Activitatea în Senat este complet blocată în acest moment. Pe lângă divergenţele dintre opoziţie şi putere pe discutarea anumitor legi, a apărut acum şi varianta schimbării lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului, fapt ce va încetini şi mai mult activitatea camerei.
Legea asistenţei sociale a reprezentat piatra de încercare pentru senatori, care în ultima lună mai mult au şomat. În cele din urmă, această lege va fi adoptată tacit de Senat, mâine, în varianta Executivului, în condiţiile în care şedinţa de luni a acestei Camere, ultima înainte de acest termen, a fost suspendată din lipsă de cvorum fără ca proiectul să fie dezbătut, pentru că de această dată senatorii PDL au părăsit plenul. Situaţia devine alarmantă, în condiţiile în care această instituţie aproape că nu mai funcţionează, la începutul săptămânii, nu mai puţin de 13 proiecte de lege şi iniţiative legislative trecând fără dezbatere, prin împlinirea termenului de aprobare tacit.
Datorită blocajului, în ultimele săptămâni, câteva zeci de legi au fost adoptate tacit, dezbaterile fiind boicotate, atât de opoziţie cât şi de putere. Printre aceste acte normative se află cele privind desfăşurarea activităţii de picnic, reorganizarea terenurilor agricole prin comasare, contractarea serviciilor de consultanţă şi reprezentare juridică de către autorităţile publice centrale, companii şi societăţi naţionale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome, completarea Legii 7/2006 privind Statutul funcţionarului public parlamentar, propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a României şi propunerea legislativă pentru modificarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Practic aleşii mimează activitatea pe foarte mulţi bani, în condiţiile în care cheltuielile cu salariile, cazările, deplasările, abonamentele telefonice precum şi toate celelalte costuri suportate pentru activitatea deputaţilor şi senatorilor au totalizat în 2010 aproximativ 40 de milioane de euro. În acest an, suma este şi mai mare având în vedere că indemnizaţiile parlamentarilor au crescut cu 15%. Anul trecut, fiecare dintre cei 137 de aleşi a reprezentat un efort bugetar de 119.000 de euro. Conform cifrelor oficiale, un senator a "cheltuit" lunar 9.900 de euro. În această sumă sunt incluse toate cheltuielile, inclusiv protocol, dar şi salariile oamenilor din subordine ( consilier, şofer..).
Activitatea deputaţilor şi senatorilor a fost aspru criticată şi de preşedintele Traian Băsescu: "După mine, Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. (...) Când e vorba de renunţarea la un sis-tem arbitrar şi Senatul nu vrea este compromis de la preşedinte la fiecare senator, din toate grupurile. La Bruxelles, nu înţeleg cum se poate compromite un parlament în aşa hal". De altfel, preşedintele a trimis două scrisori către preşedinţii Camerelor în care le cerea să acorde o atenţie deosebită în adoptarea, cât mai urgent posibil, a legilor asistenţei sociale şi a numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum prima misivă a fost ignorată, preşedintele a revenit în urmă cu două zile cu o nouă solicitare: "Revin cu această scrisoare asupra unei rugăminţi adresate dumneavoastră în data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a următoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; proiectul legii asistenţei sociale".
Dincolo de legi, a apărut însă o nouă problemă, care va genera un alt blocaj, după ce mai mulţi senatori PSD, printre care şi Miron Mitrea, au cerut conducerii partidului să-l schimbe pe Mircea Geoană din func-ţia de preşedinte al Senatului, deoarece aduce prejudicii de imagine partidului.