Brazilienii îşi reduc plantaţiile de soia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 mai 2006

Exportatorii sînt afectaţi de aprecierea monedei naţionale

Fermierii primesc acum, pe un sac de soia, mai puţin de jumătate din preţul pe care îl încasau anul trecut

Producătorii brazilieni de soia îşi vor reduce plantaţiile din cauza pierderilor pe care le înregistrează la export, ca urmare a diferenţelor de curs valutar. Brazilia este al doilea producător de soia la nivel mondial.

Blairo Maggi, cel mai mare producător individual de soia la nivel mondial, declară că fermierii din Mato Grosso (cea mai importantă regiune cultivată cu soia din Brazilia) îşi vor reduce cu aproximativ o treime plantaţiile pentru recoltele de anul viitor. Maggi, 49 de ani, nu a precizat însă care sînt planurile companiei sale, "Grupo Maggi". Aceasta are cîmpuri de 300.000 de hectare cultivate cu soia. "Fermierii brazilieni se confruntă cu probleme serioase din cauza preţurilor şi a costurilor de producţie", a spus Maggi, adăugînd: "Această criză are ca origine evoluţia monedei naţionale". De precizat că moneda Braziliei (realul) s-a apreciat cu 53% faţă de dolar, din mai 2004 pînă în prezent.

Fermierii din Mato Grosso, care realizează aproximativ 30% din producţia de soia a Braziliei, primesc 18 reali (9 dolari) pentru un sac de 60 de kilograme de soia. Asta înseamnă mai puţin de jumătate faţă de cei 40 de reali pe care îi primeau pe un sac anul trecut.

Costurile cu transportul au crescut cu 75% în ultimul an, în Brazilia, astfel că pierderile agricultorilor sînt tot mai mari.

Blairo Maggi spune, însă, că preţurile internaţionale ale boabelor de soia au o evoluţie bună. Acesta subliniază că problema o reprezintă doar valoarea dolarului în ţara sa. Diferenţele de curs valutar au făcut ca fermierii din Brazilia să piardă 30 de miliarde de dolari (din venituri) în ultimii doi ani, potrivit cifrelor Ministerului Agriculturii din această ţară.

La data de 27 aprilie, boabele de soia cu livrare în iulie aveau o cotaţie de 5,9050 dolari /buşel la Chicago Board of Trade, în creştere cu 0,1% faţă de ziua anterioară. Preţurile de pe această piaţă au scăzut cu 23% faţă de nivelul maxim al ultimului an, consemnat în iunie 2005.

La începutul lunii trecute, autorităţile din Brazilia şi-au revizuit în scădere previziunile pentru recolta de soia din anul agricol 2005-2006. Acestea aşteaptă o recoltă de 55,7 milioane tone metrice, comparativ cu 57,2 milioane de tone, cît preconizau în martie. Brazilia a produs 51,5 milioane tone de soia în anul agricol 2004-2005.

Brazilia intenţionează ca, în această lună, să stabilească unele măsuri menite să reducă taxele şi tarifele vamale la produsele agricole, în vederea diminuării costurilor şi a sprijinirii exportatorilor. Producătorii brazilieni de soia au primit, deja, un ajutor financiar de 14,6 miliarde de reali, în vederea redresării de pe urma pierderilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb