BNR ignoră inflaţia pentru a păstra iluziile creşterii sustenabile şi a solvabilităţii statului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2022

Călin Rechea

Banca Naţională a României face eforturi tot mai mari pentru a găsi justificări ale deciziilor sale de politică monetară. Până nu demult la loc de frunte erau comparaţiile cu alte bănci centrale din regiune sau caracterul tranzitoriu al preţurilor energiei.

Relevanţa deciziilor recente ale băncilor centrale din Cehia, Ungaria şi Polonia este acum minimalizată, pe fondul avalanşei de anunţuri privind majorarea dobânzilor, iar purtătorul de cuvânt al BNR declară pentru Bloomberg că "vom creşte dobânda în propriul nostru ritm".

În comunicatul de presă prin care se anunţă majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 2%, s-a renunţat şi la termenul tranzitoriu pentru caracterizarea preţurilor energiei.

Economistul-şef al BNR a scris, în urmă cu o lună, că "preţurile energiei nu vor mai reveni niciodată la nivelurile scăzute de dinaintea pandemiei". Dincolo de transmiterea şi "consolidarea" acestor preţuri la nivelul tuturor produselor şi serviciilor din economie, implicaţiile noii realităţi asupra competitivităţii sunt deosebit de grave, în special pentru o structură economică profund afectată de erodarea capitalului pe fondul perpetuării unei politici monetare ultrarelaxate.

Un consilier de la BNR a comparat recent situaţia din prezent cu aceea din 2008, când banca a majorat dobânda de politică monetară până la 10% pe fondul unei inflaţii care a depăşit 8% iar PIB-ul creştea peste potenţial.

Acum nu ar mai fi posibilă o astfel de majorare deoarece creşterea economică se temperează, în condiţiile scăderii cererii agregate şi a reducerii investiţiilor, în timp ce soldul negativ al balanţei comerciale este tot mai mare. Consilierul de la BNR mai spune că până şi o dobândă de 2,5% - 3% ar crea dificultăţi majore pentru economie.

Ultimul raport asupra inflaţiei de la BNR, din noiembrie 2021, arată, însă, că economia va creşte peste potenţial cel puţin până în a doua jumătate a anului viitor, adică Banca Naţională ar trebui să treacă la aplicarea progresivă a măsurilor de restricţionare a politicii monetare.

Se poate spune că astfel de măsuri ar fi fost binevenite încă de acum cinci ani. Din octombrie 2017 rata anuală de creştere a preţurilor de consum nu a mai coborât sub 2%. Minimul a fost de 2,1% în decembrie 2020, maximul de 8,2% în decembrie 2021, iar media a fost de 4%.

Aceste date din ultimii cinci ani, atât în ceea ce priveşte creşterea economică cât şi dinamica preţurilor, arată că Banca Naţională a României a preferat să-şi ignore mandatul şi obiectivul său doar pentru a susţine iluziile creşterii economice sustenabile şi a solvabilităţii statului.

Cu toate acestea, în declaraţiile oficialilor de la BNR încă se mai aminteşte de ancorarea aşteptărilor inflaţioniste, fără se se ţină seama de erodarea încrederii în instituţia monetară a statului român.

Una dintre manifestările neîncrederii apare pe piaţa titlurilor de stat, unde randamentele obligaţiunilor guvernamentale au crescut accelerat, această dinamică fiind transmisă şi ecartului dintre acestea şi dobânda de politică monetară (vezi graficul 1).

BNR ignoră inflaţia pentru a păstra iluziile creşterii sustenabile şi a solvabilităţii statului

Creşterea dobânzilor conduce la scăderea valorii obligaţiunilor guvernamentale din portofoliile băncilor, iar pentru acoperirea pierderilor este nevoie de capital suplimentar, deoarece ponderile de risc asociate acestora sunt zero. Astfel apar noi presiuni de creştere pentru dobânzile bancare.

Consecinţa majoră apare, însă, la nivelul datoriei publice, care a crescut de aproape 12 ori de la intrarea ţării noastre în UE până la sfîrşitul anului 2020, în condiţiile în care PIB-ul nominal şi datoria neguvernamentală au crescut de circa 3 ori (vezi graficul 2).

BNR ignoră inflaţia pentru a păstra iluziile creşterii sustenabile şi a solvabilităţii statului

Creşterea PIB-ului real a fost de numai 44% în aceeaşi perioadă, marcată de aplicarea unor politici fiscale care au depăşit cu mult orice prag al iresponsabilităţii. Una dintre consecinţele acestei politici cu profund caracter distructiv a fost şi creşterea accelerată a dezechilibrului extern reflectat de deficitul de cont curent, a cărui componentă principală o reprezintă deficitul comercial.

Acest deficit, alimentat puternic şi de politica monetară relaxată a BNR, arată o degradare tot mai mare a competitivităţii externe a ţării noastre, iar perspectivele sale nu sunt deloc bune, pe fondul reglementărilor tot mai restrictive la care sunt supuse toate economiile din UE.

"O reducere artificială a dobânzii încurajează împrumuturile şi activităţile speculative, care nu pot continua decât în condiţiile artificiale care le-au dat naştere", a scris Henry Hazlitt în cartea sa de referinţă "Economia într-o lecţie".

Hazlitt subliniază că "reducerea dobânzilor descurajează procesul normal de economisire şi investiţiile şi reduce acumularea capitalului", iar consecinţa directă este "încetinirea creşterii productivităţii".

O altă consecinţă este schimbarea radicală a structurii activităţii economice, prin încurajarea "investiţiilor" speculative în active financiare.

Acest aspect a fost accentuat recent şi de un fost membru al Consiliului guvernatorilor de la Federal Reserve, Kevin Warsh, care a scris într-un editorial din Wall Street Journal că "inflaţia este o alegere, o alegere pentru care Fed-ul este principalul responsabil".

Afirmaţia este valabilă pentru toate băncile centrale, iar BNR continuă să arate că este gata să "încurajeze" erodarea accelerată a puterii de cumpărare, prin ignorarea mandatului său de asigurare a stabilităţii preţurilor.

Astfel sunt ridicate obstacole majore în faţa acumulării capitalului naţional, care înseamnă amânarea pe termen nedefinit a restructurării pe baze sustenabile a economiei ţării noastre.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. [...] IN MOMENTUL DE FATA , DOAR ATATA SE POATE !!! GUVERNATORUL ISARESCU SE LUPTA PE CAT SE POATE , PRIN TINEREA CURSULUI VALUTAR IN LIMITE SUPORTABILE , CA SA N-O IA ROMANIA LA VALE , CA DACA ERA ALTCINEVA IN LOCUL LUI , CURSUL AJUNGEA DE MULT PESTE 5 LEI , SI CAND AR FI AJUNS PE URMA LA 5.10 , 5.15 , 5.20 , 5.25 , etc , etc , etc , AR FI INCEPUT TELEVIZIUNILE SA URLE , POLITICIENII SA CEARA CAPETELE ECHIPEI DE LA CONDUCEREA BNR , ORICARE AR FI FOST EI , ABIA AR ASTEPTA FEMEIA AIA DE LA REALITATEA , DE LA ORA 18.00 , DUSMANA DE MOARTE A BNR , SA INCEAPA SA ARUNCE CU VENIN , SI CU NOROI !!! CE SA SE POATA FACE MAI MULT , CU NISTE POLITICIENI CARE SE IMPRUMUTA CU MUNTI DE BANI IN FIECARE LUNA , FARA SA LE PESE LA CE DOBANZI , CA DOAR NU SANT BANII LOR , NU EI TREBUIE SA-I MAI DEA INAPOI , CI ''''' TARA '''''' !!! UNDE AJUNG ACESTI BANI , LUNA DE LUNA , CA LA INVESTITII , NU APARE NIMIC ??? PROBABIL CA LA SUSTINEREA SISTEMULUI DE PENSII , ALTFEL ACESTA AR FI AJUNS DE MULT IN COLAPS !!! SI TOT MUGUR ISARESCU , ARE SI MERITUL SUSTINERII SI MARIRII APROAPE LUNA DE LUNA , A REZERVEI NATIONALE , CA DACA ERA ALTCINEVA , MAI AVEAM ACUMA DOAR NISTE RESTURI DE REZERVA NATIONALA !!! HAI , NUMESTE DUMNEATA , D-LE CALIN , PE CINEVA MAI BUN , MAI POTRIVIT , CARE SA-I IA LOCUL , CA GUVERNATOR !!! EU NU VAD PE NIMENI , CARE SA-I AJUNGA NICI MACAR , LA DEGETUL MIC !!! O SA FIE VAI SI AMAR , CAND N-O SA MAI FIE EL ACOLO , CACI FIECARE JUDECA ALTFEL !!! UN OM PRUDENT , CALM SI ECHILIBRAT , INLOCUIT CU ALTUL CARE SA LASE CURSUL '''''' MAI LIBER , S-AU LIBER ''''''', PANA O AJUNGE PIATA LA 5.25 , - 5.50 , SI ABIA ATUNCI SA VEDETI CRESTERI DE PRETURI , CE-I ACUMA , E NIMIC !!! SA VEDETI ATUNCI TIPETE ISTERICE , SI AMENINTARI CU INCHISOAREA PENTRU '''''' SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE '''''' !!! ACUMA , LUMEA NU INTELEGE MARE LUCRU , DAR V-A INTELEGE ATUNCI !!! DIN PACATE , VREMEA ACEEA V-A VENI , FIINDCA ISARESCU NU POATE TRAI LA INFINIT !!! SPUNEA CINEVA , ACUM PUTINA VREME : NU PUTEM NOI GASI PRINTRE TINERII SPECIALISTI , PE CINEVA CAPABIL SA-L INLOCUIASCA PE ''''' MANOLE '''''' ??? NU , NU PUTEM !!!! AI RASPUND EU !!! NU POTI INLOCUI UN SPECIALIST BATRAN , DE TALIA LUI MUGUR ISARESCU , UN OM FORMIDABIL , CU RECUNOASTERE INTERNATIONALA , SI FOARTE RESPECTAT SI APRECIAT IN AFARA , CUVANTUL LUI CANTARESTE GREU , [...] AR FI CHIAR , VAI DE TARA ASTA !!! MONETAR , CHIAR DACA DIN MANDRIE PROSTEASCA , NU RECUNOASTE NIMENI , ROMANIA SE MAI TINE IN PICIOARE , O SPUN DIN NOU , DATORITA LUI !!! DAR , CE SA FACA MAI MULT , DECAT SA INCERCE SA REPARE SI SA PETICEASCA , CEEA CE STRICA GUVERNANTII NOSTRII , CARE NU STIU ALCEVA , DECAT SA SE CERTE , SI SA SE ACUZE UNII PE ALTII , DE PESTE 30 DE ANI , INCOACE ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb