Brokerii ar putea avea posibilitatea să cumpere certificate CO2

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2012

Societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) ar putea participa direct la licitaţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, după aprobarea unui regulament în acest sens, al cărui proiect a fost publicat, miercuri, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Potrivit propunerii CNVM, brokerii vor putea obţine astfel de certificate, emise în baza Directivei 2003/87/EC, atât în nume propriu, cât şi în numele clienţilor lor.

Pentru a avea dreptul să liciteze în nume propriu, SSIF-urile trebuie să deţină un capital minim de 3.3 milioane lei (730.000 euro), iar pentru a putea licita în numele clienţilor, capitalul minim al societăţilor trebuie să fie de minim 566.425 lei (125.000 euro).

Pe lângă SSIF-uri, şi instituţiile de credit autorizate de Banca Naţională a României pot solicita participarea la licitaţiile cu certificate de emisii de gaze, având posibilitatea să liciteze în nume propriu sau în numele clienţilor, numai în urma înscrierii acestora, ca intermediari, în registrul CNVM.

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: "Licitaţiile cu certificate de emisii de gaze ar putea reprezenta o sursă suplimentară de venituri"

Licitaţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră ar putea reprezenta o sursă suplimentară de venituri, ne-a declarat Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Domnia sa este de părere că, pe de o parte, decizia CNVM ar putea fi benefică societăţilor de servicii de investiţii financiare, dat fiind că regulamentul permite participarea la licitaţii cu astfel de certificate a entităţilor strict reglementate, atât româ-ne, cât şi străine.

Pe de altă parte, accesul la pieţele de licitaţie este unul foarte restrictiv, ceea ce face ca, în lipsa unei pieţe organizate şi reglementate la noi în ţară, măsura în sine să nu producă efecte foarte mari, a precizat Adrian Simionescu.

Potrivit domniei sale, CNVM nu a făcut altceva decât să se alinieze la normele europene, respectiv la regulamentul privind licitaţiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră al Comunităţii Europene.

"Regulamentul este în vigoare de mai mult timp, iar Comisia a considerat că este normal să se alinieze la procedurile respective. Nu este o iniţiativă a Comisiei, ci o extindere a reglementărilor europene în ţara noastră", indică Adrian Simionescu.

Domnia sa consideră că această hotărâre va avea un efect benefic asupra pieţei de capital.

"Dacă ne uităm numai la ultimele trei săptămâni, toate declaraţiile făcute de oficialii europeni, institutele de cercetare şi chiar de actualul preşedinte al Statelor Unite arată că măsurile necesare reducerii emisiilor de gaze reprezintă un subiect de interes", ne-a spus preşedintele Vienna Investment Trust.

Adrian Simionescu a sublinat că totalitatea costurilor necesare diminuării emisiilor de gaze sunt mult mai reduse decât efectele încălzirii globale, care provoacă pagube însemnate, în special economiilor mai slab dezvoltate.

"În lumina celor menţionate, mă aştept ca măsurile la nivel european şi mondial să fie mult mai consecvente, astfel încât s-ar putea înregistra o creştere semnificativă a lichidităţii unei pieţe care le tranzacţionează", a concluzionat domnia sa.

Mihai Mureşian, Intercapital Invest: "O măsură de aliniere a pieţei locale la pieţele internaţionale"

Proiectul CNVM de tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră va alinia piaţa locală la pieţele internaţionale, este de părere Mihai Mureşian, director de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Domnia sa ne-a declarat că, pentru moment, această decizie nu va avea un impact semnificativ asupra pieţei, dar, în viitor, odată ce piaţa certificatelor se va dezvolta, va fi necesară decizia de achiziţionare a certificatelor de către brokeri.

Certificatele CO2 sunt alocate gratuit pentru perioada 2008-2012, însă, începând cu anul 2013, vor fi achiziţionate de către fiecare poluator, iar acest lucru se va întâmpla prin intermediul unui broker, a specificat Mihai Mureşian.

"Faptul că şi în piaţa locală brokerii vor avea cadrul legal necesar pentru efectuarea operaţiunilor, nu poate fi decât un lucru bun, care va duce la dezvoltarea acestei pieţe", consideră domnia sa.

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Puţine societăţi de brokeraj vor fi interesate de astfel de tranzacţii"

Cu toate că decizia CNVM este de bun augur, mai ales în contextul crizei din brokerajul românesc, puţine societăţi vor fi interesate de astfel de tranzacţii, estimează Andrei Rădulescu, analist financiar SSIF Broker.

Domnia sa consideră că acest lucru se va petrece atât din cauza condiţiilor care trebuie respectate, dar şi pentru faptul că va trebui să fie implementată o politică de promovare a acestor instrumente, care, în primă fază, implică o serie de costuri.

Andrei Rădulescu a menţionat că firmele de brokeraj care se vor implica în acest proiect vor avea de câştigat pe termen mediu, în măsura în care se vor implica şi nu se vor limita la tranzacţii cu astfel de certificate în interiorul ţării.

Domnia sa a precizat că ţara noastră a îndeplinit deja criteriile din strategia Europa 2020 privind gazele cu efect de seră, fiind de părere că există potenţial pentru cumpărarea acestor certificate în ţară, şi vânzarea lor în străinătate.

Directiva 2003/87/CE a creat prima piaţă semnificativă de certificate de emisii de dioxid de carbon din lume şi fixează un preţ al acestora la nivelul Uniunii Europene.

Un astfel de certificat este echivalent cu o tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă. Pentru perioada 2008-2012, ţara noastră dispune de aproximativ 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb