Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cele două bănci importante listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt doi dintre emitenţii pieţei noastre de capital care au un potenţial ridicat de a oferi câştiguri investitorilor, în urma rezultatelor financiare raportate pentru trimestrul al treilea, sunt de părere brokerii consultaţi de Ziarul BURSA.
Totodată, aceştia se aşteaptă în continuare la dividende consistente şi de la companiile pe care le are Statul Român în portofoliu, în contextul în care atât în acest an cât şi în 2017 statul a cerut ca cel puţin 90% din profitul companiilor la care este acţionar majoritar să fie distribuit sub formă de dividende.
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a transmis: BRD - Groupe Societe Generale a raportat un profit foarte bun, de 1,1 miliarde de lei, cu 9% (n.r. la nivel de bancă) peste cel din primele nouă luni ale anului trecut şi, ţinând cont de dividendul pe care l-a acordat în 2018 (n.r. de 83% din profitul anului 2017), consider că este un emitent care merită cumpărat în acest moment. La fel şi Banca Transilvania, care a raportat un profit în creştere cu 25% (n.r. la nivel de bancă)".
Brokerul de la Golding a adăugat că, personal, dintre companiile mari, a fost surprins pozitiv de rezultatele afişate de Electrica şi Transelectrica.
"Doar din rezultatul obţinut după primele nouă luni, Electrica poate să distribuie un dividend aproape egal cu cel alocat din întregul profit pentru 2017 (n.r. de 0,7237 lei/unitate, echivalentul unui randament de 6,26%, raportat la cotaţia din data de 12 aprilie).
În ceea ce priveşte Transelectrica, se conturează un an cu profit şi probabil distribuţie de dividende în 2019, după ce în 2018 compania nu a alocat dividende acţionarilor, deoarece a înregistrat pierdere.
De asemenea, consider că şi perspectivele companiei sunt mai bune, ca urmare a creşterii tarifului pentru transportul energiei electrice de la 1 iulie", a detaliat Dragoş Mesaroş.
Pe de altă parte, brokerul a punctat că, în opinia sa, Romgaz şi Transgaz au raportat, după primele nouă luni ale anului, rezultate puţin sub aşteptări.
"Totuşi, ţinând cont de rata de alocare a profitului către dividende de 90%, după cum doreşte statul, acţionarul majoritar al acestor companii, chiar şi cu aceste scăderi a rezultatului la nouă luni de 14% pentru Romgaz şi de 31% pentru Transgaz, randamentul dividendelor pe care probabil le vor livra cele două companii în 2019 este undeva între 10 şi 11% pentru Romgaz şi de circa 9% pentru Transgaz, conform estimărilor noastre", a adăugat Dragoş Mesaroş.
Potrivit directorului de la Goldring, în rest, rezultatele raportate de companiile importante de la bursa noastră au fost în ton cu aşteptările, fără mari surprize care să poată imprima o anumită direcţie pieţei.
La rândul său, George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, ne-a spus: "Majoritatea emitenţilor importanţi listaţi la Bursa de Valori Bucureşti au raportat rezultate financiare în creştere pentru primele nouă luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând, totodată, valori atractive din punctul de vedere al evaluării prin prisma indicatorului PER (n.r. multiplu de piaţă ce arată preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei societăţi).
Cele două bănci importante (n.r. Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale) listate înregistrează o profitabilitate foarte bună, beneficiind de creşterea dobânzilor şi, alături de OMV Petrom, care a profitat de urcarea cotaţiei barilului de petrol, pot recompensa investitorii cu dividende atractive".
Totodată, brokerul de la Interfinbrok menţionează că societăţile ce au statul drept acţionar majoritar vin după doi ani în care au livrat dividende reprezentând minimum 90% din profit şi sunt aşteptate să acorde dividende bune, chiar şi într-un scenariu cu o abordare conservatoare, în care vor distribui numai o cotă de 50% din profit.
În acest an, BRD a distribuit un dividend brut este de 1,64 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 10,65%, raportat la cotaţia acţiunii din data de 12 aprilie, în timp ce TLV a livrat investitorilor un dividend de 0,1405/titlu, reprezentând un randament de 5,32%.
În plus, Banca Transilvania a distribuit acţiuni gratuite, în luna august a acestui an fiecărui acţionar revenindu-i circa 108 titluri la 1.000 de acţiuni deţinute.
OMV Petrom a bonificat acţionarii, în 2018, cu un dividend de 0,02 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 5,76%.
În ceea ce priveşte Romgaz şi Transgaz, dividendele distribuite până acum în acest an sunt de 4,99 lei/unitate şi 45,38 lei/unitate, echivalentul unor randamente de 13,17%, respectiv 6,25%.
Ambele companii sunt pe lista Statului Român privind distribuirea de dividende suplimentare la finalul lunii decembrie a acestui an.