Bogdan Baltazar spune că BNR a acţionat pentru deprecierea leului

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2007

Bogdan Baltazar spune că BNR a acţionat pentru deprecierea leului

Banca centrală a redus în prima parte a acestui an dobânda de politică monetară pentru a devaloriza leul, a spus ieri, la Târgu Mureş, consultantul financiar Bogdan Baltazar, care a criticat dis-cursul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, legat de coşul de consum şi de salarii. Bogdan Baltazar a mai spus că, în ceea ce priveşte inflaţia, guvernatorul BNR a procedat greşit în lunile trecute. "Dacă mai ţineţi minte, acum câteva luni de zile domnul Isărescu, fără niciun rost, mă rog consiliul de administraţie, a coborât rata dobânzii de politică monetară, de ce, nu se ştie, probabil a vrut cu disperare să devalorizeze leul", a declarat Baltazar.

În prima jumătate a acestui an, boardul băncii centrale a coborât de patru ori consecutiv rata dobânzii de politică monetară, de la 8,75% la 7%, pe fondul menţinerii inflaţiei la un nivel redus, de sub 4% pe an, evoluţie la care a contribuit substanţial aprecierea leului din acea perioadă, potrivit analiştilor.

"Dacă cobori dobânda, des-curajezi leul. Şi chiar se zice, gurile rele zic, eu sunt convins că e aşa, că prin interpuşi - legătura cu BCR-ul şi altele funcţionează, e un dezavantaj pentru cea mai mare bancă - mai primeşti şi comezi din astea, nu efective, dar trebuie să reacţionezi la chemările băncii centrale. Deci s-a luptat niţel contra leului", a adăugat Baltazar.

În timpul verii, dealerii şi analiştii pieţei suspectau BNR că intervine în piaţa valutară prin intermediul "unei bănci mari", însă acest lucru nu a fost confirmat niciodată nici de banca centrală, nici de vreo bancă de pe piaţă.

Fostul preşedinte al BRD a mai afirmat că Mugur Isărescu a făcut declaraţii gratuite când a vorbit despre ponderea mare a alimentelor în coşul de consum al românilor. "Acum domnul Isărescu se plânge că alimentele ocupă prea mult în coşul zilnic şi că în Europa Occidentală sunt 18-20% şi la noi sunt 40%. Eu cred că a fost reprodus trunchiat, asemenea cugetare îndrăznesc să spun n-am mai văzut. Sigur că-n ţările dezvoltate alimentele ocupă în coşul zilnic foarte puţin, 18% mi se pare chiar mult. La noi, o ţară amărâtă, sigur că mâncarea este 40%. Când preţurile la alimente scădeau, nu s-a mai plâns domnul guvernator Isărescu că ocupă 40%, deci îl ajuta la dezinflaţie. Acum, însă, a descoperit că e 40% şi alimentele sunt de vină şi aşa mai departe", a spus Baltazar.

Bancherul s-a referit şi la creşterile salariale deplânse de guvernatorul BNR, care sunt, în opinia sa, cauzate de criza forţei de muncă, care urcă salariile din mediul privat. Baltazar consideră, însă, că îndemnul guvernatorului BNR - "munciţi mai mult şi cheltuiţi mai puţin" - nu va fi urmat de români.

"Sigur că are dreptate, numai că acesta e un apel frumos. Munciţi mai mult şi cheltuiţi mai puţin, cine face de bună voie aşa ceva?", s-a întrebat Baltazar.

Consultantul financiar consideră, de altfel, că ceea ce cere guvernatorul BNR este adoptarea de către români a unei etici protestante - care, potrivit sociologului Max Weber, ar sta la baza capitalismului occidental - dar se îndoieşte că aceasta ar putea avea vreun echivalent în România. "Am mare admiraţie faţă de mama asta a capitalismului care a fost calvinismul sau luteranismul. Ei gândeau aşa: muncesc mai mult şi nu pun podoabe, să se vadă în muncă", a comentat Baltazar.

Fostul preşedinte al BRD a menţionat că, în alte perioade politice, Mugur Isărescu evita să spună lucrurilor pe nume. "Sigur că domnul Isărescu putea să spună mai demult, de pildă în timpul guvernării PDSR, când se băga tare, se plătea nemunca masiv. Şi acuma se plăteşte nemunca foarte mult. Se plătea nemunca masiv, putea s-o spună şi atunci, sigur, numai că regimul de organizare sud-italiană din perioada aia funcţiona şi atunci eram mai discreţi", a spus Baltazar.

"Acum mai poate să vorbeas-că şi nu pot decât să-i dau dreptate 100%. Adică au fost o serie întreagă de cadouri electorale, pensiile întinse dincolo de orice măsură, salarii. Bugetarii, în loc să scadă drastic cum ar fi trebuit - că mai scădea şi corupţia, mai scădeau şi verigile la care trebuia să dai bani la toate pe parcurs - au crescut ca număr. Le cresc salariile mult dincolo de productivitatea exprimată", a adăugat el.

Bogdan Baltazar a atras atenţia şi asupra pericolului de "a se arunca cu bani," deoarece România este în an preelectoral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb