BOGDAN BADEA, HIDROELECTRICA "Nu ştim dacă mai listăm compania, anul viitor"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2019

Bogdan Badea, Hidroelectrica

Bogdan Badea, Hidroelectrica

"Dacă nu vom lista Hidroelectrica, nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ mic către noua categorie de băieţi deştepţi"

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a Hidroelectrica anul viitor este pusă sub semnul întrebării dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va obliga compania să furnizeze energie ieftină prin piaţa reglementată către furnizorii de ultimă instanţă, care au devenit noii "băieţi deştepţi" din energie, a declarat, ieri, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie, într-o conferinţă de profil.

Bogdan Badea a spus, citat de Agerpres: "Suntem pregătiţi 100% pentru listare, zilele acestea lansăm procedura de achiziţie a consultanţilor, însă nu mai ştiu dacă mai facem vreo listare, în condiţiile în care indicatorii de profitabilitate ai Hidroelectrica, prin ceea ce ne propune reglementatorul, implementarea în continuare a OUG 114, mai conduc la oportunitatea listării anul viitor".

Este vorba despre un ordin al ANRE, intrat în vigoare ieri, care prevede ca producătorul de energie să livreze, prin piaţa reglementată, până la 65% din producţie, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, către furnizorii de ultimă instanţă, la un preţ mai mic decât cel din piaţa liberă, ceea ce ar aduce prejudicii considerabile producătorului hidro.

"Trebuie să ne hotărâm: vrem să facem listare sau nu. Pentru că, dacă vrem să facem listare, nu vrem decât să fim lăsaţi în pace să putem să mergem pe ceea ce ne-am propus, să ne bazăm pe planul de afaceri pe care îl avem şi să nu mai avem niciun fel de intervenţie din partea diverselor entităţi. Dacă nu vrem să facem listare, foarte bine, nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ mic la noua categorie de băieţi deştepţi", a spus Badea, potrivit Agerpres.

Directorul general al Hidroelectrica a adăugat că listarea companiei la bursă

este esenţială pentru a tragerea de surse de finanţare şi pentru a duce mai departe planul de investiţii, dacă se doreşte continuarea acordării de dividende, inclusiv de dividende suplimentare.

Pe de altă parte, Bogdan Badea a punctat că investiţiile pe care trebuia să le realizeze Hidroelectrica au fost blocate în acest an, după ce salariul minim în construcţii a fost majorat, ca urmare a OUG 114/2018, iar contractorii au cerut preţuri mai mari.

"Anul 2019 a fost, din păcate, un an de blocaj pentru investiţiile noi, pentru că un efect la fel de pervers pe care OUG 114 l-a avut în piaţa de energie a fost în zona de investiţii: s-a introdus acel celebru salariu în sectorul construcţiilor, care a generat, imediat după introducere, presiune din partea tuturor contractorilor de creştere a preţurilor pe toate liniile la investiţiile aflate în curs", a spus Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica a amintit însă că nu va fi făcută nicio inves-tiţie care nu este rentabilă.

"Nu am putut să mai înaintăm cu investiţiile şi am avut negocieri de luni de zile cu contractorii în care să explicăm că nu putem mări preţul pe care îl plătim. Unii au forţat, au cerut creşteri de 90% la preţul manoperei, pentru că au înţeles că cel mai prost plătit angajat din firma de construcţii trebuie să ia 3.000 de lei şi apoi se vor aplica nişte coeficienţi până la nivel de director şi s-a ajuns că preţul manoperei trebuie să urce cu 90%. Dar noi avem limite de rentabilitate", a spus Bogdan Badea, care a adăugat: "Abia acum, pe final de an, am reuşit să semnăm contractele pentru investiţiile pe care le aveam, la tarifele vechi, în limitele aprobate de AGA, dar din punctul de vedere al investiţiilor introducerea acestui salariu minim a fost un dezastru, cel puţin pentru noi".

De asemenea, directorul producătorului de energie a arătat că o mare parte a investiţiilor Hidroelectrica sunt în zone declarate situri Natura 2000 şi parcuri naţionale, astfel încât companiei îi este greu să înainteze cu proiectele avute în vedere.

Potrivit domniei sale, Hidroelectrica are investiţii în curs pentru capacităţi noi de 500 de MW.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vorbesti ca si cum ai fi patron la Hidroelectrica.Nu uita ca aceasta este companie de stat si te intreb eu cum era cu ceva ani in urma cand livrati energie electrica prin contracte bilaterale sub pretul de productie?aveati contractata spre livrare pentru fericitii clienti , mai multa energie decat puteati produce,cumparati diferenta de energie din piata libera la preturi foarte mari si o livrati fericitilor la preturi mult mai mici,generand companiei pierderi de miliarde de lei!

    1. Pai da. Asta spune și patronu. Că nu mai vrea. Nu ai citit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb