Brokerii de credite: Criza financiară şi modificarea normelor îngreunează procesul de creditare

Andreea Arăboaei,Viviani Mirica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 octombrie 2008

Criza financiară internaţională şi modificările normelor de creditare au determinat o scădere atât a solicitărilor de credite ipotecare, cât şi a numărului de dosare acceptate, susţine brokerii de credite.

Liviu Andrei, director executiv al DBSol, ne-a declarat că multe dosare considerate eligibile înainte de izbucnirea crizei financiare sunt respinse în această perioadă. În acelaşi timp, actualele norme de creditare au întârziat procesul de analiză a dosarelor faţă de lunile trecute, mai susţine directorul executiv DBSol.

Raluca Dobre, analist financiar al "IpoteciDirect", a precizat că numărul creditelor ipotecare aprobate de bănci s-a diminuat cu 50%, deoarece clienţii nu mai îndeplinesc condiţiile de eligibilitate potrivit normelor de creditare.

Domnia sa a mai adăugat că băncile acordă credite în continuare, însă în condiţii sporite de siguranţă. În acelaşi timp, există bănci care au ales să suspende pentru o perioadă nedeterminată acordarea de credite negarantate, ne-a mai precizat Raluca Dobre.

Marina Sterpan, product manager la "Credit Zone",apreciază că numărul solicitărilor de credite se va reduce anul acesta comparativ cu anul trecut În schimb, în prima parte a anului viitor, cererile de credit vor înregistra o revenire, susţine domnia sa.

"Creditele cu ipotecă vor reprezenta întotdeauna un punct de interes datorită mentalităţii existentă în rândul populaţiei", consideră Marina Sterpan.

Potrivit datelor furnizate de "IpoteciDirect", pentru acordarea unui credit ipotecar băncile au redus cota de finanţare de la 75% - 100%, la 50% din valoarea imobilului adus drept garanţie.

Raluca Dobre ne-a mai precizat că băncile nu mai iau în considerare veniturile din chirii, dividende sau veniturile obţinute în străinătate. În privinţa garanţiilor, unele bănci au anunţat că nu mai acceptă apartamente confort doi sau trei, proprietăţi rurale sau terenuri aflate în extravilan, a mai adăugat Raluca Dobre.

Solicitanţii preferă să acceseze în continuare credite în euro, întrucât reprezintă cea mai ieftină alternativă de creditare în momentul de faţă apreciază brokerii de credite. În aceste condiţii, modificările dobânzilor interbancare care au avut loc în ultimele două săptămâni nu au influenţat procesul de intermediere a brokerilor.

În privinţa modificărilor strategice ale "Credit Zone" în contextul situaţiei economice actuale, Marina Sterpan a pecizat că, în calitate de membru al Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC), intenţionează să promoveze imaginea brokerului de credite în rândul populaţiei ca "sfătuitor", consilier financiar personal. "Populaţia trebuie să cunoască rolul unui intermediar de credite, în special în perioada de criză", a menţionat doamna Sterpan. Domnia sa a adăugat că intenţionează să promoveze produsele instituţiilor financiare partenere prin încheierea de colaborări cu dezvoltatorii de proiecte de real-estate şi agenţiile imobiliare.

Condiţii mai restrictive la Raiffeisen Bank

În acordarea unui credit garantat cu ipotecă Raiffeisen Bank nu mai acceptă veniturile cu caracter nepermanent de tipul comisioanelor din vânzări, bonusuri sau salarii de merit.

"Ţinând cont de situaţia existentă pe pieţele financiare internaţionale, de majorarea costului finanţării, de volatilitatea cursului de schimb se impun anumite măsuri din partea băncii", ne-a declarat Radu Topliceanu, Director Aria Credite Persoane Fizice din cadrul Raiffeisen Bank. Domnia sa explicat că în acest context este clar că apetitul de risc al instituţiilor de credit scade, iar nivelul viitor al acestor veniturilor nu poate fi estimat cu acurateţe. Banca apreciază că o astfel de măsură este utilă şi prudentă atât pentru a menţine un portofoliu de credite cât mai sănătos, cât şi în interesul clientului, care ar putea avea dificultăţi de plată în conjuncturi de piaţă nefavorabile.

"Credem, cu atât mai mult în condiţiile actuale de piaţă, băncile trebuie să aibă o atitudine responsabilă, echilibrată şi corectă faţă de clienţii lor", a concluzionat Radu Topliceanu.

Raiffeisen Bank a operat recent majorări de dobândă cu 1% la creditele de nevoi personale existente în sold. Banca nu a majorat dobânda la creditele cu garanţie imobiliară, existente în sold.

În ceea ce priveşte condiţiile noi de acordare a creditelor, creşterile de dobânzi nu au depăşit până în acest moment 2%, potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank. Comisioanele nu s-au modificat şi nu se vor modifica în această perioadă.

Andreea Arcereanu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb