BOGDAN CHIRIŢOIU: ''România va informa statele membre ale Uniunii Europene cu privire la investiţii din ţări non-UE''

G.U.
Miscellanea / 15 aprilie 2022

''România va informa statele membre ale Uniunii Europene cu privire la investiţii din ţări non-UE''

Ordonanţa care pune în aplicare regulamentul european privind investiţiile străine, adoptată ieri de Guvern, va reduce birocraţia, iar elementul de noutate este că România va informa statele membre ale Uniunii Europene cu privire la investiţii din ţări non-UE, susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, conform Agerpres.

Acesta a arătat că până acum operaţiunile de interes strategic erau avizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, din care fac parte şi SiE şi SRI.

"Ordonanţa care pune în aplicare regulamentul european privind investiţiile străine simplifică, practic, mecanismul care funcţionează de peste 10 ani. Până acum, operaţiunile de interes strategic erau avizate de CSAT, organism din care fac parte şi SiE şi SRI. Prin acest mecanism se va reduce birocraţia, prin depunerea unui singur formular, iar elementul de noutate este că vom informa Statele membre cu privire la investiţiile din ţări non-UE", a transmis şeful autorităţii de concurenţă la solicitarea Agerpres.

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanţa de urgenţă referitoare la mecanismul pentru analiză şi autorizare a investiţiilor străine directe care vin din spaţiul non-UE, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Acesta a menţionat că se va înfiinţa Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), care va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor de resort cu atribuţii în domeniu.

Potrivit acestuia, autorizarea investiţiilor străine directe care vin din afara spaţiului european urmează să se facă prin decizia preşedintelui Consiliul Concurenţei, după ce în prealabil este obţinut avizul CEISD.

"Autorizarea condiţionată a investiţiilor străine directe sau respingerea acestora se va dispune prin Hotărâre de Guvern, în baza avizului consultativ al Comisiei, în analiză acest organism având în vedere elementele stabilite prin articolul 4 al Regulamentului european 452 din 2019, respectiv luându-se în considerare efectele potenţiale asupra infrastructurii critice fizică sau virtuală, inclusiv infrastructura din domeniul energiei, transporturilor, apei, sănătăţii, comunicaţiilor, mass-media, prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospaţială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura financiară asupra instalaţiilor sensibile, precum şi asupra terenurilor şi proprietăţilor imobiliare esenţiale pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri. De asemenea, vor fi analizate efectele asupra tehnologiilor critice şi produselor cu dublă utilizare, aşa acum ele sunt definite în Regulamentul 428 din 2009 al Consiliului, inclusiv tehnologiile inteligenţei artificiale, roboticii, semiconductorilor şi securităţii cibernetice, tehnologiilor aerospaţiale, tehnologiilor din domeniul apărării şi din cel al stocării energiei, tehnologiilor cuantice şi nucleare, precum şi a nanotehnologiilor şi biotehnologiilor", a mai precizat Cărbunaru.

Un alt potenţial efect care va fi analizat, potrivit acestuia, va viza "aprovizionarea în privinţa factorilor de producţie critici, inclusiv energie sau materii prime, precum şi în domeniul securităţii materiale, respectiv al accesului la informaţii sensibile, inclusiv la date cu caracter personal sau asupra capacităţii de a controla aceste informaţii".

"Sunt măsuri luate în context european, în raport cu efectele pe care le-ar putea genera anumite investiţii străine directe care vin din afara spaţiului UE", a adăugat Cărbunaru.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, "actul normativ aprobat stabileşte la nivel naţional cadrul normativ de examinare a investiţiilor străine directe, un punct naţional de contact pentru cooperarea cu statele membre şi Comisia Europeană, pragurile şi domeniile de activitate ale investiţiilor pentru ca acestea să fie supuse autorizării, informaţii privind cererea de autorizare, precum şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor legale".

"Vor fi supuse autorizării investiţiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenţei nr.21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la criteriile prevăzute la art. 4 din Regulament şi a căror valoare depăşeşte pragul de 2.000.000 de euro. Se prevede şi posibilitatea de a supune examinării şi autorizării CEISD şi investiţiile străine directe care nu depăşesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura acestora, pot avea impact asupra securităţii sau ordinii publice sau prezintă riscuri semnificative la adresa acestora", se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chirițoiu un supus unor ordine ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb