BRD Pensii, sancţionată pentru conflict de interese

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2012

BRD Pensii, sancţionată pentru conflict de interese

Raul Demeter, BRD Pensii: "Echipele noastre analizează decizia CSSPP"

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sancţionat BRD - societate de administrare a fondurilor de pensii private (BRD Pensii) cu avertisment scris pentru conflict de interese, pentru că a realizat tranzacţii cu instrumente derivate cu BRD Groupe Societe Generale, o societate afiliată, ceea ce contravine legii, potrivit buletinului lunar al Comisiei.

Raul Demeter, director executiv BRD Pensii, ne-a declarat: "Echipele noastre analizează în detaliu elementele deciziei CSSPP pentru a stabili poziţia companiei şi a beneficia de toate drepturile pe care legea ni le acordă".

BRD - societate de administrare a fondurilor de pensii private a încheiat, pe 3 aprilie 2008, un contract cadru privind instrumentele financiare derivate ("Master derivatives agreement") cu contrapartida BRD Groupe Societe Generale, persoană afiliată administratorului, potrivit buletinului CSSPP. În baza acestui contract, BRD Pensii a efectuat tranzacţii prin care a înstrăinat activele fondului de pensii administrat privat BRD, persoa-nei afiliate acesteia, respectiv BRD Groupe Societe Generale.

Supraveghetorul pensiilor private a precizat că BRD Pensii nu a întreprins toate măsurile necesare în vederea identificării şi a gestionării conflictului de interese determinat de încheierea contractului cadru privind instrumentele financiare derivate cu contrapartea BRD Groupe Societe Generale. În plus, potrivit legislaţiei în vigoare, unui administrator de fonduri de pensii private îi este interzisă în mod expres înstrăinarea activelor fondului de pensii unei persoane afiliate lui.

Buletinul CSSPP menţionează: "Prin fapta săvârşită, BRD Pensii nu a respectat prevederile art. 7 alin. (1) din Norma nr. 3/2009 privind inves-tiţiile fondurilor de pensii adminis-trate privat şi organizarea activităţii de investire, şi prevederile art. 7 alin. (1) din Norma nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, care prevăd că «Administratorul trebuie să ia toa-te măsurile astfel încât să se asigure că situaţiile de conflict de interese între societate, inclusiv conducători, salariaţi, societatea-mamă, grupul din care administratorul face parte sau orice persoană afiliată ori aflată în mod direct sau indirect în poziţie de control faţă de societate, şi fondul de pensii private, precum şi între combinaţii ale situaţiilor de mai sus sunt identificate şi gestionate astfel încât interesele fondului de pensii private să nu fie afectate»".

Bogdan Ionuţ Georgescu, directorul de investiţii al BRD Pensii, a fost sanc-ţionat cu amendă în cuantum de 1.000 lei, în acelaşi caz.

CSSPP a precizat că, deşi Bogdan Ionuţ Georgescu avea cunoştinţă despre contractul cadru privind instrumentele financiare derivate, domnia sa nu a întreprins nicio măsură de a asigura res-pectarea reglementărilor prudenţiale privind sistemul de pensii private. În plus directorul de investiţii al BRD Pensii cunoştea prevederile legale care instituie "în mod imperativ" obligaţia administratorului de a nu înstrăina activele fondului de pensii unei persoane afiliate, precum şi dispoziţiile legale privind conflictul de interese, dar nu a acţionat, potrivit supraveghetorului pensiilor private.

"Prin fapta săvârşită, domnul Bogdan Ionuţ Georgescu nu şi-a îndeplinit atribuţia de a asigura respectarea reglementărilor prudenţiale conform art. 22 litera f) din Norma nr. 3/2009 privind investiţiile fondurilor de pensii adminis-trate privat şi organizarea activităţii de investire şi la art. 61 litera f) din Norma 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private", potrivit documentului.

CSSPP dispune ca BRD Pensii să îndepliniească măsuri de remediere ca urmare a deficienţelor constatate.

BRD, societate de administrare a fondurilor de pensii private administrea-ză fondul de pensii BRD (Pilon II) şi BRD Medio (Pilonul III).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb