Banca Naţională a României (BNR) anunţă că pregăteşte, până la sfârşitul lunii mai, un plan de acţiune pentru reducerea poverii creditelor neperformante din sistemul bancar, implementarea fiind prevăzută să înceapă din a doua jumătate a anului, potrivit unui angajament asumat prin acordul cu FMI şi Comisia Europeană.
Planul vizează creditele neperformante imposibil de recuperat şi care au fost deja integral provizionate.
Prin strategie va fi stabilit rolul BNR în acest proces, precum şi responsabilităţile băncilor. De asemenea, vor fi adoptate schimbări ale reglementărilor prudenţiale pentru evitarea hazardului moral şi acordarea de stimulente pentru curăţarea oportună a bilanţurilor bancare de creditele nerecuperabile. Rata neperformantelor din sistem a crescut din nou în prima lună a acestui an, atingând un vârf de 22,3%, faţă de 18,7% în ianuarie 2013.
În opinia experţilor FMI, autorităţile au făcut prea puţin pentru a ajuta băncile să scape de neperformantele imposibil de recuperat, ceea ce întârzie relansarea creditării. "Autorităţile ar trebui de asemenea să trimită Parlamentului o lege a insolvenţei care să sprijine mai bine salvarea timpurie a firmelor viabile şi să grăbească ieşirea de pe piaţă a celor neviabile."
În acelaşi timp, BNR va continua să supravgheze atent băncile pentru evitarea unor restructurări artificiale ale creditelor pentru evitarea constituirii de provizioane suplimentare şi va urmări cu atenţie modul de evaluare a colateralului.
După ce anul trecut au fost inspectate primele 20 de bănci din sistem pe tema practicilor de restructurare a creditelor, anul acesta vor avea inspecţii şi restul instituţiilor de credit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2014, 02:53)
" În opinia experţilor FMI, autorităţile au făcut prea puţin pentru a ajuta băncile să scape de neperformantele imposibil de recuperat, ceea ce întârzie relansarea creditării." astia de la fmi ori fac pe prostii, ori sunt de-a dreptul prosti !! Autoritatile a facut mai mult decat se putea sa atenueze efectele actiunilor "marilor finantisti" care au creditat aberant consumul si imobiliarele din Romania pana la absurd - vezi imprumutul de 20 miliarde de la fmi pt a sprijini increderea pietelor in Romania si "prima casa" pentru a sustine garantiile / piata imobiliara la valori berant de mari si in prezent pentru veniturile medii ale rom,anilor, doar pentru a mai salva cumva colapsul bancilor. Toate astea cu costuri uriase pentru populatie.