Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a declarat că nu se aşteaptă să scadă preţurile la energie şi gaze, însă pot fi luate măsuri de ajutorare şi de compensare de către Executiv. El a reamintit că Guvernul deja a luat o serie de măsuri în acest sens care să sprijine consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii, relatează News.ro.
"Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus. Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade. Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate. Deci preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiul nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă", a afirmat Bogdan Chiriţoiu, la finalul şedinţei de astăzi a Guvernului.
El a adăugat că trebuie să fie găsite soluţii de compensare, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.
"Din punctul acesta de vedere, va trebui să găsim soluţii. Nu să ne obişnuim, că nu vreau să fim mioritici, să spunem - aceasta e viaţa crudă, nu avem ce face, destinul omului implacabil. Nu aceasta este ideea. Ci că este o realitate, că nouă ne place sau nu ne place, asta este şi trebuie să găsim soluţii. Asta face Guvernul, taxează producătorii, cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor la energie. Avem producători de gaze şi energie în România. Importăm relativ puţin. Pe aceştia îi putem taxa şi din banii pe care îi luăm din profiturile lor foarte mari, putem să îi ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari. În felul acesta compensăm. Venim cu măsuri care să rectifice situaţia. În sensul acesta să ne obişnuim. Nu putem să ignorăm preţurile. Ele sunt cum sunt, dar putem să luăm măsuri să compensăm aceste creşteri de preţuri. Da, nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii, în următoarele luni. Deci trebuie să avem, într-adevăr măsuri de ajutorare, de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili şi aţi văzut că s-au luat pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii", a completat Chiroţoiu.
1. my 2 cents opinion :)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 11.05.2022, 21:57)
:) ma induioseaza cum Bogdan isi da cu parerea despre marfuri pe burse :)
hai ca imi place ce moaca are in poza asta asa ca m-am gandit sa il luminez nitel...
petrolul (wti crude oil, nu brent) va sari in cursul anilor 2022-2024 pana la un varf de 215-230 $/baril dupa care va cunoaste un colaps de pret (in acelasi interval de timp 2022-2024) in urma sucombarii cererii si in urma normalizarii distributiei de petrol si derivate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2022, 22:33)
Zise baba omida.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2022, 22:51)
si scoase capul micul troll din gaura lui fetida
1.3. Mama Omida (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2022, 04:11)
Exceptional raspuns! Dovada ca esti un adevarat intelectual.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.05.2022, 07:52)
diferenta intre noi doi e cea dintre Mercedes ultimul tip fata de o bicicleta stricata ... si vezi ca nu mi-a sarit mie lantul si nu eu am ghidonul indoit.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2022, 08:57)
Vesnicul Chiritoiu care isi bate joc de tara dar sta bine merci in fruntea Consilului Concurentei. Cand faci jocul intereselor straine stai in functie, asa cum este tinut si Ministrul Energiei.
3. titeiul
(mesaj trimis de eu în data de 12.05.2022, 08:58)
Domnule Chritoiu, vorbesti prostii: titeiul a fost la 140 de dolari barilul, acum e la 105 dolari, dar pretul combustibililor la noi a mers tot in sus!!! Petrom a facut anul trecut profit triplu!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2022, 09:23)
asta ar fi esenta , dar , trebuie explicat fenomenul:
Nu este Petrom ( gratie lui Nastase :( ) ci OMV PETROM . Asta inseamna ca , PETROM contribuie cu 52% la profitul firmei austiece.
Nu este o dezvoltare , ci o ghidonare a activitatii , astfel incat sa nu fie concurenta Rafinartiei austriece din Viena si nici Borealis ( vezi intrarile din Viena in Roamania), dar nici rusilor ( vezi intarzieri murdare asupra investitiilor in extractie on shore si offshore.
Mul;t de vorba ... si mai ales de documentat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2022, 09:33)
Normal pt o tara cu atat de ,,putine" resurse, nu?