Bogat - sănătos, longeviv; sărac - slabă speranţă

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 aprilie 2018

Bogat - sănătos, longeviv; sărac - slabă speranţă
MAKE

Distopia anului 2169 pare situată la 151 de ani distanţă de aceste momente pe care le trăim acum, dacă este să ne luăm după filmul de ficţiune american "In Time", unde scenaristul, regizorul şi producătorul neozeelandez Andrew M. Niccol a imaginat o lume în care banii au fost înlocuiţi cu timpul de viaţă şi fiecare persoană peste vârsta de 25 de ani (când încetează să mai îmbătrânească), poartă un contoar pe braţ, afişând cât mai are de trăit; sistemul economic se bazează pe tranzacţiile plătite cu timp de viaţă - bănci, credite, dobânzi - cei bogaţi tezaurizează miliarde de ani, cei săraci mai au câteva ore, minute, secunde şi la epuizarea timpului mor brusc, parcă loviţi cu leuca.

Dar, saptămâna trecută, când a dat publicităţii primul său raport asupra conexiunii dintre avuţie, sănătate şi longevitate, banca elveţiană UBS s-a văzut silită să precizeze "It's not science fiction", la constatarea că mai mult de jumătate dintre investitorii bogaţi (53%) se asteaptă să trăiască 100 de ani şi mai mult (investitorii chestionaţi fac parte din categoria HNWI - "High Net Worth Individuals", cei cu un disponibil lichid pentru uz personal de peste un milion de dolari).

Durata medie a vieţii persoanei a crescut aproape peste tot în lume: în China, SUA şi majoritatea ţărilor din Europa de Est, speranţa medie de viaţă la naştere a ajuns la peste 70 de ani, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), dar cei din Europa de Vest şi Japonia se pot aştepta să trăiască 80 de ani.

Cei mai bogaţi, însă, iau în calcul o viaţă mai lungă cam cu două decenii decât occidentalii şi japonezii, conform sondajului UBS, considerând centenarul de viaţă drept un standard tangibil.

Raportul arată că bogaţii sunt dis­puşi mai mult să sacrifice bani pentru o longevitate suplimentară, nouă din zece persoane bogate fiind de acord că "sănătatea este mai importantă decât bunăstarea".

La întrebarea UBS "cât de mult ar fi dispus să renunţe din avere, pentru a garanta încă 10 ani de viaţă sănătoasă", răspunsurile medii au variat în funcţie de nivelul avuţiei: investitorii cu avuţie netă între unul şi două mili­oane de dolari s-au arătat dispuşi să renunţe la o treime din acumulare pentru un deceniu suplimentar de viaţă, în timp ce investitorii cu peste 50 de milioane de dolari au fost dispuşi să se despartă de aproape jumătate din averea lor.

Bogaţii, de asemenea, par să ştie că prelungirea vieţii la 100 de ani este o perspectivă scumpă, care necesită mai multe cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii, alimente mai bune, exerciţii fizice şi alte servicii care pot prelungi viaţa şi că pentru deceniile suplimentare de viaţă trebuie să continue să plăteas­că pentru tot ceea ce viitorul va aduce nou în sănătate. Într-o proporţie de 91%, intervievaţii bogaţi au declarat că "fac schimbări financiare datorită speranţei de viaţă crescute".

UBS afirmă că raportul a fost elaborat pe baza cercetării asupra a mai mult de 5 000 de investitori bogaţi din lume, din Germania, Hong Kong, Italia, Mexic, Singapore, Elveţia, Taiwan, SUA, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite, ilustrând variaţii semnificative în percepţiile investitorilor de la o ţară la alta (de exemplu, americanii bogaţi sunt mai sceptici decât germanii bogaţi, fiind, se pare, influenţaţi de creş­terea mortalităţii americane generate de consumul de droguri).

"It's not science fiction", tranzacţionăm cu timp din viaţa noastră, cu bani putem cumpăra sănătate şi longevitate - când dăm un telefon, preţul convorbirii poate fi exprimat în cheltuirea unor secunde de viaţă, fără ca discuţia telefonică să fi fost, neaparat, inutilă.

Decalajul de avuţie nu este doar des­pre diferenţa dintre niveluri de trai sau despre dezechilibrul dintre categorii sociale în privinţa calităţii vieţii, ci este chiar şi despre durata vieţii, drept consecinţă a acestor inegalităţi.

Cei mai bogaţi oameni ai lumii nu doar că trăiesc mai bine şi sunt mai sănătoşi, ci trăiesc o viaţă mai lungă cu câteva decenii.

Anul trecut, toate cercetările asupra evoluţiei averii bogaţilor planetei au evidenţiat că polarizarea belşugului a atins niveluri record.

Numărul HNWI (persoane cu un disponibil lichid pentru uz propriu de peste un milion de dolari) a ajuns la 16,5 milioane, în 2016, cumulând un disponibil total de 63,5 trilioane de dolari, (potrivit raportului World Wealth Report 2017, al Capgemini Financial Services); spre comparaţie, "The global debt clock" afişat de "The Economist", indica duminică o datorie publică planetară de 58 de trilioane de dolari.

Rezultă că disponibilul din buzunarele bogaţilor lumii (cu doi ani in urmă) era mai mare cu 5,5 trilioane de dolari, faţă de datoria statelor lumii (de astăzi).

Dar, de atunci, buzunarele s-au mai umflat, încă!

Avansul constant al populaţiei HNWI în ultimii şase ani, constatat de CapGemini, este concomitent cu o adâncire a discrepanţelor de avere, subliniată în raportul Credit Suisse Research Institute, din noiembrie 2016.

Acesta arată că 1% din populaţia planetei deţinea, cu doi ani in urmă, 50,8% din averea globală, în timp ce categoria celor mai bogaţi 10% avea 89,1% din averea globală.

Într-un Raport finanţat de Societe Generale de acum câţiva ani, "The Economist Intelligence Unit" susţinea că "populaţia" HNWI influenţează puternic "lumea investiţiilor, piaţa bunurilor de consum, piaţa proprietăţilor şi acţiunile caritabile", în timp ce alte studii afirmă că HNWI controlează o parte consistentă din resursele economice ale planetei.

Potrivit specialiştilor de la Credit Suisse, 1% cei mai bogaţi oameni ai lumii deţineau, în anul 2000, 49,6% din avuţia planetară, acest procent scăzând, în 2009, la 45,4%, urmând ca în anul 2014, averea deţinută de cei 1% să depăşească nivelul de la începutul secolului.

Josef Stadler, autorul principal al unui raport UBS/PwC din 2017 asupra miliardarilor lumii , a explicat:

"Suntem într-un punct de inflexiune. Concentrarea bogăţiei este la fel de ridicată ca în 1905, iar miliardarii sunt îngrijoraţi. Problema este puterea de multiplicare, care face ca banii mari să fie şi mai mari şi întrebarea este în ce măsură este viabil acest lucru şi în ce moment va interveni societatea şi va reacţiona advers".

Oxfam International, ONG-ul care luptă împotriva sărăciei, scria, în raportul de cu doi ani in urmă:

"În aproape toate ţările bogate şi în curs de dezvoltare, proporţia din venitul naţional care merge către muncitori este în scădere. Asta înseamnă că muncitorii primesc din ce în ce mai puţin din câştigurile provenite din creşterea economică. În contrast, deţinătorii de capital au văzut creşteri consistente (prin dobânzi, dividende sau profituri) mai rapide decât ratele de creştere economică. Evitarea taxelor de către deţinătorii de capital şi politicile guvernamentale de reducere a taxelor pe câştigurile de capital au favorizat aceste randamente."

Oxfam nu a spus, dar în lumina raportului UBS de acum înţelegem că malversaţiunile fiscal-bugetare scurtează vieţi.

Fondul Monetar Internaţional a afirmat nu de mult că guvernele occidentale ar trebui să forţeze primii 1% dintre persoanele cu venituri mari să plătească mai mult ca impozite, pentru a încerca să reducă nivelurile periculoase de inegalitate.

În realitate, pare că sistemul în care suntem organizaţi economic, social şi politic face ca datoriile să devină colective, iar câştigurile să devină private, astfel că datoriile cresc în aceeaşi măsură în care cresc avuţiile bogaţilor lumii.

Longevitatea bogaţilor pare, astfel, nimic altceva decât rezultat al selecţiei darwiniste.

Homo homini lupus.

Vampirism.

Lupta pentru bani se dă pe viaţă şi pe moarte şi asta nu este o metaforă.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Maneaua asta este o premoniție:) și va fi fredonată la disperare în 2169, dacă nu cumva omenirea își va pierde între timp și darul vorbirii.

    Filmul In time pare să răspundă și întrebărilor lui Constantin Tănase: Cu ce, pen ce? :)

     

    De ce nu mai există ziarul pe la chioșcuri?

    E bună constatarea că datoriile sunt colective profiturile sunt private. 

    La tinerețe fugim după bani după aceea fugim după sănătate și vine cositorul. 

    Fața bogătanilor, corpul arată nesanatate de aceea bogătanilor cumpara partener/a tânăr/a.

    Regi au luat țărăncuțe, au avut 90?din bogăția teritoriului controlat. Roma este un exemplu clar a cucerit teritorii, a luat bogăția țări, oamenii i-a făcut sclavi până dintr-o zi. 

    1. Ziarul este distribuit la chioscuri dar, da, aveti dreptate, difuzarea lui este inegala, distribuitorii de presa prefera sa vinda chewing gum, decit ziare. Ne ocupam sa remediem problema, dar degringolada in difuzarea presei este generala. Abonati-va, va rog! Multumesc pentru observatie si apreciere!

    ""Banii n-aduc fericirea , / Mult mai de pret e iubirea . "". Veti spune ca o intretin , daaa dar cu conditia sa o ai. Am vazut bancheri care decartau pe loc 200mii euro pentru o frectie la picior de lemn , alergau distrusi dupa sanatatea pierduta . Nici Dumnezeu nu doarme !!!.

