Bogdan Olteanu: "Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2013

Bogdan Olteanu: "Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate"

Clauzele abuzive din contractele de credit trebuie eliminate, iar clienţii păgubiţi merită şi trebuie despăgubiţi, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, în cadrul unui seminar pe tema perspectivelor legislative ale relaţiilor clienţilor cu băncile.

Domnia sa a precizat că este de datoria BNR să se implice în această problemă, întrucât băncile dau credite din banii strânşi de la deponenţi, iar din acest motiv, a transmis către Ministerul Justiţiei o parte a studiului de impact privind eliminarea acestor clauze din contractele de credit.

Studiul realizat de Banca Naţională a României a relevat un impact de 4,7 miliarde de lei asupra sistemului bancar, dacă instanţele ar elimina clauzele abuzive din toate contractele de credit.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în urmă cu o lună, că aceste clauze abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume. Domnia sa a indicat faptul că stabilitatea sistemului financiar-bancar şi deponenţii trebuie protejaţi.

Alexandru Păunescu: "Fiecare recesiune din istorie a avut în spate o criză a încrederii"

Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR, a precizat că problema principală dintre bănci şi clienţii lor este una de comunicare, vina în ceea ce priveşte clauzele abuzive aparţinând în egală măsură ambelor părţi, întrucât clienţii nu au înţeles ce au cumpărat, iar instituţiile de credit nu au evaluat cu mai multă atenţie situaţia acestora înainte de a le acorda credite.

Domnia sa a declarat: "Fiecare recesiune din istorie a avut în spate o criză a încrederii, iar problema bancă - client este una de comunicare. Nu numai una dintre părţi poate fi considerată vinovată. Discuţiile privind clauzele contractuale trebuie să aibă loc la momentul semnării contractului, nu la ani distanţă de semnare".

Potrivit domnului Păunescu, anularea unor comisioane şi dobânzi în instanţă nu reprezintă un scenariu faborabil. Oficialul BNR a adăugat: "Au existat decizii ale unor instanţe care au anulat unele comisioane sau dobânzi. Este imposibil ca, printr-o hotărâre judecătorească, să elimini preţul unui contract".

Referitor la riscul creditării în monede străine, domnia sa a precizat: "BNR a sesizat creşterea masivă a ritmului creditării în valută şi a acţionat cu mijloacele legale pe care le avea la dispoziţie. Dacă s-ar fi încercat limitarea unor tipuri de valute, am fi încălcat tratatul privind libera circulaţie a capitalurilor. Strategia BNR a fost orientată spre diminuarea riscului valutar la care se expun băncile, iar măsurile Băncii Centrale au fost foarte apreciate de Banca Centrală Europeană. Măsura interzicerii creditelor în franci elveţieni nu se impunea".

Florin Aurel Moţiu: "Tribunalul Comercial ar trebui să fie instituţia care să se ocupe de problema clauzelor abuzive"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu doreşte să se ocupe de procesele privind clauzele abuzive din contractele de credit oferite de bănci, Tribunalul Comercial putând fi instituţia în măsură să preia această problemă, a declarat Florin Aurel Moţiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.

Domnia sa a declarat: "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu vrea ca litigiile să ajungă la domniile lor. S-a urmărit o degrevare chiar la cererea Înaltei Curţi, să îşi îndeplinească rolul. Există o discuţie şi în privinţa Tribunalului Comercial Bucureşti (n.r. Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de lege care permite înfiinţarea unui tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul Capitalei). Dacă se înfiinţează în toamna aceasta, poate şi există opţiunea să soluţioneze asemenea probleme, cu judecători specializaţi".

Ideea ca procesele pe clauzele abuzive din contractele de credit să se judece la nivelurile superioare ale instanţelor a apărut în draftul scrisorii de intenţie a Guvernului către FMI.

Bogdan Cristian Nica: "Un credit este un produs pe care ţi-l asumi"

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), clienţii băncilor trebuie să fie mai bine informaţi, iar calea spre soluţionarea clauzelor abuzive nu este în instanţă, ci printr-o comunicare mai bună. Domnia sa a declarat: "ANPC nu este duşmanul băncilor, ci prietenul consumatorilor. Un credit, până la urmă, reprezintă un produs pe care trebuie să ţi-l asumi. Problema este cât de bine informaţi sunt clienţii băncilor, ca să nu se ajungă la divergenţe majore. Calea dialogului ferm reprezintă singura modalitate de soluţionare a clauzelor abuzive, şi nu instanţa judecătorească".

"Legislaţia insolvenţei nu trebuie construită în interesul celor care administrează insolvenţa", a spus viceguvernatorul BNR

Legislaţia privind insolvenţa trebuie să îi protejeze doar pe creditori şi pe debitori, şi să nu favorizeze pe administratorii insolvenţei, potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu.

Domnia sa a declarat: "Legislaţia insolvenţei trebuie fundamental să îi protejeze pe creditori şi să apere interesele lor, şi trebuie să asigure o protecţie a debitorului. Şi cam atât. Legislaţia insolvenţei nu trebuie construită în interesul celor care administrează insolvenţa. Există un mare risc de conflict de interese şi atât timp cât sistemul juridic din ţara noastră este de aşa natură construit încât permanent apare umbra acestui, conflict între avocaţi şi specialişti în insolvenţă, şi provin din aceste două profesii şi vorbesc în cunoştinţă de cauză, există un risc major atât pentru creditori, cât şi pentru debitori".

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să încheie dezbaterea proiectului de Cod al insolvenţei, astfel încât documentul să fie adoptat săptămâna viitoare şi transmis Parlamentului, reluând ideea că multe dintre firme se folosesc de procedura actuală a insolvenţei pentru a frauda statul.

Victor Ponta a declarat, miercuri, citat de Mediafax: "Avem nevoie de Codul insolvenţei. Sunt mult prea mulţi cei care intră în insolvenţă ca să fraudeze statul".

Proiectul Codului insolvenţei a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei la începutul lunii septembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Exista solutii, de rezolvare care reduc mult pierderile de ambele parti , client-banca, si mentionez fara sa dezvolt avantajele si motivarea , institutia medierii. Sa ne amintim ca de la data de 01.09.2013, informarea despre mediere a devenit obligatorie, in cazul intentiei declansarii unui proces.

    Exista solutii, de rezolvare care reduc mult pierderile de ambele parti , client-banca, si mentionez fara sa dezvolt avantajele si motivarea , institutia medierii. Sa ne amintim ca de la data de 01.09.2013, informarea despre mediere a devenit obligatorie, in cazul intentiei declansarii unui proces.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb