Bomba cu efect întârziat

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 mai 2012

Bomba cu efect întârziat

Fostul ministru al Finanţelor Bogdan Drăgoi a ieşit ieri la televizor să ne spună că Bugetul are bani suficienţi să readucă salariile bugetarilor pe nivelul de dinaintea reducerii lor, cu 25%, dorind să infirme declaraţiile noului premier desemnat Victor Ponta, care spusese că Florin Georgescu, înlocuitorul lui Drăgoi, în Cabinetul său, a constatat că nici Guvernul Boc, nici Ungureanu nu au prevăzut nici o leţcaie pentru asta.

Declaraţia lui Bogdan Drăgoi mă miră.

Bogdan Drăgoi a spus: "Suma netă pentru reîntregirea salariilor începând cu iunie 2012 este de 1,5 miliarde de lei. Plecările din sistem au adus economii de 600 de milioane de lei. Diferenţa se va plăti din venituri colectate. Nu ne împrumutăm. Banii vin efectiv din venituri.

Raportul care a însoţit proiectul de buget pe 2012 prevedea foarte clar că dacă va exista posibilitatea, atunci pensiile şi salariile vor fi mărite. Urma să dăm o Hotărâre imediat după negocierile cu FMI, prin care, din iunie, să mărim salariile. Se putea, vroiam să o facem şi era anunţată".

Din câte ştiu, Totalul Bugetului General Consolidat este de două ori mai mic decât Bugetul de Stat (vreo 3,5 miliarde de lei, faţă de peste 7 miliarde de lei), deşi ultimul face parte din primul (alături de alte două-sprezece categorii de buget, între care, numeroase se iau în calcul cu semnul minus).

Da, dacă se referă la cifra mare, atunci Drăgoi ne prezintă o aritmetică verosimilă, dar cifra mică reprezintă realitatea că bani nu sunt.

Şi ne lipsesc în asemenea măsură, încât nu doar că nu avem cum recupera nivelul pensiilor şi al salariilor bugetare, ci, în realitate, statul se află în metastază, iar Guvernul lui Ponta nu are cum să funcţioneze.

Drăgoi vorbeşte de veniturile colectate care s-ar adăuga economiilor făcute din restructurarea aparatului bugetar, dar, din câte ştiu, media veniturilor pe primele trei luni ale aces-tui an este hotărât mai mică decât cea corespunzătoare anului trecut.

De fapt (aşa cum ne rezultă nouă), acum, imediat, este nevoie de o aspră rectificare bugetară, pentru că situaţia începe să semene cu vârful crizei din anul 2009, Ponta probabil că trebuie să renegocieze cu FMI să ne permită un deficit bugetar cu o treime mai ridicat decât ne-a permis (săltându-l la 3%) şi să purceadă rapid la împrumuturi interne (BNR va trebui să accepte operaţiuni REPO pe banda rulantă) şi externe, ca să acopere costurile de guvernare lunare de circa 1,25 miliarde de euro.

Mai există posibilitatea ca, de fapt, atunci când afirmă că "banii sunt", Bogdan Drăgoi să se refere la cele cinci miliarde de euro promişi, în tranşe, de FMI, prin Acordul din septembrie, anul trecut (deşi afirma că nu ne împrumutăm).

Dacă facem socoteala, observăm că banii de la FMI ne-ar ajunge fix patru luni.

Socotind din iunie, când ar intra prima tranşă, banii ne-ar acoperi lunile iunie, iulie, august şi septembrie, deci ar prinde alegerile locale, dar nu şi pe cele parlamentare.

Cam aşa arată o bombă cu întârziere, plantată de fostul Guvern.

Putem înţelege, acum, de ce râdea Traian Băsescu la momentul nominalizării lui Victor Ponta drept premier.

Era hazliu.

Dar numai el ştia.

Şi numai el îi gusta umorul.

Noi nu.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Este un adevar ca perdantii ,in mod democratic,haita pdl-ista de membri ai guvernului condus de triplul factor de influenta strain in Romania ,ex premierul MRU, au facut tot posibilul ca sa in urma lor sa ramana praful de pe toba promisiunilor facute de Troian Maronovici. Atunci cand a fost ales ,de fapt numit prin frauda electorala ,presedinte al tarii noastre. Este de notorietate publica faptul ca s-au sustras la plecare,mii de documente clasificate din arhivele unor ministere b. Pntru a sxterge urme. Sau pentru a pune strambe. Este clar ca prea cuviosul sarpe cu ochelari,mentorul de taina ,impreuna cu filosoful ,fara opera si famillie ,Lazaroiu,incearca sa repare ce s-a stricat de insubordonarea ex premierului MRU in raport cu jocurile dictate de Troian Maronovici. Pentru pensionari,ca unul dintre autorii grupului nostru, exista posibilitatea ca finantistul BNR, Florin Georgescu , sa echilibreze situatia. Cum si noua ne place umorul , cine rade la urma ,rade mai bine... Un obiectiv important, din programul de guvernare este moratoriul privind gazele de sist. Care da o lovitura zdravana intentiilor Chevron. Vorba SMCDR :Victor Ponta fii onest! Fara sist si fara sest.! Sa asteptam putin, Make. Si sa treaca guvernul in parlament. Ca pe unii pdl-isti ,si chiar usl-isti ,ii asteapta stuful in Delta este clar. Ramane ca marele papusar, strada ,sa se manifeste.

    1. N-am fost niciodata pdlist sau basisit si pt. ce au facut ii urasc din suflet, nu vreau sa supar pe nimeni, dar poate ca CASul de la pensi e de ajuns, poate ce inainte de a reinregi salariile sa incerce sa ia niste masurile economice si dupa aia sa plateasca treptat ce e de platit. Pare mai logic asa.Au multe masuri de luat, financiare, economice pt. fonduri UE apoi cele din sistemul sanitar sau invatamant.Au nevoie de vreo 1-2 luni minim.

      Veniturile la buget pe trimestrul I 2012 au inregistrat o crestere de 9,9% fata de perioada similara a anului trecut iar cheltuielile au inregistrat o crestere de 4,9% fata de trimestrul i 2011.

      In prima interventie de astazi am incercat sa prezentam unele dedesubturi ale unor decizii luate de fostul premier, MRU. Din surse mai discrete. Noi avem fisa dlui MRU din cele cateva interviuri date ziarului Adevarul. Cand era director SIE... Comportamentul sau ,halucinant, din ultima vreme ,nu ne mira. Motivul este unul simplu: nu stiu si nu vor sa piarda. Si sa se autovictimizeze..Sperand in erodarea de imagine a viitorului Guvern Ponta. Care va conduce masina, cu piciorul pe frana.. Noi opinam ca se vor gasi fonduri pentru restituirea CAS -ului de 5.5% luat abuziv de guvernele anterioare. Asa ca ,fara a fi partizanul grupului USL ce a luat, legal ,puterea sa-l lasam sa lucreze. Efectele masurilor conteaza nu cum au reusit sa aplice masurile promise. Pentru grupul nostru, stoparea contractelor Chevron in Romania si blocarea proiectului Rosia Montana-Gold Corporation este demn de apreciat ,fara rezerve. Asa ca sa-i lasam sa lucreze si sa urmarim ,cu interes unele mutari pe scena politica ce vizeaza scoaterea lui Troian Maronovici de la Cotrocen si a unofr colaboratori ai sai. Respectiv Codruta Kovesi, Daniel Morar si F.Coldea. In parlament exista doua piese grele. Nu le dezvaluim. Conjugate cu majoritatea parlamentara obtinuta in prezent de grupul usl, si de o politica inteligenta ii pot trimite dupa gratii pe jucatorul cotrocenist si pe cei trei colaboratori ai sai citati. Faptele exista. Urmeaza ca un grup de procurori sa inceapa o ancheta urgenta...Exista forte pe care nu le cunoastem in intregime. Care si-au demonstrat capacitatea prin inlocuirea deputatului Iulian Iancu din functia de ministru delegat pentru energie. In mod inexplicabil..Pentru multi..Chiar in perioada tatonarilor pentru formarea noului guvern.. Noi opinam ,din nou : sa-l lasam sa lucreze. Pe dl Premier desemnat Victor Ponta... Apoi sa comentam.

      deci sa le dam o sansa lui nastase,rus si voiculescu sa ce? sa ridice coruptia si feudalismul pe cele mai inalte culmi ?!!!!

      deci sa le dam o sansa lui nastase,rus si voiculescu sa ce? sa ridice coruptia si feudalismul pe cele mai inalte culmi ?!!!!

    Make suna mai bine, este consacrat.

    Cu GOLDSTEIN faceti doar confuzie; ori e aur ori e piatra, domnule Florian!. 

    In trim.4 2011 veniturile bugetului au scazut fata de trim.3.In trim 1 2012 la fel.Inseamna ca banii pentru pensii si salarii sunt pusi bine prin buzunarele(conturile) unor prieteni pdl etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb