Bogdan Maioreanu, eToro: "Vânzarea de mai" s-ar putea sa fi început în aprilie

Macroeconomie / 23 aprilie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Vânzarea de mai" s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acţiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieţei spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai şi pleacă. Dar este acesta un lucru real? Investitorii vând în luna mai şi pleacă? Ei bine, statisticile arată o slăbiciune a pieţelor începând cu luna mai şi până la sfârşitul lunii octombrie, dar acest lucru nu este universal valabil, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

eToro a analizat randamentele lunare ale preţurilor pentru 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, pe o perioadă medie de 50 de ani, pentru a testa dacă acţiunile sunt cu adevărat subperformante în perioada mai-octombrie, aşa cum sugerează expresia. Şi aşa a fost. În timp ce randamentul mediu lunar al preţurilor pe toate cele 15 pieţe din noiembrie până în aprilie este de 1,2%, fără nicio lună negativă, acesta scade la doar 0,1% în perioada mai-octombrie, trei luni cu randamente negative pe medie. Această diferenţă de sezonalitate se observă în mod individual pe toate cele 15 pieţe analizate. Nicio piaţă nu a înregistrat randamente puternice în timpul verii.

"Expresia "Sell in May and Go Away" nu a apărut pe Wall Street, cum s-ar putea crede, ci în districtul financiar al Londrei. Expresia originală era "Vinde în mai şi pleacă, întoarce-te în ziua de St. Leger", acest din urmă eveniment făcând referire la o cursă de cai. Dar, cu timpul, aceasta a fost redusă la doar "Vinde in mai". Înfiinţată în 1776, St. Leger Stakes este una dintre cele mai cunoscute curse de cai din Anglia, având loc în luna septembrie a fiecărui an. În contextul său original, expresia recomanda investitorilor, aristocraţilor şi bancherilor britanici să îşi vândă acţiunile în luna mai, să se relaxeze şi să se bucure de lunile de vară, scăpând de căldura londoneză, şi să revină la bursă în toamnă, după cursa St. Leger Stakes. În SUA, unii investitori au adoptat o strategie similară, abţinându-se de la investiţii în perioada dintre Memorial Day (Ziua eroilor), în luna mai, şi Labor Day (Ziua muncii), în septembrie", arată analistul eToro.

Dar de ce mai este încă relevantă această faimoasă expresie în epoca modernă a investiţiilor? Aceasta slabiciune de sezon a pieţei bursiere este bine susţinută de date. Şi este chiar mai mare la nivel global decât în SUA.

Există mai mulţi factori care contribuie la această tendinţă sezonieră. În primul trimestru, se observă adesea o prognoză pozitivă a companiilor cu privire la perspectivele pentru întregul an, ceea ce stimulează preţul acţiunilor. De asemenea, observăm că mulţi investitori îşi repoziţionează portofoliile în T4, în vederea pregătirii pentru anul următor şi pentru efectul lunii ianuarie asupra preţurilor. Lunile de vară nu se bucură de aceste efecte pozitive, la care se adaugă volume de tranzacţionare în general mai mici. Această sezonalitate este observată chiar şi în Australia, reflectând globalizarea tot mai mare a pieţelor de acţiuni, spune Bogdan Maioreanu.

Indicele italian FTSE MIB şi indicele britanic FTSE 250, de capitalizare medie, au înregistrat unele dintre cele mai mari diferenţe medii de randament sezonier, de 1,8% şi, respectiv, 1,7%. În schimb, unii indici americani importanţi, ale căror fluctuaţii de preţ sunt în general mai puţin extreme decât media globală, au înregistrat diferenţe de randament sezonier mai mici, cum ar fi S&P 500 (0,78%), NASDAQ (0,76%) şi indicele Wilshire cu capitalizare mică (0,96%).

Dacă ne uităm la piaţa românească, situaţia este similară (vezi graficul 2). Observăm aceeaşi sezonalitate. Între 1998 şi 2023, în perioada mai-octombrie, indicele BET a avut un randament de aproape 0,9%, în timp ce pe perioada noiembrie-aprilie a avut în medie un randament aproape dublu, respectiv de1,74%.

Bogdan Maioreanu mai precizează că după o perioadă de şase luni de creştere remarcabilă, piaţa bursieră americană a cunoscut recent o scădere notabilă, determinată în mod fundamental de aşteptările privind reducerea ratei dobânzii cheie în SUA. Dar un alt factor ar fi putut fi investitorii conştienţi de faptul că sezonul mai slab 'Sell in May and go away' este aproape. Considerăm că acest lucru ar putea fi o pauză necesară de respiro în primele etape ale unei noi pieţe bull.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb