Brokerii: "Domeniul de activitate permite Superbet să ofere un cupon de 12%"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2017

Brokerii: "Domeniul de activitate permite Superbet să ofere un cupon de 12%"

Prime Transaction: "Pentru obligaţiunile Superbet, este mai greu de spus de ce dobânda oferită este peste cea a obligaţiunilor unor companii mai mici"

Obligaţiunile corporative Superbet Betting & Gaming (SBG20), al căror cupon anual este 12%, au înregistrat, până ieri, o apreciere de 3,4% faţă de preţul din ofertă, dar o scădere de 1,52% faţă de prima zi de tranzacţionare, după mai bine de două luni de la listarea pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada 22 septembrie - 27 noiembrie, au fost realizate 204 tranzacţii cu titlurile SBG20, în cadrul cărora au fost rulate 20.923 de titluri, cea mai mare valoare a transferurilor cu obligaţiunile SBG20 fiind consemnată pe data de 16 noiembrie, când a fost înregistrat un volum de 9.100 de titluri, totalizând 920.920 de lei, în scădere cu 2,06% faţă de referinţa anterioară.

Pe data de 20 septembrie 2017, obligaţiunile corporative negarantate SBG20, emise la data de 25 ianuarie 2017, intrau la tranzacţionare pe ATS.

Numărul titlurilor de credit emise de operatorul de pariuri sportive este de 96.992, valoarea nominală fiind de 100 de lei, cuponul de 12% fiind plătit trimestrial. Scadenţa titlurilor de credit este 15 ianuarie 2020.

Spre deosebire de dobânda mare oferită de titlurile SBG20, cuponul oferit de obligaţiunile listate pe piaţa principală a bursei oferă o rentabilitate mai mică.

De pildă, cele ale societăţii Vrancart (VNC24) emise în martie 2017 şi listate la BVB pe Segmentul Principal în aprilie 2017, cu scadenţa în martie 2024, oferă o dobândă variabilă de Robor la 3 luni + 2%.

Brokerii pieţei de capital autohtone pun cuponul mare al obligaţiunilor SBG20, în principal, pe seama domeniului de activitate în care activează compania, a cărui profitabilitate este superioară altor sectoare.

De asemenea, analiştii au mai arătat că dobânzile mari sunt specifice pentru titlurile companiilor mici, aflate în dezvoltare, ce sunt listate pe ATS.

Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că un cupon mare implică şi un risc mai ridicat pentru cei ce achiziţionează aceste titluri de credit.

Ioana Sechel, "BRK Financial Group": "Industria jocurilor de noroc este în creştere atunci când economia unei ţări se află în puncte de restrişte"

Ioana Sechel, analist în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis că primul aspect prin care un emitent poate face atractivă o emisiune de obligaţiuni pentru potenţialii investitori este rata cuponului pe care o oferă.

În condiţiile unor rate ale dobânzilor de bonificaţie încă mici oferite de bănci, mulţi investitori se orientează către plasamentele în obligaţiuni, mai atractive din acest punct de vedere, a spus analistul BRK Financial Group, care a completat: "Desigur, riscul asociat acestora este mai mare, însă asumarea sa este recompensată cu un cupon mai mare".

Domeniul de activitate al Superbet contribuie mult la posibilitatea emitentului de a oferi o rată a cuponului mai mare, aceasta pentru că media ratelor de profitabilitate în domeniul jocurilor de noroc şi a pariurilor este mai mare decât cea din alte domenii de activitate, a continuat doamna Sechel, care a adăugat: "Din păcate, amploarea pe care o capătă jocurile de noroc în ultima vreme în ţara noastră ne spune foarte multe lucruri şi despre nivelul economiei româneşti. Ne putem gândi aici, inclusiv la comportamentul investiţional/economic al indivizilor. Este ştiut faptul că astfel de activităţi sunt «în expansiune» atunci când economia se află în puncte de restrişte".

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "La nivelul industriei pariurilor există deja o masă critică de consumatori fideli, astfel încât, potenţialul de profit este atractiv"

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a subliniat faptul că există emisiuni de obligaţiuni încheiate relativ recent, care au o rată a cuponului de 9% (Good People, respectiv Bittnet Systems).

"În general, discutăm despre companii tinere, cu perspective de creştere alertă şi care îşi permit să plătească cupoane mari, ce reflectă şi riscul asociat unei dezvoltări rapide", a precizat directorul de la Tradeville.

Potrivit domniei sale, la nivelul industriei pariurilor există deja o masă critică de consumatori fideli care pot genera venituri recurente importante iar potenţialul de profit este atractiv.

"Cel mai mare risc pe care îl văd, înafară de creşterea concurenţei (inclusiv în plan transfrontalier), este dat de înăsprirea semnificativă a mediului de reglementare. Totuşi, acest lucru nu este, încă, de natură să afecteze masiv sectorul", a precizat Ovidiu Dumitrescu.

În opinia brokerului, atât timp cât compania reuşeşte să execute bine strategia asumată, există şanse semnificative ca rezultatul final să fie cel scontat de management.

Potrivit Departamentului de Analiză al societăţii Prime Transaction, cea mai mică dobândă nominală oferită la emisiunile de obligaţiuni de pe ATS este de 7%, majoritatea titlurilor de acest tip având rate ale cuponului de 8% - 9%.

"În cazul Advanced Retail Systems (n.r. societate ce face parte din Grupul Superbet), motivul pentru care rata cuponului este ridicată este destul de evident, compania având un grad de îndatorare foarte mare şi ar fi fost greu să atragă bani în alte condiţii", au apreciat analiştii Prime Transaction.

Pentru obligaţiunile Superbet este mai greu de spus de ce dobânda oferită este peste cea a obligaţiunilor unor companii mai mici şi, aparent, mai riscante, au spus brokerii, care au subliniat: "Poate fi vorba de domeniul de activitate mai riscant, de volatilitatea rezultatelor financiare sau de faptul că societatea nu are un istoric îndelungat de funcţionare".

Oferta de vânzare de obligaţiuni Superbet s-a desfăşurat sub forma unui plasament privat, în perioada 23 decembrie 2016 - 23 ianuarie 2017, fiind adresată unui număr mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice, altele decât investitorii calificaţi, fiind subscrisă de către 57 de investitori. Ulterior, pe seama cesiunilor înregistrate, numărul acestora a crescut la 58.

Superbet Betting & Gaming nu se află la prima listare de obligaţiuni la BVB, pe data de 7 decembrie 2015, obligaţiunile societăţii Advanced Retail System (ADRS18), parte a Grupului Superbet, debutau la tranzacţionare la BVB, tot pe ATS, data maturităţii fiind de 23 octombrie 2018, cele 3.990 de titluri de credit fiind purtătoare de dobândă fixă anuală de 10%.

Profitul net al companiei în anul 2016 a fost de 27,14 milioane de lei, în creştere cu 238,8% faţă de nivelul înregistrat în 2015, de 8,01 milioane de lei, în timp ce în 2014 operatorul de jocuri de noroc a avut pierdere.

Cifra de afaceri înregistrată în 2016 a fost de 207,46 milioane de lei, în vreme ce valoarea acestui indicator pentru 2015 a fost de 35,46 milioane de lei.

Activele totale au urcat cu 127,7%, de la nivelul de 31,89 milioane de lei în 2015, la 72,64 milioane lei în 2016. La 31 decembrie 2014, activele totale erau de doar 1 milion de lei.

Datorile pe termen scurt au crescut cu 27,18%, de la 23,14 milioane lei în 2015, la 29,43 milioane lei în 2016, în timp ce datoriile pe termen lung pentru anul trecut au fost de 7,13 milioane de lei.

Conform memorandumului de listare, acţionarul majoritar al Superbet Betting & Gaming SA este Superbet Holding SA, cu un procent de 99,98% din companie, în timp ce SB Cyprus Investment 1 Ltd. are o participaţie de 0,02%.

Superbet Holding SA este o societate pe acţiuni românească de tip holding, cu sediul în Bucureşti, al cărui acţionar majoritar este SB Cyprus Investment 1 Ltd., cu 99,99%, în timp ce Marin Mandusic deţine 0,01% din societate.

Beneficiarii reali ai investiţiilor în Superbet Betting & Gaming SA sunt Marin Mandusic, Augusta Dragic, Sacha Dragic, Juraj Koman şi Roland Hass, se mai specifică în prospectul de listare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb