BOGDAN CHIRIŢOIU: "România a ales varianta «soft» de limitare a comisioanelor interbancare"

Valentin Busuioc
Bănci-Asigurări / 19 martie 2015

Ţara noastră a ales varianta "soft" în privinţa comisioanelor interbancare, respectiv limitarea lor prin lege, ca să evite riscul unor amenzi din partea Comisiei Europene pentru cartel în domeniul bancar, a declarat astăzi preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu, citat de mass media.

Oficialul CC a explicat: "Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. La nivel european, băncile estimează 70 de milioane de euro pierderi din veniturile generate de operaţiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiţi-vă că putea să fie şi mai rău: în România am fost întrebaţi de Comisia Europeană dacă vrem să rezolvăm prin legislaţie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigaţie pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine aşa faţă de cele 70 milioane euro? România a ales varianta soft".

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei a adus în discuţie avantajele date de o astfel de decizie, prin creşterea gradului de acceptare a plăţii cu cardurile la retaileri şi a volumului de tranzacţii, precum şi economii pentru bănci, dacă un comerciant ar putea folosi POS-ul unei singure bănci pentru toate tranzacţiile.

Astfel, Bogdan Chiriţoiu i-a răspuns preşedintelui Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, care vorbise despre posibila inhibare a băncilor în activitatea de carduri, în urma aplicării acestor limitări.

Florin Dănescu a opinat că limitarea comisioanelor va afecta activitatea băncilor pe partea de carduri, comentând: "Considerăm că plafonarea duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană".

Reprezentantul ARB a menţionat că legea plafonării comisioanelor interbancare ne găseşte într-o situaţie "nu tocmai fericită", cu volume de tranzacţionare mult mai mici decât în alte state europene.

Săptămâna trecută, Parlamentul European (PE) a aprobat un proiect de regulament propus de Comisia Europeană (CE) privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri. Măsura ar putea genera economii anuale de aproape 6 miliarde euro pentru comercianţi şi de 730 milioane euro pentru consumatori.

În România, Legea care reglementează plăţile în numerar şi comisioanele interbancare la cel mult 0,2% pentru tranzacţiile cu cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit a trecut de Parlament şi se află la Preşedinţie, pentru promulgare. Totuşi, potrivit acestei legi, limitarea comisioanelor intră în vigoare la un an de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb