Bogdan Maioreanu, eToro: Partea bună şi cea rea a volatilităţii pentru investitori

F.D.
Piaţa de Capital / 13 august

Bogdan Maioreanu, eToro: Partea bună şi cea rea a volatilităţii pentru investitori

După un adevărat rollercoaster pe piaţa bursieră, indicele de volatilitate VIX, cunoscut şi ca indicele fricii, a înregistrat luni, săptămâna trecută, a doua cea mai mare creştere din istorie, pentru ca în ziua următoare să înregistreze a doua cea mai mare scădere. Deşi înfricoşătoare pentru unii investitori, volatilitatea poate fi, de asemenea, bună pentru pieţe. Datele istorice arată că, la un an după o astfel de creştere a VIX, indicele S&P 500 creşte în mai mult de 90% din cazuri, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, indicele VIX este publicat de Chicago Board Options Exchange (CBOE). Este un indicator al volatilităţii aşteptate a pieţei bursiere, bazat pe opţiuni pentru indicele S&P 500. Este denumit uneori şi "indicele fricii" sau "manometrul fricii", reflectând sentimentul investitorilor la un moment dat.

La începutul săptămânii trecute, luni, nivelurile de teamă ale pieţei au crescut puternic. Variaţia VIX în acea zi a fost de 65%, a doua cea mai mare creştere a indicelui VIX înregistrată vreodată. Intervalul de volatilitate al VIX a fost astfel de peste 42 de puncte, de la maximul zilnic la minimul zilnic, ceea ce reprezintă cel mai larg interval de tranzacţionare înregistrat din 2003.

"O creştere mai mare a VIX într-o singură zi a fost înregistrată doar pe 5 februarie 2018, în timpul unei zile supranumite "Volmageddon", când a atins 115%. Investitorii au vândut atunci acţiunile americane, temându-se că economia se supraîncălzeşte şi că Rezerva Federală ar putea creşte ratele dobânzii mai repede decât se aştepta piaţa. De fapt, mişcarea din 5 august a fost declanşată tot de teamă, dar din motive opuse, investitorii temându-se că economia se va răci şi va intra în recesiune, iar Rezerva Federală ar putea fi prea lentă în reducerea ratelor dobânzilor", precizează analistul eToro.

"Doar o zi mai târziu, marţea trecută, nivelul de îngrijorare de pe piaţă a scăzut, determinând scăderea VIX cu 28,2%. Aceasta a fost a doua cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi pentru indice. Astfel, săptămâna trecută, VIX a înregistrat a doua cea mai mare creştere, urmată de a doua cea mai mare scădere într-o singură zi. Aceasta este o situaţie fără precedent. Cu toate acestea, creşterile puternice ale VIX pe parcursul unei zile nu sunt neobişnuite. Există 21 de cazuri în care VIX a crescut cu 40% sau mai mult într-o singură zi. La un an după un astfel de eveniment, valoarea indicelui S&P 500 a fost mai mare în 90,5% din cazuri, înregistrând o creştere medie de 18%. De asemenea, au fost înregistrate 18 cazuri în care VIX a scăzut cu 20% sau mai mult într-o singură zi. Un an mai târziu după acele evenimente, valoarea indicelui S&P 500 a fost mai mare în 83% din cazuri, cu un randament mediu de 7,5%.

Astfel de zile volatile pot fi înfricoşătoare pentru investitori, însă aceştia ar trebui să ţină cont de faptul că aceste corecţii sunt normale, iar volatilitatea este o caracteristică standard a pieţei. Din 1974 până astăzi, S&P 500 a înregistrat în medie trei retrageri de 5% sau mai mult pe an, în timp ce media retragerilor intra-anuale este de aproximativ 14%. De asemenea, pentru traderi, volatilitatea poate fi un lucru bun, deoarece creează mişcări pe piaţă care pot fi speculate în vederea obţinerii de câştiguri, cu gestionarea adecvată a riscului şi a banilor", arată Bogdan Maioreanu.

Pentru investitorii pe termen lung, astfel de zile volatile pot oferi corecţii care le permit să acceseze acţiuni solide din punct de vedere fundamental la preţuri mai bune, cu posibilitatea de a obţine randamente mai bune pe termen lung. Datele istorice arată că, după oscilaţii mari ale indicelui VIX, acţiunile tind să se redreseze. Deşi fiecare situaţie de piaţă poate fi diferită, datele istorice sugerează că astfel de situaţii pot fi favorabile pentru investitorii pe termen lung, mentionează analistul.

Bogdan Maioreanu mai precizează: "Acesta este motivul pentru care investitorii care au un plan de investiţii pe termen lung ar trebui să se ţină de acesta - iar studiile sugerează că o fac. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 82% dintre investitorii români şi 77% la nivel global au declarat că sunt încrezători în portofoliul lor de investiţii. De fapt, a avea un plan de investiţii poate ajuta la păstrarea ideilor bune care au apărut în perioadele mai calme.

Pe de alta parte, vânzarea în panică a investiţiilor poate marca pierderi. Din punct de vedere istoric, pieţele se redresează, iar cei care rămân investiţi în ele beneficiază adesea de redresare şi profită de zilele mai bune ale pieţelor. Un studiu JPMorgan a constatat că ratarea celor mai bune zece zile de piaţă între 2004 şi 2024 ar reduce la jumătate randamentul investiţiilor. Şapte dintre cele mai bune astfel de zile au avut loc la mai puţin de 15 zile distanţă faţă de cele mai proaste 10 zile. Acesta este motivul pentru care volatilitatea de pe pieţe vine cu bune şi rele în acelaşi timp, iar comportamentul investitorului este cel care poate face diferenţa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb