• Săptămâna trecută, guvernatorul şi-a prezentat demisia
Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit al doilea oficial al Băncii Centrale a Serbiei care şi-a prezentat demisia, din cauza unei legi care ameninţă independenţa acestei instituţii şi riscă intrarea ţării în UE. Markovic şi-a prezentat ieri demisia, după ce în 4 august Parlamentul Serbiei a adoptat legea prin care controlul Băncii Centrale a Serbiei revine Parlamentului, noile reglementări fiind puternic criticate de UE, Banca Mondială şi FMI.
Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Serbiei şi-a prezentat demisia, din cauza legii care reduce autonomia instituţiei. FMI apreciază că legea slăbeşte semnificativ autonomia băncii şi notează că amendamentele propuse, care ar permite achiziţia de către banca centrală a obligaţiunilor emise de guvern sau alte entităţi publice pe piaţa secundară, "permit de fapt finanţarea indirectă a sectorului public, ceea ce creează riscuri serioase pentru rezervele de valută ale BNS şi rata de schimb".
Bojan Markovic consideră că legea "duce la incertitudini pe termen lung" şi la "degradarea profesională" a Băncii Centrale a Serbiei. "Suntem mult mai îngrijoraţi de natura populistă a noii coaliţii aflată la guvernare în Serbia. Aceasta are implicaţii importante pentru Serbia în străinătate, de la problema independenţei Băncii Serbiei la negocierile privind aderarea ţării la UE şi mult necesarul acord cu FMI", a afirmat Abbas Ameli-Renani, analist pentru pieţele emergente la Royal Bank of Scotland Plc.