• Acţionarii FP vor decide, pe 27 iunie, asupra listării la Varşovia şi a evaluării participaţiilor necotate
Fondul Proprietatea a convocat acţionarii, pe 27 iunie, să decidă listarea la Varşovia şi reevaluarea participaţiilor la societăţi nelistate, potrivit raportului transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, acţionarii se vor pronunţa cu privire la aprobarea angajării de evaluatori independenţi pentru evaluarea unor anumite participaţii în societăţi nelistate, cu scopul utilizării valorilor rezultate din rapoartele de evaluare în calculul valorii activului net, precum şi pentru testele de depreciere efectuate la întocmirea situaţiilor financiare IFRS.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" este de părere că propunerea privind evaluarea participaţiilor Fondului Proprietatea la societăţile nelistate se doreşte a fi o metodă de a demonstra relativ uşor faptul că acţiunile FP sunt ieftine.
Simion Tihon ne-a declarat: "Interesul este ca, prin aceste ra-poarte, să se ajungă la concluzia că activul net al Fondului este mai mare şi implicit discountul la care se tranzacţionează în momentul de faţă ar atrage şi mai mult atenţia. O astfel de evaluare este binevenită în contextul în care un procent important din portofoliul FP este reprezentat de companii nelistate. Această propunere este legată şi de listarea la Varşovia, discountul dintre preţul de tranzacţionare şi activul net fiind un indicator ce va creşte vizibilitatea companiei".
Brokerul citat a mai adăugat că decizia va avea impact asupra cotaţiei FP abia în momentul în care se vor înregistra aceste evaluări în situaţiile financiare.
Avand în vedere că procentul companiilor nelistate din portofoliul Fondului
Proprietatea este de peste 60% la finalul lunii aprilie, Bogdan Gherghe, analist Tradeville, consideră că evaluarea anumitor participaţii de către evaluatori independenţi va da o imagine mai bună asupra activului net. "Astfel, o parte din dis-countul dintre cotaţiile titlurilor FP şi valoarea unitară a activului net (VUAN) va fi redusă, ne-a spus domnia sa. Analistul condideră că impactul de moment al unei astfel de decizii este redus: "Evaluările ulterioare vor oferi argumente acţionarilor pentru a tranzacţiona titlurile FP".
În ceea ce priveşte listarea FP la Varşovia, din punctul de vedere al rulajului zilnic, Bogdan Gherghe estimează că valoarea acestuia nu va fi afectată: "Având în vedere că numărul mediu de acţiuni tranzacţionate la BVB în 2012 este de doar 19.55 milioane acţiuni (0,14% din capitalul social), exceptând piaţa deal, listarea FP la Varşovia nu va avea un impact important asupra rulajului generat de acţiunile fondului".
În opinia lui Simion Tihon, listarea la Varşovia se va răsfrânge, pe termen lung, într-o reducere a lichidităţii pe bursa de la Bucureşti, investitorii instituţionali având în acel moment o a doua opţiune: "Însă, ar trebui să asistăm şi la un efect pozitiv: cred că la Varşovia este un mediu mai avantajos pentru reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP".
Ovidiu Fer, broker la Wood&Company, consideră că lis-tarea Fondului Proprietatea la Varşovia este un lucru pozitiv pentru că se adresează unei mase critice de investitori care nu prea are cum să cumpere la BVB.
Domnia sa apreciază că varianta cea mai probabilă de realizare este listarea tehnică, existând apoi posibilitatea de exit al unui acţionar mai mare.
Ovidiu Fer spune că lichiditatea nu se va muta masiv în Polonia, imediat.
Pe termen lung, însă, brokerul crede că ar trebui reduse mult comisioanele (n.r. la BVB) pentru a rămâne competitivi.
Pe ordinea de zi a AGA din 27 iunie figurează şi numirea intermediarului sau consorţiului care va asista listarea secundară a Fondului Proprietatea la bursa de la Varşovia.
Franklin Templeton va anunţa până pe 25 mai propunerea sa pentru intermediar. Totodată, Franklin Templeton propune şi modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, cu valoarea costurilor pentru listarea la Varşovia.
În aprilie, acţionarii FP şi-au dat acordul de principiu pentru listarea la Varşovia şi au solicitat adminis-tratorului să prezinte până la 31 mai un plan de listare şi să convoace AGA până la 30 iunie pentru aprobarea listării la bursa din Polonia.
Vicepreşedintele Franklin Templeton, Greg Konieczny, declara, la începutul lunii aprilie: "Am spus că vrem să facem listarea combinat cu o ofertă de acţiuni existente. Fie ni se va permite să le cumpărăm de pe piaţă (de la Bucureşti - n.r.), fie unii acţionari se vor decide să le vândă (direct pe bursa de la Varşovia - n.r). Sau poate iniţial vom face doar o listare tehnică, urmată de o ofertă pentru a aduce ceva lichiditate. Planul va fi gata până în luna mai, iar listarea vrem să fie finalizată până la finalul anului".
La finalul lunii aprilie, investitorii instituţionali străini deţineau 46,28% din acţiunile Fondului Proprietatea, participaţia lor scăzând pentru prima dată de la listarea FP, în ianuarie 2011. Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%). Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.
• Noua componenţă a Comitetelor Consultative ale Fondului Proprietatea
Fondul Proprietatea a anunţat, miercuri, Noua componenţă a Comitetelor Consultative.
Astfel, Comitetul de audit este alcătuit din următorii membri: Cristian Busu, Julian Healy şi Steven van Groningen.
Comitetul de nominalizare şi remunerare este alcătuit din următorii membri: Cristian Busu, Sorin-Mihai Mîndruţescu şi Piotr Rymaszewski.