Bogdan Maioreanu, eToro: "Aurul se confruntă cu schimbarea de generaţii"

Bănci-Asigurări / 21 martie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Aurul se confruntă cu schimbarea de generaţii"

Aurul a fost o formă de acumulare a bogăţiei timp de milenii, dar în ultimii ani atractivitatea sa este ameninţată de noi tipuri de active: cripto. Pentru generaţiile mai tinere de investitori, se pare că activele digitale sunt mai tangibile şi mai preţioase decât metalul galben, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, atât aurul, cât şi "aurul digital", aşa cum numesc acum investitorii în criptomonede Bitcoin-ul (BTC), au atins noi maxime în acest an. Bitcoin a ajuns la un maxim de peste 73.000 de dolari şi a crescut cu 70% în acest an. Aurul real aproape că a ajuns la 2.200 dolari/uncie şi a crescut cu aproape 5% de la începutul anului până în prezent. Dar aurul are factori care influenţează cererea mai diverşi, de la bijuterii, la bănci centrale şi investitori şi un istoric mult mai lung decât activele cripto.

"Pe de altă parte, aurul se confruntă cu un decalaj demografic în creştere, care ar putea frâna performanţa acestuia. Sondajul eToro Retail invest Beat arată că investitorii mai tineri preferă alternativa aurului digital. La nivel global, 52% dintre investitorii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani deţin criptomonede, în timp ce doar 35% deţin mărfuri, inclusiv aur. Procentele tind să se egalizeze pe măsură ce vârsta investitorilor creşte, ajungând ca doar 13% dintre investitorii de peste 55 de ani să deţină cripto, în timp ce 18% deţin mărfuri", spune analistul eToro.

"Preţul Bitcoin este mişcat de cererea şi oferta clasică. În ceea ce priveşte cererea de aur, este posibil să asistăm la o schimbare fundamentală. Acest lucru a reieşit din sondajul investitorilor şi, de asemenea, din fluxurile mai recente ale ETF-urilor. Fluxurile de intrare ale ETF-urilor Bitcoin spot au fost însoţite de ieşiri de capital din ETF-urile de aur.

Deocamdată acesta nu este un factor care să afecteze extrem de puternic preţul aurului, deoarece cererea din partea investitorilor reprezintă doar aproximativ jumătate din cererea totală de aur. ETF-urile reprezintă o fracţiune infimă din totalul deţinerilor de aur, dar evoluţiile recente subminează în mod progresiv argumentele tradiţionale ale investiţiilor în aur şi pun timpul de partea Bitcoin, pe măsură ce investitorii mai tineri acumulează active", precizează reprezentantul eToro.

Bogdan Maioreanu mai menţionează că în ultima vreme, preţul aurului a fost stimulat de un dolar american mai slab, ceea ce îl face mai ieftin pentru marii cumpărători indieni şi chinezi, precum şi de perspectiva unor rate ale dobânzii mai mici în SUA. Rezerva Federală (Fed) a confirmat recent această perspectivă, menţionând intenţia de a efectua trei scăderi ale ratelor dobânzii cheie în acest an. Acest lucru face ca activele fără randament, precum aurul dar şi Bitcoin, să fie comparativ mai atractive, în timp ce factorii geopolitici ce ţin de siguranţă şi achiziţiile băncilor centrale rămân în actualitate.

Pe parcursul anului 2023, achiziţiile de aur ale băncilor centrale s-au menţinut la un ritm ridicat de 1.037 tone net care aproape că au egalat recordul din 2022, fiind mai mici cu doar 45 de tone. Cele mai mari rezerve de aur se află în SUA - peste 8.100 de tone, Germania - peste 3.300 de tone, Italia şi Franţa aproape 2.500 de tone şi Rusia - peste 2.300 de tone. România este departe de aceste cifre, având doar 104 tone de rezerve de aur.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb