Gradul de intermediere a primelor subscrise de asiguratori va depăşi 50%, în acest an, de la 47% în 2013, pe fondul creşterii cererii de servicii de consultanţă, în timp ce piaţa asigurărilor va stagna, la fel ca anul trecut, estimează Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).
"În ultimii ani, creşterea cererii de servicii de consultanţă din partea clienţilor s-a amplificat şi, în acest context, avansul brokerilor şi al gradului de intermediere s-a văzut în cifrele din ultimii ani", a declarat domnia sa, în cadrul Conferinţei Naţionale a Brokerilor de Asigurări şi Pensii.
Anul trecut, relaţia dintre brokeri şi companiile de asigurări a suferit o deteriorare, potrivit lui Bogdan Andriescu.
"Există asigurători care au căutat să găsească în brokeri motivul pentru rezultatele mai puţin bune şi au luat decizii surprinzătoare", a afirmat preşedintele UNSICAR, care a continuat: "Clienţii solicită astăzi mai mult decât oricând suport şi consiliere şi aceasta este explicaţia creşterii gradului de intermediere, atât pentru încheierea contractelor, cât şi pentru rezolvarea daunelor".
Brokerii au intermediat, anul trecut, 46,84% din primele subscrise, în creştere cu 3,2 puncte procentuale faţă de anul precedent, potrivit datelor preliminare ale Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF).
Valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele două categorii de asigurări a fost de 3,88 miliarde lei, în urcare cu 7,77% faţă de 2012, conform ASF.
Veniturile din activitatea de brokeraj s-au majorat cu 6,52% faţă de anul 2012, la 773,03 milioane lei, arată sursa citată.
Piaţa asigurărilor a ajuns la valoarea de 8,29 miliarde lei în 2013, în creştere cu 0,4% faţă de anul precedent, ponderea în Produsul Intern Brut a scăzut la 1,31%, de la 1,4% 2012, potrivit datelor ASF.
UNSICAR a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Naţională a Detectivilor din România (ANDR), în încercarea să reducă numărul fraudelor care au loc în domeniul asigurărilor şi care au luat amploare în ultimii ani, a precizat Bogdan Andriescu.
Activitatea detectivilor particulari nu face concurenţă celei derulate de Poliţie, ci este complementară acesteia, a precizat preşedintele ANDR, Maria Bumbaru.
Domnia sa a recomandat asiguratorilor şi brokerilor să fie atenţi la certificările şi specializările pe care le au detectivii pe care doresc să îi angajeze, având în vedere că ingeniozitatea celor care doresc să comită înşelăciuni depăşeşte "cu mult" sistemele anti-fraudă.
"Specializarea fraudatorilor se face şi în baza complicităţii din partea celor care lucrează în domeniul asigurărilor", a explicat Maria Bumbaru.
Preşedintele ANDR a precizat că, în ţările occidentale, asiguratorii preferă să externalizeze serviciile antifraudă către agenţii de detectivi particulari pentru a beneficia de expertiza acestora, precum şi pentru că plata serviciilor se face în funcţie de rezultat, ceea ce generează economii de costuri.
Firmele particulare de investigaţii au întocmit baze de date comune, dintre care unele sunt transnaţionale, pe care le pot accesa şi unii detectivi particulari din ţara noastră, arată domnia sa.
Maria Bumbaru a precizat că frauda din asigurări reprezintă aproximativ 10% din primele brute încasate de companiile de asigurări, fiind depistată doar în 2-3% dn cazuri.
La rândul său, Bogdan Andriescu a explicat că unii brokeri au făcut eforturi semnificative ca să acopere pierderile generate de fraude.
Maria Bumbaru a mai menţionat că, în ţara noastră, există peste 500 de agenţii de detectivi, cu licenţă acordată de Poliţia Română, iar numărul detectivilor cu atestat depăşeşte 2.000 de persoane.