Compania petrolieră britanică BP Plc anticipează că preţul global al ţiţeiului brut se va menţine în intervalul 45-50 de dolari/baril anul viitor, în condiţiile în care producţia de profil din şisturile din SUA creşte.
Brian Gilvary, directorul financiar al BP, a declarat ieri, citat de Reuters, că după un start lent anul acesta, cererea mondială de petrol s-a redresat în trimestrul al doilea şi este aşteptată să crească cu 1,4 - 1,5 milioane de barili pe zi. Anul trecut, cererea globală de petrol a fost de aproximativ 95 de milioane de barili/zi.
"Cererea globală este solidă, iar preţurile se vor menţine în jurul nivelurilor actuale", a adăugat oficialul BP.
În prima jumătate a anului curent, cotaţia medie a ţiţeiului brut a fost de aproximativ 48 de dolari/baril, conform BP.
Ieri, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a coborât cu 1,4% la ora 09.58, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 49,48 dolari barilul. La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie a scăzut cu 1,6%, la 51,89 dolari/baril.
Luna trecută, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a declarat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi mari producători din afara cartelului ar putea prelungi, dincolo de luna martie 2018, acordul referitor la reducerea producţiei de petrol.
Omologul său rus, Alexander Nov, a precizat că un comitet ministerial OPEC/non-OPEC de monitorizare a acordului a recomandat, la rândul său, prelungirea înţelegerii privind reducerea producţiei dincolo de primul trimestru din 2018, dacă această măsură este justificată pentru reechilibrarea pieţei mondiale.
Amintim că, în decembrie 2016, statele membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi în primul semestru din 2017. În luna mai a acestui an, acordul a fost prelungit cu alte nouă luni, până la finele lunii martie 2018. Însă, Libia şi Nigeria, ambele state membre ale OPEC, au fost scutite de la acest acord, astfel încât industriile lor să-şi revină după mai mulţi ani de conflicte.