Brokerii: Evoluţia SIF-urilor va depinde de politica de dividende

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2016

Brokerii: Evoluţia SIF-urilor va depinde de politica de dividende

Acţiunile SIF-urilor s-au depreciat, în prima săptămână a anului, după ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a încheiat anul 2015 la un nivel similar cu debutul anului.

BET-FI a ajuns la 29.591 puncte, după prima săptămână din an, în urma unei deprecieri de 2,26%.

Brokerii sunt de părere că evoluţia SIF-urilor, în acest an, va depinde de politica lor de dividende, dar şi de discuţiile privind ridicarea pragului maxim de deţinere.

"Probabil titlurile SIF ar putea avea o evoluţie pozitivă în 2016", ne-a spus Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction, la finalul anului trecut. Domnia sa a adăugat: "Va depinde foarte mult dacă politica de dividende va fi una generoasă cu investitorii şi dacă administratorii SIF vor arata performanţă".

Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţa de capital din cadrul BCR, ne-a transmis: "Un calcul simplu ne arată că SIF-urile sunt acţiuni cu fundamente relativ slabe, în condiţiile în care veniturile din dividende cumulate cu cele din dobânzi de la societăţile din portofoliu depăşesc cu puţin sau sunt mai mici decât cheltuielile lor operaţionale.

În cazul SIF3 Transilvania şi SIF4 Muntenia se poate consemna, spre exemplu, un nivel mai mare al cheltuielilor operaţionale decât cel al veniturilor din dividende, în timp ce în cea mai bună postură din acest punct de vedere se află SIF5 Oltenia şi SIF1 Banat-Crişana care şi-au majorat veniturile din dividend în 2015. SIF5 Oltenia a fost singurul SIF până în 2014 unde nivelul veniturilor din dividende a fost substanţial peste cheltuielile operaţionale. Însă, în condiţiile în care principala participaţie generatoare de dividende este Petrom, şi în cazul SIF5 Oltenia am asistat în 2015 la o reducere a veniturilor din dividende ca urmare a scăderii profitabilităţii producătorului de ţiţei şi gaze".

În opinia analistului BCR, viitorul SIF-urilor la BVB este strâns legat de măsura în care managementul lor va crea vizibilitate în legătură cu perspectivele veniturilor lor din dividende, raportul acestora cu cheltuielile de funcţionare, strategia de obţinere de profituri sustenabile pe termen mediu şi lung din vânzări de active şi politica de dividende asumată în corelaţie directă cu modalitatea de finanţare a acestora.

Mihai Căruntu ne-a mai spus: "Astfel, rezultă că SIF-urile nu-şi permit statutul de plătitor de dividende substanţiale pentru mai multe exerciţii financiare decât în condiţiile vânzărilor de active cu efecte concrete în ceea ce priveşte deteriorarea colecţiei de active de calitate pe termen lung.

Cu toate acestea, SIF-urile ar avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească gradual fundamentele în următorii ani, mai ales în cazul SIF1 Banat- Crişana sau SIF3 Trasilvania care dispun şi de o colecţie de active cu profil imobiliar şi hotelier ce nu este încă foarte vizibilă pentru investitori şi pusă în valoare, în timp ce la SIF5 Oltenia este de aşteptat să continue politia de acumulare de acţiuni la companii listate, urmată de exit din diferite investiţii pe bursă, care s-a dovedit în timp cea mai potrivită abordare de management între SIF-uri".

Potrivit lui Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare Intercapital Invest, interesul investitorilor pentru titlurile SIF-urilor a fost unul extrem de scăzut şi în 2015, lichiditatea acestor companii fiind în continuă scădere în ultimii ani.

În schimb, Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România Raiffeisen Bank, spune că, începând din 2015, a observat un interes uşor crescut pentru acţiunile SIF-urilor şi se aşteaptă să vadă chiar mai multă acţiune în zona lor, din 2016, pe fondul aşteptărilor privind ridicarea restricţiilor de deţinere: "Declaraţiile oficialităţilor implicate în procesul legislativ (Parlament, ASF) indică lunile aprilie-mai că termen pentru posibila soluţionare a acestei probleme".

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, apreciază că viitorul apropiat rămâne marcat de incertitudini pentru SIF-uri, însă domnia sa înclină să creadă că în 2016 mediul de piaţă le va fi favorabil. Domnia sa a explicat, la finalul anului trecut: "Există expuneri importante la nivelul SIF-urilor pe companii energetice, care sunt în prezent afectate de căderea preţurilor petrolului (SIF5, de exemplu). Totuşi, petrolul dă impresia că nu mai are foarte mult până când va marca minimele, iar în acel moment putem asista la o oarecare revenire pentru preţurile din domeniul energetic şi pentru companiile din acest domeniu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb