de creştere a cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care estimările privind creşterea veniturilor bugetare şi a economiei României pentru acest an sunt considerate prea optimiste, relatează News.ro.
Agnes consideră că România are nevoie de disciplină fiscală pentru a elimina tensiunile existente la nivel microeconomic.
"Există un paradox, avem macrostabilitate economică, dar tensiuni la nivel microconomic. Este nevoie de un raport echilibrat al măsurilor guvernamentale şi al celor fiscale, dar din păcate există un nivel ridicat al indisciplinei fiscale, ceea ce creează tensiuni la nivel microeconomic", a declarat reprezentantul BNR.
Agnes a atras atenţia că există limite bugetare, care trebuie respectate pentru a nu exista derapaje bugetare, în contextul în care multe guverne din estul Europei, inclusiv din România, au luat în principal măsuri pro-ciciclice în ultimii ani, care au crescut importanta consumului în economie, fără a lua în calcul constituirea de rezerve pentru a atenua impactul viitoarei crize economice.
Mai mulţi economişti au atras atenţia că, dacă încasările bugetare nu se vor ridica la înălţimea aşteptărilor, Guvernul va fi nevoit să reducă drastic cheltuielile la rectificarea bugetară de la jumătata anului pentru a rămâne în ţinta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).