CE şi BEI compensează o sumă suplimentară de 2,7 miliarde euro prin intermediul Fondului pentru modernizare

A.B.
Miscellanea / 19 decembrie 2024

CE şi BEI compensează o sumă suplimentară de 2,7 miliarde euro prin intermediul Fondului pentru modernizare

Comisia şi Banca Europeană de Investiţii compensează o sumă suplimentară de 2,7 miliarde euro din veniturile obţinute din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate prin intermediul Fondului pentru modernizare, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

În urma unei evaluări efectuate de Banca Europeană de Investiţii în cadrul Fondului pentru modernizare, Comisia Europeană a plătit astăzi 2,7 miliarde euro pentru a sprijini 39 de proiecte de investiţii în opt state membre beneficiare. Aceasta include prima investiţie confirmată în Slovenia în cadrul fondului, un stat membru care a devenit beneficiar în 2024. Aceste proiecte vor ajuta ţările UE cu venituri mai mici să îşi consolideze sectorul industrial curat şi să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. Finanţat din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), Fondul pentru modernizare a furnizat în prezent investiţii în valoare de 15,45 miliarde euro pentru a sprijini proiecte în tranziţia către o energie curată de la lansarea sa în 2021.

Noul sprijin anunţat astăzi completează investiţiile anunţate în iunie în valoare de aproape 2,97 miliarde EUR pentru alte 38 de proiecte, aducând totalul plăţilor din Fondul pentru modernizare în 2024 la 5,67 miliarde euro, acoperind 77 de proiecte din 11 ţări. Numai în acest an au fost efectuate plăţi către Bulgaria (65 de milioane EUR), Croaţia (52 de milioane EUR), Cehia (1,283 miliarde EUR), Estonia (84 de milioane EUR), Ungaria (202 milioane EUR), Letonia (27 de milioane EUR), Lituania (185 de milioane EUR), Polonia (1,733 miliarde EUR), România (1,956 miliarde EUR), Slovenia (309 milioane EUR) şi Slovacia (153 de milioane EUR).

Cele 77 de proiecte sprijinite în acest an se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice, eficienţa energetică şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu intensitate mai scăzută a emisiilor de dioxid de carbon.

Consolidarea reţelei de transport al energiei electrice în Bulgaria va sprijini integrarea surselor regenerabile de energie. În Croaţia, furnizorii de servicii de alimentare cu apă vor produce energie electrică din surse fotovoltaice şi vor implementa sisteme de stocare a energiei. În Cehia, se va reduce emisiile de CO2 în timpul producţiei de căldură, contribuind astfel la o mai mare sustenabilitate. Estonia va investi în îmbunătăţirea eficienţei energetice şi va promova utilizarea energiei din surse regenerabile în clădirile publice. În Ungaria, va avea loc modernizarea şi dezvoltarea sistemelor de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie. Letonia va utiliza surse regenerabile de energie în clădirile cu mai multe apartamente, în clădirile publice şi în comunităţile energetice. Lituania va moderniza clădirile cu mai multe apartamente, asigurându-se că acestea ating cel puţin clasa de eficienţă energetică B şi vor economisi cel puţin 40% din energie. Polonia va dezvolta sisteme de stocare a energiei electrice pentru a îmbunătăţi stabilitatea reţelei naţionale de energie. În România, se vor instala minimum 1.500 MWh de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din surse regenerabile. În Slovacia, vor fi realizate investiţii pentru a creşte eficienţa energetică şi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în gospodăriile cu venituri mai mici. Slovenia va investi în producţia de energie electrică din surse regenerabile şi în capacităţile de stocare a energiei.

Termenul de depunere a propunerilor de investiţii pentru un potenţial sprijin din Fondul pentru modernizare în următorul ciclu de plată este 18 februarie 2025 pentru propunerile prioritare şi 21 ianuarie 2025 pentru propunerile neprioritare. Investiţiile prioritare sunt cele care pun accentul pe modernizarea sistemelor energetice, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în domeniul energiei, al industriei şi al transporturilor şi pe îmbunătăţirea eficienţei energetice enumerate în Directiva EU ETS. Toate celelalte investiţii eligibile pentru Fondul pentru modernizare sunt considerate investiţii neprioritare care fac obiectul unui control suplimentar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb