Două contracte importante, în valoare de 600 milioane euro, au fost semnate cu Banca Europeană de Investiţii, acestea vizând modernizarea liniei feroviare Caransebeş - Timişoara - Arad şi electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor, a anunţat, joi seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
"Responsabilitatea înseamnă să înţelegem că dezvoltarea ţării este un proces continuu şi că, indiferent de context, trebuie să punem mereu pe primul loc nevoile şi viitorul oamenilor. Vă anunţ că am semnat două contracte importante de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), esenţiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 milioane euro, pentru: modernizarea liniei feroviare Caransebeş - Timişoara - Arad; electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea- Episcopia Bihor. Sunt proiecte realizate din fonduri europene prin PNRR, pentru care trebuie să acoperim partea de cofinanţare", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că, pentru proiectul de electrificare şi reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor (cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord) finanţarea de la BEI este de 300 milioane euro, scrie Agerpres.
"Vorbim despre un proiect ce are o valoare totală de 1,97 miliarde euro, pentru 166 km. După această investiţie, viteza maximă cu care vor circula trenurile se va dubla, astfel că distanţa între Cluj Napoca şi frontieră va putea fi parcursă în aproximativ 2 ore", a explicat Boloş.
În ceea ce priveşte proiectul de modernizare a liniei feroviare Caransebeş - Timişoara - Arad, a adăugat ministrul Finanţelor, contractul de finanţare cu BEI este în valoare tot de 300 milioane euro. Valoarea totală a proiectului este de 1,75 miliarde euro, care înseamnă modernizarea a 162 km cale ferată ca linie dublă, electrificată, notează Agerpres.
"Investiţiile în modernizarea infrastructurii feroviare nu se opresc la reducerea timpilor de călătorie. Ele generează o serie de beneficii tangibile pentru economie, pentru că reduc costurile de transport şi fac legătura între regiunile României şi pieţele europene mai rapidă şi eficientă, fapt ce atrage investitori şi sprijină afacerile locale", a punctat Marcel Boloş.