    Pe Soros nu-l pot repara nici toti banii planetei , caci arata ca la dezgropania de 7 ani orice ar face . Uratenia psihica a unor oameni , aduna in preajma lor semeni de aceeasi factura. A intelege valentele vietii este un cadou pe care nu-l primeste toata lumea . NICI CHIAR BANCHERII NU SUNT VESNICI !!!.

    1. David Rockefeller al 7-lea transplant de inima la 101 ani

      Jacob Rothschild a avut vreo 6 

    Draga Make,ca deobicei, in articol excellent. Continua te rog in caelesi stil

    Domnule Make, păreți surprins de statistici sau ne livrați niște informații pe care sunt convins că cei informați le cunosc deja ...? Nimic nou sub soare!

    1. ce e aia distopie/?in satul meu natal sunt saraci de 100 de ani,si unui bogat I se intampla sa dea o masina peste el,sau sa I cada o caramida in cap.aricolul este [Fragment eliminat conform regulamentului].

      Domnule mitică, articolul este bazat pe surse verificabile, numai că , sunt enunțate doar " truisme " ! Cu bine dl. mitică)))

      Domnule anonim, sondajul UBS a fost dat publicitatii in 19 aprilie, informatiile cu privire la polarizarea avutiei au fost publicate de BURSA la timpul lor, dar legatura dintre ele nu a mai fost facuta de nimeni, pina la acest articol.

      Desigur, daca nu puteti realiza noutatea, atunci nu-i de mirare ca pentru dumneavoastra nu este nimic nou sub soare. Dar asta nu mai este vina mea. 

      De ce ai pus "truisme" intre ghilimele? Ai luat cuvintul "truisme" la misto?

      Raspuns: citeste DEX.

      Alt raspuns: citeste articolul. 

    Zis-a Lui cineva din multime: Invatatorule, zi fratelui meu sa imparta cu mine mostenirea. Iar El i-a zis: Omule, cine M-a pus pe Mine judecator sau impartitor peste voi? Si a zis catre ei: Vedeti si paziti-va de toata lacomia, caci viata cuiva nu sta in prisosul avutiilor sale. Si le-a spus lor aceasta pilda, zicand: Unui om bogat i-a rodit din belsug tarina. Si el cugeta in sine, zicand: Ce voi face, ca n-am unde sa adun roadele mele? Si a zis: Aceasta voi face: Voi strica jitnitele mele si mai mari le voi zidi si voi strange acolo tot graul si bunatatile mele; Si voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te. Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! In aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau. Si cele ce ai pregatit ale cui vor fi? Asa se intampla cu cel ce-si aduna comori siesi si nu se imbogateste in Dumnezeu.

    (Luca 12,13-21. Duminica a 26-a dupa Rusalii). 

    ”Ce-i foloseste omului să câstige lumea întreagă, dacă-si pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37)

    Domnule Make, apreciez că ați răspuns unei opinii de-a dreptul anonime! Succes! Concatenarea unor sondaje nu este suficientă, după mintea mea, la afirmarea unor soluții! Aspect la care nu vă înjugați...))) ca mulți alții de altfel...sigur , bănuiesc a nu fi acesta scopul scrierilor celor din redacție! La multe ziceri!

    1. Ma confundati, dar asta nu ma mai mira. Intii credeti ca am oferit date cunoscute si ca ma scăndălisesc la sondaje, acum acceptati ca, totusi, le "concatenez" (ce o mai fi si asta?!). In ritmul asta, poate ca miine o sa va si pice fisa.

      Concatenare....e ca o distofie..)))...oricum, cine a silit UBS..." s-a văzut silită "....asta nu ne explicați...poate ei, poate noi...)))) am silit liniuță o! Apreciez stilul totuși! Încercați să explicați chestii complicate în cuvinte simple! Toate cele bune!

      Da, va e greu. Cine stie, poate ca miine va iese. Insistati!

    Aaa...să nu uit..deh vârsta...))) pt. " concatenare " poate ar fi util să consultați DEX. sau DOOM...orice ediție ))) de după 1940.! Toate cele bune dle.!

    1. Mai bine ati fi uitat de tot: desigur, desi am avut note proaste la chimie, cunosc intelesul cuvintului, dar este cumva impropriu, pretios, sa te exprimi asa ca sa spui ca insirui niste sondaje, de vreme ce poti exprima simplu, lucruri simple.

      Poate ca ar trebui sa mai asteptam sa inaintati in virsta ca sa putem lega un schimb de idei?  

      )))...desigur că nu...))) vă las acum chiar dacă îmi sunteți simpatic...articolele din articole se fac virgulă cărțile din cărți se fac! Toate bune stimate domn! :)))

      Domnule Make, lasati-l in plata Domnului! El atat intelege, nu se vede ca e limitat?! Sunt unii cu pretentii care dau in gropi, nu trebuie sa va puneti mintea cu ei.

    .oare cine o fi spus...abia aștept să nu fiu luat în seamă?..:))) gata dle.! Seară frumoasă vă doresc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb