BNR: "Piaţa imobiliară a revenit la nivelul de dinaintea crizei financiare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2016

"Piaţa imobiliară a revenit la nivelul de dinaintea crizei financiare"

Preţurile bunurilor imobiliare rezidenţiale au reintrat, începând cu anul 2015, pe o pantă ascendentă, dar acestea nu au o dinamică îngrijorătoare şi nu indică presiuni asupra stabilităţii financiare, consideră specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit ultimului Raport de Stabilitate Financiară.

Documentul precizează: "BNR monitorizează atent riscurile asupra stabilităţii financiare generate de evoluţia pieţei imobiliare, trei dintre obiectivele sale intermediare macroprudenţiale fiind în strânsă legătură cu această piaţă: (i) evitarea acumulării rapide de vulnerabilităţi ca urmare a îndatorării excesive, (ii) reducerea concentrării semnificative, directe şi indirecte, a expunerilor aflate în legătură cu piaţa imobiliară şi (iii) asigurarea unei alocări eficiente a creditării în economie, prin monitorizarea sustenabilităţii intermedierii financiare".

Monitorizarea reluării ciclului de creştere a preţurilor imobiliare este importantă, în special dacă această evoluţie este însoţită şi de un ciclu al creditării puternic ascendent, existând evidenţe referitoare la o puternică sincronizare între cele două, apreciază Banca Centrală. Aceasta menţionează că piaţa imobiliară rezidenţială prezintă o serie de caracteristici structurale, care indică existenţa unei cereri potenţiale importante din partea populaţiei pentru achiziţia de locuinţe.

"Factori ciclici precum îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice şi standardele favorabile de creditare contribuie de asemenea la stimularea cererii", conform sursei citate.

Oferta de locuinţe are un grad ridicat de inelasticitate, iar sectoarele construcţii şi imobiliar sunt vulnerabile la ajustări ale ciclului de afaceri şi ale finanţării externe, potrivit Băncii Naţionale, care arată că accesul populaţiei la creditare pentru achiziţia unei locuinţe s-a îmbunătăţit semnificativ în perioada 2004-2015: "Este o evoluţie favorabilă din punct de vedere social, dar din perspectiva stabilităţii financiare monitorizăm atent dinamica riscului de rata dobânzii şi a riscului de credit. Creditele ipotecare sau pentru alte investiţii imobiliare prezintă o senzitivitate mai pronunţată a gradului de îndatorare la schimbări în rata dobânzii, materializarea unor fluctuaţii ale costului de finanţare pe parcursul duratei de viaţă a acestor credite având o probabilitate ridicată. Din perspectiva riscului de credit, împrumutul imobiliar poate genera presiuni în special pe canalul expunerilor faţă de debitorii aflaţi în categorii de venit cu vulnerabilitate pronunţată".

Raportul citat subliniază că volatilitatea relativ importantă a pieţei imobiliare comerciale poate genera riscuri suplimentare, ceea ce ridică problema calificării adecvate a personalului bancar implicat în activitatea de creditare imobiliară comercială, astfel încât riscurile să fie evaluate corespunzător. "Monitorizarea riscurilor dinspre piaţa imobiliară reprezintă o componentă importantă a strategiei politicii macroprudenţiale a BNR. Evidenţele empirice au arătat că multe dintre crizele financiare au fost precedate de evoluţii nesustenabile ale preţurilor bunurilor imobiliare. Caracteristicile structurale ale pieţelor imobiliare pot acţiona ca potenţiali amplificatori ai crizelor financiare, corecţiile semnificative ale preţurilor bunurilor imobiliare având un impact important asupra activelor populaţiei şi companiilor nefinanciare, cu efecte semnificative asupra economiei reale (scăderea consumului şi investiţiilor) şi asupra sectorului financiar (creşterea riscului de credit)", arată BNR, adăugând că monitorizează atent riscurile asupra stabilităţii financiare generate de evoluţia pieţei imobiliare, "trei dintre obiectivele intermediare macroprudenţiale fiind în strânsă legătură cu această piaţă: (i) dimensiunea ciclică, prin obiectivul privind reducerea şi prevenirea creşterii excesive a creditării şi a îndatorării, (ii) dimensiunea structurală, prin obiectivul privind limitarea concentrării expunerilor directe şi indirecte şi (iii) reluarea sustenabilă a creditării, prin obiectivul privind sustenabilitatea intermedierii financiare".

BNR: "Preţurile imobilelor rezidenţiale au crescut cu 3,6%, în septembrie 2015 - una dintre cele mai mari majorări din 2009"

Banca Naţională indică faptul că preţurile imobilelor rezidenţiale au crescut cu 3,6% în septembrie 2015 (în termeni anuali), reprezentând una dintre cele mai mari majorări din anul 2009. Ţara noastră nu se regăseşte în evaluările europene ca prezentând vulnerabilităţi importante dinspre sectorul imobiliar, conform raportului.

Acesta subliniază că piaţa imobiliară a revenit la nivelul de dinaintea crizei financiare internaţionale, îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice şi a celor de finanţare fiind principalii factori determinanţi.

Raportul BNR menţionează că, la noi, creşterea nu a depăşit nivelul de alertă stabilit de către Comisia Europeană pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice. Reluarea tendinţei ascendente a preţurilor imobiliare nu mai este concentrată în zonele metropolitane. "În România, creşterea preţurilor bunurilor imobiliare rezidenţiale este generalizată, dar asimetrică la nivelul ţării, astfel creşterea înregistrată în capitală este mai redusă comparativ cu restul ţării", conform sursei citate.

Începând cu anul 2013, intenţia populaţiei de a cumpăra o locuinţă a revenit pe o tendinţă ascendentă, similar dinamicii înregistrate la nivel european, fiind susţinută şi de aşteptările privind situaţia financiară viitoare. Piaţa imobiliară rezidenţială prezintă o serie de caracteristici structurale care indică existenţa unei cereri potenţiale importante pentru achiziţia de locuinţe.

BNR arată: "România are una dintre cele mai mari rate de deţinere în proprietate a locuinţei, comparativ cu media UE (peste 90% dintre gospodării). Cu toate acestea, peste 50% din populaţia ţării locuieşte în gospodării suprapopulate comparativ cu doar 20% la nivel european. Mai mult, calitatea locuinţelor este semnificativ mai redusă decât media europeană, chiar dacă s-a înregistrat o îmbunătăţire importantă a acesteia în ultimii ani. Astfel, 33% la sută dintre locuinţele din România nu au baie, duş şi toaletă (în scădere de la 41% în anul 2007), comparativ cu 2,6% media europeană, în anul 2014. Costul de întreţinere a locuinţei, ca procent în venitul disponibil, este mai ridicat în România comparativ cu media UE (25% faţă de 22,5%, în anul 2014), în condiţiile în care câştigurile salariale în România se situează pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană".

Factori structurali care acţionează în sensul reducerii cererii sunt procesul de îmbătrânire a populaţiei şi scăderea populaţiei, cauzată de un spor natural negativ şi de fenomenul emigraţiei.

Revenirea pieţei imobiliare s-a reflectat şi în dinamica ofertei de locuinţe, atât producţia, cât şi investiţiile imobiliare înregistrând ritmuri importante de creştere începând cu anul 2014. Numărul autorizaţiilor de construcţie continuă să fie la un nivel redus. Sectoarele construcţii şi imobiliar sunt puternic prociclice, acestea înregistrând ajustări importante ale activităţii economice pe parcursul ultimului ciclu economic.

Valoarea adăugată brută aferentă sectorului construcţiilor s-a redus de la aproximativ 11% în perioada 2008-2009, la 8% în 2014. Gradul redus de tehnologizare şi durata mare de realizare a locuinţelor creează premisele unui grad ridicat de inelasticitate a ofertei de locuinţe şi determină o vulnerabilitate importantă pentru companiile din acest sector, arată sursa citată, menţionând că, la aceasta, se adaugă şi dependenţa semnificativă de finanţare de la nerezidenţi (11 miliarde euro, respectiv 31% din totalul finanţării externe atrase de sectorul companiilor nefinanciare, în septembrie 2015), mai mult de jumătate din aceasta fiind pe termen scurt.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. As vrea o raportare apartament/ Aur/ $/Euro/leu din 89 pana azi.

    Europa a cuprins rromi de la marginea Parisului si migranti care stau in corturi ?Aceia unde isi fac nevoile ?

    Sau sa dea bine in statistica sunt inregistrati in Romania respectiv in Siria ? 

    minciuni bnr vrea sa tina preturile sus ptr ca bancile au foarte multe garantii imobiliare care nu se vand si acum cu ldp va fi bum imobiliar si le este frica ca preturile vor scadea dramatic .normal preturile trebuie sa revina la normalitate ca in 2004 dar prima casa tine preturile sus .sa se scoata prima casa si tineri isi vor procura casa la preturi adevarate nu umflate .JOS PRIMA CASA

    1. latraule, daca nu iti permiti o casa, iesi de pe piata, nu mai cauta; asa se procedeaza corect in capitalism, nu te indatorezi pana la imbuibare din banii bancilor dupa care vii apoi si te plangi ca viata este grea si vine un dobitoc de parlamentar si te scapa de datorie.

      IESI DE PE PIATA 

      logica de parazit financiar. Daca iti permiti o casa, atunci iti permiti tot lantul de paraziti, agenti, bancheri, notari. Cu totii trebuie sa traiasca de pe urma dormitoarelor ceausiste construite la standardele muncitorilor comunisti.

      omoara mai repede consumatorii sau poate dupa ce nu mai ai cui sa dai imprumut e timpul sa te sinucizi si tu ?

      gunoier psihopat

      nu se intelege nimic din ce spui, nimicule ce esti

    minciuni bnr vrea sa tina preturile sus ptr ca bancile au foarte multe garantii imobiliare care nu se vand si acum cu ldp va fi bum imobiliar si le este frica ca preturile vor scadea dramatic .normal preturile trebuie sa revina la normalitate ca in 2004 dar prima casa tine preturile sus .sa se scoata prima casa si tineri isi vor procura casa la preturi adevarate nu umflate .JOS PRIMA CASA

    1. Măi omule, când mergi în magazin și nu îți permiți un Duster de 20 de mii €, te duci și îți cumperi o mașinuță second-hand sau nu cumperi deloc și mergi cu transportul public.

       

      Ia explică tu ce este în neregulă cu acest mecanism de reglare a pieței. Ești depășit de actualele prețuri, nu cumperi. Este atât de simplu. Când oferta va depăși cererea (în scădere, din cauza celor ca tine care vor fi depășiți de prețuri), dezvoltatorii s-ar putea să mai reducă puțin prețurile, îți vor da garaj inclus în preț, etc. 

      După cum spune și BNR, ofera este inelastică. Dacă există cerere, ea poate fi acoperită doar după un ciclu de vreo 3 ani de dezvoltare. În sens invers, dacă dispare cererea, nu te aștepta să se reducă imediat prețurile (ca la roșiile de toamnă sau la pepenii târzii). Nu așa funcționează. Toți pepenii sunt la fel. Nu toate blocurile sunt la fel. Unul are vedere la lac, alt dezvoltator a găsit o mică parcelă lângă metrou. Alții s-au dus în câmp. Aceștia din urmă vor fi primele victime. Celelalte exemple vor ține la preț ca la ochii din cap. Mai degrabă îți cresc copiii și fac nuntă decât să îi forțezi tu pe aceia să îți vândă apartamentul la preț de Duster. Ei vor aștepta clienții cu bani (care există în București). 

    acest articol este facut de bnr si banci ca sa prosteasca iar populatia asa manipulare ca in romania nu exista

    bancile au devenit peste noapte agentii imobiliare odata cu legea darii in plata si de acum incolo o sa vedeti cum vor specula prin presa diverse articole cum ca vor creste preturile imobiliarelor numai ca sa puna populatia botu sa cumpere si sa ia credite . nu mai calca nimeni pragu bancilor stiti proverbu CINE SE FRIGE CU CIORBA SUFLA SI IN IAURT

    1. minciuni. pragul lor a fost calcat atat de des incat au epuizat in timp record fondurile prima casa. frustratule

      Ati epuizat in timp record fondurile pentru saraci manipulati ca se scoate, ca se termina, ca nimic nu va mai fi cum a mai fost.

      Dupa epuizare si atatea mituri daramate probabil va creste cererea de frica venirii verii. 

      cred ca esti mai frustrat decit mine. vin preturile mici in balanta bancii care te tine. atunci sa vezi frustrarea dintre picioare !

      golan mizerabil ce esti

    cine mai e prost sa cumpere acum cand preturile se vor injumatati dupa ldp bancile tot o tin pe a lor ca piata imobiliara a revenit la preturile dinaintea crizei asta e o gogonata mare de tot nu mai stiu ce sa faca cand stiu bine ca vor deveni agenti imobiliari aceste banci camatare

    1. doar preturile nesimtite se vor injumatati; sunt unii care cer 1600€/mp in Crangasi; este prost cel care da asa ceva.

    Sa nu mai dea cu 35 mil complexul pe care l-au cumparat cu 45... (vezi articolul de mai sus) :))))

    1. Cand BNR spune ca piata este la un nivel, nu se refera la preturi ci probabil la dimensiunile ei (de ex numar de tranzactii). Nu mai abera pentru ca nu toate zonele din tara si-au revenit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb