Bookfest - piaţa italiană de carte, 3,429 miliarde de euro în 2021

O.D.
Miscellanea / 25 mai 2023

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni

Italia, ţara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, a găzduit o întâlnire de prezentare a pieţei de carte din Italia.

La eveniment au participat E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, Micaela Soldini, Director ICE Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociaţiei Italiene a Editorilor (AIE) şi Mihai Mitrică, reprezentant Asociaţia Editorilor din România (AER).

Au fost prezentate cele mai recente date cu privire la piaţa italiană de carte care, cu o valoare de 3,429 miliarde de euro în 2021, se confirmă drept principala industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială din Europa, după Germania, Regatul Unit şi Franţa. Datele includ, pe lângă piaţa comercială (cărţi tipărite de ficţiune şi non-ficţiune vândute în librăriile fizice şi online şi retail), sectorul educaţional, sectorul profesional (cărţi, e-book, baze de date şi servicii de internet), exportul de cărţi. Piaţa comercială în 2022 are o valoare de 1,671 miliarde de euro, în scădere faţă de 2021 dar în creştere cu 13,1% faţă de 2019. Pe partea de producţie, boom-ul comerţului electronic i-a determinat pe editori să-şi îmbunătăţească şi mai mult oferta, concentrându-se mai ales pe catalog. Titlurile de pe piaţă, exclusiv titlurile autopublicate, au fost de 1,331 milioane în 2021, în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. Italia investeşte peste un milion de euro în fiecare an în granturi oferite pentru traduceri, iar în ultimii douăzeci de ani diferenţa dintre drepturile cumpărate şi vândute în străinătate s-a redus: în 2020, potrivit celor mai recente date disponibile, au fost vândute 8.586 de titluri şi au fost achiziţionate 9.127 de titluri.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat: "Sectorul creativităţii în Italia este în continuă dezvoltare şi se extinde tot mai mult la nivel internaţional, constituind o componentă importantă a sectorului de carte. Şi dacă ne referim la titluri publicate, piaţa italiană de carte ocupă locul al patrulea în Europa".

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a subliniat că "piaţa românească de carte are multe de învăţat de la modul în care Italia susţine cultura în formă scrisă. Voucherele culturale, achiziţiile importante pentru bibliotecile publice şi programele de promovare a lecturii sunt doar unele dintre strategiile Italiei pe care ar trebui să le aplicăm şi în România.".

La acelaşi eveniment au intervenit şi reprezentanţii celor opt edituri italiene prezente la Bookfest 2023: Edra Publishing, Erickson, Hoepli, Il Castoro, Keller, Mondatori Libri, Reggio Children, White Star pentru a prezenta bogata ofertă literară adresată publicului român.

Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale alături de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Ministerului Culturii, al ICE-Agenţia italiană pentru comerţ exterior, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE - Asociaţia italiană a editorilor, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb