Brazilia a aprobat ieri în regim de urgenţă utilizarea vaccinului Janssen împotriva COVID-19, vaccin în doză unică, al laboratorului american Johnson&Johnson, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu cea mai violentă fază a pandemiei, informează AFP, citat de Agerpres.
Autoritatea sanitară de reglementare Anvisa a anunţat că acest vaccin, al patrulea autorizat în Brazilia, va fi inoculat categoriilor prioritare din ţară, printre care persoanele în vârstă, cele cu comorbidităţi şi populaţiile indigene.
Brazilia a anunţat la mijlocul lui martie că a comandat 38 de milioane de doze de vaccin Janssen pentru a-şi accelera campania de vaccinare, încă prea lentă. Însă aceste vaccinuri ar urma să ajungă abia în perioada august-noiembrie. Cu aceeaşi ocazie, Brazilia a anunţat că a comandat 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, autorizat în mod definitiv de Anvisa, dar care ar urma să ajungă în aprilie-mai, potrivit Ministerului Sănătăţii brazilian.
În Brazilia, a doua cea mai îndoliată ţară de pandemie din lume, cu peste 317.000 de morţi în ceva mai mult de un an, vaccinarea a început abia la mijlocul lui ianuarie, doar cu vaccinul AstraZeneca de o manieră definitivă şi cu vaccinul CoronaVac al laboratorului chinez Sinovac în regim de urgenţă.
Potrivit regulilor Anvisa, autorizarea de urgenţă vizează doar imunizarea anumitor grupuri definite ca fiind prioritare, în timp ce autorizarea definitivă permite utilizarea vaccinului pentru toată populaţia, precum şi comercializarea dozelor.
AstraZeneca şi CoronaVac sunt produse în Brazilia de Fundaţia Fiocruz (Rio de Janeiro) şi respectiv Institutul Butantan (Sao Paulo).
Vaccinarea continuă într-un ritm lent în această ţară din cauza lipsei de vaccinuri, astfel că doar 2,3% dintre cei 212 milioane de brazilieni au primit două doze de vaccin după lansarea campaniei de vaccinare, la mijlocul lui ianuarie.
Întârzierea în această campanie este cauzată în mare măsură de atitudinea anti-vaccin a preşedintelui Bolsonaro, care a minimizat multă vreme "gripa uşoară" care este în opinia lui COVID-19 şi a criticat "vaccinul chinezesc", asigurând totodată că el nu se va vaccina, aminteşte AFP.
La presiunea Parlamentului brazilian, Bolsonaro şi-a schimbat recent poziţia, însă la ora actuală Brazilia plăteşte preţul lunilor de întârziere din negocierile cu marile laboratoare farmaceutice.