BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA: "În cel mult o săptămână vom anunţa consorţiul de bănci pentru listarea companiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2022

"În cel mult o săptămână vom anunţa consorţiul de bănci pentru listarea companiei"

"Este foarte important să avem o anumită predictibilitate legislativă care să ne premită să definim modelul de business, să nu creăm incertitudini pentru investitori"

Hidroelectrica va anunţa în cel mult o săptămână consorţiul de bănci care va asista compania pentru listare, a spus ieri Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, într-o conferinţă de specialitatea.

Domnia sa a afirmat: "Din păcate, nu întotdeauna listarea Hidroelectrica este privită şi înţeleasă pe deplin. Hidroelectrica nu se vinde, nu rămânem fără Hidroelectrica. Listarea va permite accesul tuturor românilor la Hidroelectrica. Este o companie care a crescut foarte mult în ultimii ani. Am încercat să ne focusăm pe ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei. Creştere atât din punct de vedere al lichidităţilor şi performanţei financiare, cât şi din punct de vedere al planului investiţional. Sigur că după ieşirea din insolvenţă a început o etapă de construcţie, care şi-a arătat roadele în ultimii ani - valoarea companiei conform evaluărilor făcute de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea a crescut de la an la an. Şi credem că este un moment în care Hidroelectrica se poate lista în sfârşit. Am început pregătirile şi suntem în plin proces de listare. Din păcate, în această fază în care ne aflăm nu vă pot da foarte multe informaţii. Am intrat în zona de restricţii de comunicare care sunt destul de stricte, dar foarte curând vom anunţa consorţiul de bănci care se va ocupa de listare".

Preşedintele directoratului Hidroelectrica a subliniat că, este foarte important să existe o anumită predictibilitate legislativă care să permită companiei să îşi definească modelul de business, astfel încât să nu se creeze incertitudini pentru investitori.

"Trăim nişte vremuri agitate, ceea ce se întâmplă în piaţa de energie în ultima perioadă este ceva fără precedent. Preţurile energiei, dacă privim din perspectiva unei companii producătoare ne ajută, dar în realitate această creştere explozivă întotdeauna vine la pachet şi cu măsuri pentru atenuarea impactului. Dacă vorbim de energie nu este doar o marfă. Este de utilitate publică şi ceea ce se întâmplă cu sectorul energetic afectează toate celelalte sectoare într-un fel sau altul. De aceea este foarte important ca, în această perioadă, şi din perspectiva listării, să avem o anumită predictibilitate legislativă care să ne premită să definim modelul de business, să nu creăm incertitudini pe zona investitorilor", a spus Bogdan Badea.

Conform preşedintelui directoratului Hidroelectrica, în câteva zile maxim o săptămână compania va anunţa consorţiul de bănci - un consorţiu solid, cu reputaţie naţională şi internaţională care se va ocupa de listare.

"Aşteptăm cu mare interes investitorii instituţionali din România să participe la acest proces de listare, nu numai dintr-o perspectivă a cetăţeanului care preferă să-şi plaseze economiile în zona pieţei de capital şi nu să-i pună la bancă, dar şi din prisma fondurile de pensii prezente în România", a adăugat Bogdan Badea.

În primăvară, acţionarii producătorului de energie au aprobat listarea companiei printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidroelectrica. Doar că Fondul vrea o listare duală, în timp ce alţi actori importanţi ai pieţei noastre susţin listarea doar la Bucureşti. La finele lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redus la o zecime proporţia de acţiuni pe care o companie o poate lista pe o bursă străină prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), mişcare criticată aspru de reprezentanţii FP.

Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până luna trecută, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzicea orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

În aceste condiţii s-a mers pe ideea listării unui pachet de acţiuni Hidro deţinut de FP, chiar Ministerul Energiei ce deţine 80% din companie a votat în acest sens la adunarea acţionarilor din primăvară. Fondul Proprietatea deţine 20% din producătorul de energie.

Dar, după măsura luată de ASF, reprezentanţii FP au spus că dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, probabil Fondul va diminua pachetul de acţiuni pe care-l va vinde, ceea ce înseamnă că Guvernul nu-şi va mai putea respecta ţinta asumată prin PNRR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb