BNR MĂREŞTE MIZA: Plus 25 de puncte

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2008

Plus 25 de puncte

În urma şedinţei BNR de ieri, Consiliul de Administraţie a decis creşterea dobânzii de politică monetară cu 25 de punc­te de bază, ajungând la 9,75%.

Nicolaie Alexandru, senior economist ING, a anticipat corect majorarea ratei dobânzii, menţionând că politica monetară laxă din ultima perioadă determină Banca Centrală la o înăsprire a măsurilor acesteia. "BNR trans­mite astfel, un semnal de îngrijorare asupra nivelului inflaţiei, lăsând loc la o eventuală majorare cu încă 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă a BNR din luna iunie, pentru a îndeplini ţinta de inflaţie pentru anul 2009", declară analistul ING. De aceeaşi părere sunt şi analiştii Raiffeisen şi Citi Grup care apreciază că Banca Centrală va înăspri politica monetară pentru a atinge ţinta de inflaţie pentru anul 2009. Raportul Raiffeisen estimează că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat până în luna iulie când, datorită creşterii preţurilor administrate va atinge nivelul de 8,9%. Analiştii Citi apreciază un nivel al inflaţiei pentru sfârşitul anului de 6,8%, peste prognoza înaintată de BNR de 5,9%.

Nicolaie Alexandru consideră că urmările acestei majorări se vor reflecta în aprecierea cursului de schimb, începând cu luna iunie, prog­noza pentru sfârşitul anului fiind de 3,5 lei pentru un euro. Îmbunătăţirea economiei Statelor Unite reprezintă un atu pentru aprecierea cursului, întrucât monedele ţărilor emergente sunt avantajate de acest lucru, mai apreciază analistul ING.

Departamentul de cercetare al Raiffeisen Group apreciază că decizia nu va avea un impact major asupra dobânzilor de pe piaţa interbancară care se află deja la un nivel ridicat, deşi va influenţa o creştere a dobânzilor la depozite şi credite, în contextul în care majorarea anterioa­ră nu a avut încă efecte asupra ratelor dobânzii.

Concediere în masă: toţi cei 42 de directori ai centrelor judeţene APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură) au intrat în preaviz, sub pretextul unei legi noi care conferă funcţiei atribuţii în plus, astfel că devine necesar un concurs pentru ocuparea posturilor.

În realitate, cei 42 sunt, toţi, iniţial, membri ai Partidului Democrat. Nu poate fi convenabil niciunui alt partid ca, în plină campanie electorală, democraţii să gestioneze subvenţiile europene pentru agricultură, al căror program a început la 1 mai.

Ieri, sindicaliştii din APIA au organizat o conferinţă de presă. Dar subiectul a fost altul...

Andrew Colquhoun, analistul agenţiei internaţionale de rating Fitch, este de părere că o politică mai agresivă a BNR pentru a asigura atingerea ţintei de inflaţie, duce la destabilizarea economiei ţării noastre pe termen mediu. O creştere semnificativă a ratelor dobânzii ar încuraja împrumutătorii să se reorienteze spre euro sau alte monede, lucru care ar dăuna sistemului financiar din ţara noastră. De asemenea există riscul ca investitorii străini să investească pe termen scurt pentru motive speculative, dăunând competitivităţii exportatorilor şi defictului de cont curent.

Încercarea Băncii Centrale de a reduce inflaţia este îngreunată de măsurile relaxate de politică fiscală, dupa parerea analistului Fitch. Agenţia de rating se aşteaptă la un nivel al dificitului bugetar în jur de 2,7% din PIB, faţă de 2,3% în 2007. Acest deficit nu reprezintă un pericol pentru solvabilitatea fiscală, dar se adaugă creşterii cererii interne care este nesănătoasă. Andrew Colquhoun consideră că ţara noastră are nevoie de un echilibru în ceea ce priveşte cererea şi de o balanţă comercială mai puternică care să ţină în frâu defictul de cont curent pentru a reduce dependenţa ţării noastre de influxurile străine de capital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu inteleg de ce se pune atat accent pe influentele crizei americane, de vreme ce schimburile economice intre Romania si SUA sunt infinetezimale....si ca urmare cu valori mici, si ca urmare, cu impact minim....nu pricep!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb