Bogdan Maioreanu, eToro: "Incertitudinea geopolitică stârneşte volatilitate pe pieţele globale"

Internaţional / 9 octombrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Incertitudinea geopolitică stârneşte volatilitate pe pieţele globale"

Incertitudinea geopolitică, inclusiv un război convenţional pe scară largă în Europa de Est care pare că va mai continua ani de zile, precum şi o situaţie globală volatilă, îşi pun amprenta asupra pieţelor, de la petrol şi mărfuri la monede. Trimestrul IV este, din punct de vedere statistic, unul pozitiv pentru pieţele financiare, însă există unele elemente care pot influenţa în mod negativ modul în care vor evolua preţurile acţiunilor în ultimele trei luni ale anului.

Pieţele bursiere se află acum prinse într-o menghină între preţul în creştere al petrolului şi randamentele ridicate ale obligaţiunilor. Indicele S&P 500 s-a prăbuşit cu 5% în septembrie şi cu aproape 4% în trimestrul al treilea, luându-şi o "vacanţă de vară" după o creştere de 7 luni. Volatilitatea acţiunilor a crescut după minimele atinse recent şi doar petrolul şi dolarul american au fost principalele active în creştere.

Preţul petrolului Brent a ajuns la 95 de dolari în septembrie, pentru ca vineri să închidă sub 85 de dolari. Dar situaţia tensionată din Orientul Mijlociu face şi ea ca pieţele să fie nervoase, adăugând incertitudine cu privire la modul în care ar putea influenţa preţurile petrolului. Pieţele petroliere s-au mişcat deja, petrolul Brent a sărit luni cu peste 3% şi a depăşit 87 de dolari pe baril.

Piaţa Forex a reacţionat şi ea prin aprecierea dolarului, semnalând unele ieşiri de fonduri către refugiul sigur al monedei americane. Preţul aurului a înregistrat, de asemenea, o creştere cu peste 1%, ajungând la 1853 dolari pe uncie. Incertitudinea adusă de un nou conflict geopolitic ar putea face ca fluxurile de capital să se îndrepte şi către refugiul sigur al obligaţiunilor de trezorerie americane, dar o confirmare va veni marţi, deoarece în SUA este liber azi, americanii sărbătorind Ziua lui Columb.

Volatilitatea determinată de evoluţiile geopolitice globale a fost remarcată şi de investitorii români, conflictul internaţional fiind considerat al treilea motiv de îngrijorare în ultimele trei luni ale anului, după recesiunea globală şi cea locală, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat.

Din punct de vedere statistic, octombrie este o lună pozitivă pentru pieţele bursiere globale. În ultimii peste 50 de ani, 15 dintre cele mai mari pieţe globale au avut un randament mediu de 0,9% în octombrie şi de 1,2% pe lună în medie pentru lunile noiembrie şi decembrie. Şi, deşi luna octombrie începe cu date foarte bune privind crearea de locuri de muncă în SUA, investitorii sunt îngrijoraţi că Rezerva Federală va continua mai mult timp actuala politică de dobânzi ridicate, lucru care alături de preţurile ridicate la petrol şi creşterea randamentelor obligaţiunilor la nivel mondial, sporesc îngrijorările legate de o încetinire economică. Toate acestea nu sunt veşti foarte bune pentru evaluările companiilor. Însă investitorii sunt concentraţi şi asupra începerii noului sezon de raportări financiare din această săptămână, în speranţa unui potenţial catalizator pozitiv pentru pieţe, care să marcheze sfârşitul celor nouă luni de recesiune a profiturilor companiilor listate în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb