BNR vrea să suspende dreptul de vot al acţionarului unei bănci

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2014

BNR vrea să suspende dreptul de vot al acţionarului unei bănci

Banca Naţională a României (BNR) se pregăteşte să suspende dreptul de vot al acţionarului unei bănci din ţara noastră, din cauză că acesta nu mai îndeplineşte cerinţele impuse de lege pentru exercitarea respectivului drept, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Domnia sa a declarat: "Veţi vedea, în două-trei săptămâni, o decizie a BNR în legătură cu un acţionar al unei bănci, care nu mai îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a fi acţionar şi îşi va pierde probabil dreptul de vot în Consiliul de Administraţie".

Şeful Supravegherii din Banca Centrală nu a precizat despre cine este vorba şi nici nu a oferit detalii suplimentare.

Cea mai delicată situaţie din sectorul bancar autohton o are Ilie Carabulea, care deţine 41,28% din capitalul social al Băncii Comerciale Carpatica (BCC).

Omul de afaceri se află în arest preventiv, în "cazul Carpatica Asig".

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

În aprilie 2012, domnia sa a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (DNA), fiind eliberat condiţionat în luna octombrie a aceluiaşi an. Omul de afaceri a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, pentru că, în septembrie 2010, i-a oferit lui Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, suma de 4.000 lei, în schimbul sprijinului oferit în promovarea unui recurs în interesul legii.

După ce a fost condamnat de ÎCCJ, Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica, iar la finele anului a fost revocat ca membru al acestuia.

Nicolae Cinteză: "Potrivit simulărilor noastre, cei care şi-ar restructura prin credit fiscal datoria la bancă ar plăti mai mult, la final"

Simulările făcute de BNR arată că debitorii care ar alege să îşi restructureze datoria faţă de bănci prin credit fiscal ar urma să plătească, la final, o sumă mai mare, potrivit lui Nicolae Cinteză.

Domnia sa a precizat: "Povestea cu creditul fiscal, cel puţin atât cât am participat la discuţii, nu era foarte clară. Foarte multe bănci m-au întrebat care este mecanismul practic de funcţionare şi nu am ştiut ce să le răspund. Acesta intervine în momentul în care se încheie perioada de reducere a principalului. Nu era clar dacă va fi plătit lunar, anual, ce se întâmplă cu pensionarii. Din punct de vedere al creditorului, aceste lucruri trebuiau clarificate".

Programul poate să genereze o majorare a consumului care să contribuie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB), doar dacă produsele şi serviciile consumate sunt produse local, şi nu importate, semnalează şeful supravegherii din BNR.

Nicolae Cinteză a mai explicat: "Eu, ca supraveghetor, am cerut ca decizia să fie opţională şi pentru bănci, şi pentru debitori. Atunci când schimbi maturitatea unor active, prelungind-o cu doi ani, apare o nepotrivire între pasive şi active. Amintiţi-vă de Dacia Felix, care atrăgea resurse pe trei luni şi le plasa pe şase luni. Trebuie văzut dacă nu cumva apar efecte care să ducă la o înrăutăţire a situaţiei băncii. Am cerut Direcţiei de Stabilitate să facă un studiu de impact, care încă nu a fost finalizat".

Oficialul Băncii Centrale a precizat că alte probleme pe care le-a semnalat au privit hazardul moral şi necesitatea de transparenţă în privinţa sumelor de plătit, motiv pentru care a fost introdus alineatul prin care debitorul să ia la cunoştinţă noul grafic de rambursare.

AURSF cere publicarea proiectului de lege privind restructurarea creditelor

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Guvernului să dea publicităţii "în cel mai scurt timp" proiectul de act normativ privind restructurarea creditelor, însoţit de nota sa de fundamentare, pentru a permite analiza ipotezelor şi a soluţiilor propuse, conform unui comunicat al preşedintelui asociaţiei, Alin Iacob, trimis redacţiei.

"AURSF constată că au trecut trei săptămâni de la anunţarea unor elemente din cadrul schemei fiscale pentru restructurarea creditelor populaţiei de către prim-ministru şi ministrul delegat pentru Buget, fără ca proiectul de act normativ să fie adus la cunoştinţa publicului, pentru a putea intra în dezbatere publică", transmite asociaţia, opinând că întârzierea publicării "nu are nicio justificare".

Cea mai potrivită modalitate de rezolvare a problemelor utilizatorilor de servicii financiare o reprezintă adoptarea unei legi a falimentului personal, aplicabilă tuturor românilor, şi nu o reglementare dedicată doar debitorilor cu venituri aflate "la limita supravieţuirii", scrie AURSF.

Totodată, asociaţia constată că, în legătură cu numărul potenţialilor beneficiari şi nivelul creditului fiscal acordat, cifrele făcute publice nu par să fi fost riguros fundamentate. În plus, susţine Alin Iacob, propunerea are "un caracter discriminatoriu", eliminând de la aplicarea ei foarte mulţi români care se confruntă cu dificultăţi majore de rambursare a creditelor bancare.

Mai mult, transmite comunicatul, un număr important de consumatori se confruntă cu dificultăţi din cauza clauzelor abuzive din contractele lor de credit. De aceea, ar trebui găsite variante de suspendare parţială a obligaţiilor de plată până la eliminarea respectivelor clauzelor.

"Soluţia propusă de Guvern este criticabilă prin faptul că doar amână, pe o perioadă limitată, o parte din obligaţiile de plată ale debitorilor. În schimb, la final, debitorii vor plăti mai mult, iar perioada de rambursare a împrumutului se va mări. AURSF se va implica în dezbaterea publică a proiectului de act normativ şi va veni cu propuneri care să fie în avantajul utilizatorilor de servicii financiare", încheie comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb